Vapaaehtoistyö

Nokian kaupungin organisoimia vapaaehtoistyön muotoja ovat kirjakaverit, kulttuurikaverit, ulkoiluystävät ja nuorten loma-agentit. Sivun alareunassa olevalla verkkolomakkeella voit ilmoittautua mukaan vapaaehtoistoimintaan.

Kulttuurikaveri

Ulkoiluystävä

Tulevat koulutukset

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi

Vapaaehtois- ja vertaisohjaajatoiminta

Kulttuurikaveri

Kulttuurikaverit ovat koulutettuja vapaaehtoisia vertaisohjaajia, joita voi pyytää seuraksi erilaisiin kohteisiin ja tapahtumiin Nokialla. Jos yksin lähteminen tuntuu hankalalta, tarjoaa Kulttuurikaveri seuraa ja madaltaa osallistumisen kynnystä. Palvelu järjestetään kaupungin kulttuuripalvelujen ja Suomen Punaisen Ristin Nokian osaston yhteistyönä. Toiminta on luottamuksellista, tasa-arvoista ja suvaitsevaista emmekä välitä asiakkaalle tai Kulttuurikaverille toistensa sukunimiä tai yhteys- tai osoitetietoja.

Kulttuurikaveritoiminta käynnistetään aluksi kesän 2024 ohjelmaa koskevaksi. Kulttuurikaverin voi pyytää mukaan esimerkiksi kesäteatteriin, taidenäyttelyyn, museoon tai konserttiin. Kaupungin kulttuuripalvelut on sopinut yhteistyöstä nokialaisten kohteiden ja tapahtumien kanssa. Asiakas maksaa oman pääsylippunsa, jos kyseessä on maksullinen kohde. Kulttuurikaverit sen sijaan pääsevät kohteisiin maksutta, vapaapaikat tarjoaa kyseinen toimija. Syyskaudella toiminta muuttuu ympärivuotiseksi, ja myös vierailukohteita pyritään saamaan silloin lisää. Mukaan kohteeksi voi ilmoittautua kaupungin kulttuuripalveluihin.

Kulttuurikaverin varaaminen
Kulttuurikaverin voi varata itselle tai toiselle henkilölle hänen luvallaan. Valitse ensin liitteenä olevasta listasta (pdf) muutamia itsellesi sopivia ajankohtia sekä kohde, johon haluat Kulttuurikaverin. Ota sitten yhteyttä SPR:n Nokian osastoon keskiviikkoisin klo 10 – 15 joko puhelimitse 0405473601 tai sähköpostitse nokia@osasto.punainenristi.fi. Kesää koskevat varaukset tulee tehdä keskiviikkoon 5.6.2024 mennessä. SPR:n yhteyshenkilö vahvistaa teille tapaamisajan ja -paikan, ja sitten voikin vain nauttia ohjelmasta kulttuurikaverin kanssa! Sinun ei siis tarvitse varata itse pääsylippua etukäteen teatterilta, konsertista tai muista kohteista, sillä Kulttuurikaveritoimintaan on niissä varattu tietty määrä paikkoja, ja niiden varaustilanteen tietää SPR:n yhteyshenkilö.

Sinustako kulttuurikaveri?
Kesäkohteissa Kulttuurikavereina toimivat SPR:n Ystäväpalvelussa jo mukana olevat nokialaiset vapaaehtoiset. Syyskaudella järjestetään koulutusta kaikille vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille. Voit jo nyt ilmoittautua mukaan sivun alareunassa olevalla verkkolomakkeella. Kulttuurikavereilla ei tarvitse olla erityistä tietoa vierailtavasta kohteesta – riittää, että on aiheesta ja vapaaehtoistyöstä kiinnostunut!

Ulkoiluystävä

Jokaisella on oikeus ulkoiluun! Ulkoiluystävänä voi toimia omalle iäkkäälle vakiparilleen viikoittaisten lenkkien muodossa, kuukausittaisilla yhteislenkeillä Vihnuskodin asukkaiden kanssa tai joustavin aikatauluin vaihtuvien iäkkäiden tukena. Ulkoiluystävät koulutetaan tai perehdytetään tehtäväänsä, katso sivun alareunasta milloin seuraava koulutus järjestetään. Vihnuskodin yhteislenkeille voi tulla mukaan tutustumaan toimintaan, kun on sopinut asiasta ennakkoon terveysliikuntakoordinaattorin kanssa. 

