Ravitsemus ja erityisruokavaliot
Ruokailun tavoitteena varhaiskasvatuksessa on edistää lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä sekä tukea tasapainoista ja myönteistä suhdetta ruokaan ja ruokailuun. Ruokailu ohjaa terveelliseen ravitsemukseen sekä kehittää maku- ja ruokailutottumuksia. Ruokailu varhaiskasvatuksessa täydentää kotona tapahtuvaa ruokailua.
Terveellinen ruoka ja hyvät ruokailutavat
Varhaiskasvatuksessa tarjottavan ruoan kotimaisuusaste on korkea, eikä ruokatuotannossa käytetä lisäaineita.
Ateriat sisältävät leivän, levitteen ja ruokajuoman. Maitona lapsille tarjoillaan rasvatonta luomumaitoa.
Kasviksia tai hedelmiä on tarjolla kaikilla varhaiskasvatuksessa tarjottavilla aterioilla.
Lisätyn sokerin määrää esim. kiisseleissä ja rahkoissa on vähennetty.
Jogurttien ja puurojen kanssa tarjotaan erilaisia sokerittomia soseita. Sokeripitoisia jogurtteja ei tarjota lainkaan.
Mehu on makeuttamatonta mehua.
Muutokset ruokalistassa ovat mahdollisia.
Lasta opetetaan ja totutetaan erilaisiin makuihin. Lapsi oppii myös ruokailuun liittyviä käytöstapoja ja juhlapyhiin liittyviä ruokaperinteitä. Varhaiskasvatuksen tavoitteena on edistää lasten ruokakulttuurin myönteistä kehittymistä yhdessä perheen kanssa.
Erityisruokavaliot
Sairauden hoitoon tarkoitetut ruokavaliot toteutetaan lääkärin, terveydenhoitajan tai ravitsemusterapeutin selvityksen perusteella hoito-ohjeiden mukaisesti.
Eettisistä ja uskonnollisista syistä varsinaisesta ruokalistasta poikkeavaa ruokaa tarjotaan mahdollisuuksien mukaan. Luomuruokavaliota emme pysty toteuttamaan.
Tarkempaa tietoa erityisruokavalioista sekä erityisruokavaliolomakkeet
Lasten syntymäpäivät
Varhaiskasvatuksessa on tehty linjaus, jonka mukaan lasten kodeista ei tuoda makeisia tai muutakaan tarjottavaa syntymäpäiville. Lasten syntymäpäiviä juhlitaan muilla tavoilla ja henkilökunta tiedottaa siitä huoltajia.