Vihnuskodin yhteislenkit järjestetään joka kuun ensimmäisenä (arki) tiistaina klo 13.00. Lähtö on Vihnuskodilta, Vihnuskatu 5. Ilmoittaudu mukaan vapaaehtoiseksi ulkoiluystäväksi alla olevista linkeistä viimeistään edellisen viikon torstaina, jotta osaamme varautua oikealla ulkoilijoiden määrällä.

Heinäkuussa 2024 EI yhteislenkkiä!
Vihnuskodin yhteislenkki 6.8.2024 (ilmoittautua voi su 4.8. saakka)
Syksyn ulkoilut päivitetään myöhemmin. 

Jos sinä tai läheisesi kaipaatte ulkoiluystävää tueksi iäkkään ulkoiluun, olkaa yhteydessä terveysliikuntakoordinaattoriin. Yritetään löytää teille sopiva ulkoiluystävä!

Sinustako ulkoiluystävä?
Vapaaehtoiseksi ulkoiluystäväksi voi ilmoittautua tältä sivustolta löytyvällä lomakkeella, koulutuksen kautta tai olemalla yhteydessä terveysliikuntakoordinaattoriin (yhteystiedot sivulla). Vapaaehtoisen ulkoiluystävän tuella voi päästä ulkoilemaan sellainenkin ikääntynyt henkilö, joka ei välttämättä yksin pysty tai uskolla ulkoilla. Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -koulutuksesta saat valmiudet toimia iäkkään henkilön vapaaehtoisena ulkoiluystävänä. Koulutuksesta saat tietoa ulkoilun hyödyistä ja turvallisesta ulkoilusta eri sääolosuhteissa, käytännönharjoittelua eri apuvälineiden kanssa kulkemisesta/avustamisesta, mahdollisuuden liittyä kaupungin ulkoiluystävä -verkostoon, tietoa vapaaehtoistyön periaatteista sekä todistuksen koulutuksesta. Koulutukseen osallistuminen ei kuitenkaan sido sinua mukaan toimintaan. Koulutus on maksuton ja avoin kaikille, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen. Lisätietoja tulevista koulutuksista saat sivun alareunasta.

Kirjakaveri

Kirjakaverit on kirjastopalveluiden uusi tapa tuottaa kirjaston kotipalvelua yhdessä vapaaehtoisten kanssa. He mm. kuljettavat kirjoja niille nokialaisille, jotka eivät itse pysty kirjastossa asioimaan. Nimensä mukaisesti kirjakaverit ovat kavereita, joten parien niin halutessa he voivat myös jäädä keskustelemaan maailman menosta asiakkaidensa kanssa kirjatoimitusten yhteydessä. 

Nuorten loma-agenttitoiminta

Loma-agenttitoiminnassa vapaaehtoiset nuoret suunnittelevat ja budjetoivat sekä järjestävät kaupungin tarjoamaa lomaohjelmaa muille nuorille yhdessä nuorisopalveluiden työntekijöiden kanssa. Kesäloma-agentiksi voi ilmoittautua tammi-helmikuun aikana alla olevalla lomakkeella. Järjestämme ensimmäisen tapaamisen maaliskuussa. Ilmoitamme kevään tapaamisaikataulun ja paikan ilmoittautuneille.

Nokian lähitorin vertaisohjaajat

Ikäihmisten olohuoneessa eli Nokian lähitorilla, voit vapaaehtoisena vertaisohjaajana esimerkiksi järjestää toiminnallisia tuokioita tai tulla juttukaveriksi ikäihmiselle. Lähitorin toimintaa koordinoi Pirkanmaan hyvinvointialue, mikäli olet kiinnostunut toimimaan vpaaehtoisena tässä toiminnassa, voitte olla yhteydessä toiminnasta vastaavaan palveluohjaajaan. Lisätietoja Pirkanmaan hyvinvointialueen sivustolta: Nokian Lähitori (Pirha)

Tulevat koulutukset

Seuraavan kerran ulkoiluystäviä, kulttuurikavereita ja kirjakavereita koulutetaan alustavasti syksyllä 2024. Mikäli olet kiinnostunut vapaaehtoistyöstä, mutta et vielä ole käynyt koulutusta, täytä alla oleva lomake – ilmoitamme sinulle seuraavasta koulutuksesta.

Ilmoittaudu vapaaehtoistoimintaan

Tällä lomakkeella voit ilmoittautua kaupungin vapaaehtoistoimintaan.

  • Yhteystiedot

  • Vapaaehtoistoiminta

Päivitetty: 10.6.2024