Erityisruokavaliot

Varhaiskasvatus-, koulu- ja oppilaitosruokailun tavoitteena on tukea lapsen ja nuoren kasvua, kehitystä ja hyviä ruokailutottumuksia. Tarvittaessa lapselle tai nuorelle tarjotaan vakavan allergian, sairauden tai eettisen vakaumuksen mukainen ruokavalio.

Erityisruokavalioselvitys tulee antaa

  • pysyvistä erityisruokavalioista (keliakia, diabetes, laktoositon ruokavalio),
  • vakavia oireita aiheuttavista ruoka-aineallergioista
  • uskonnollisiin ja eettisiin syihin perustuvasta ruokavaliosta.

Lisätietoa eri erityisruokavalioista löydät sivuiltamme.

Sairauden hoitoon tarkoitettu ruokavalio toteutetaan terveydenhuollon ammattilaisen selvityksen perusteella. Ruoka-aineallergioissa ruokailusta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden välttäminen on merkittävien tai hengenvaarallisten oireiden takia perusteltua.

Neuvoloiden sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveystarkastuksissa keskustellaan ruokailutottumuksista ja mahdollisista ruokavaliorajoituksista ja niiden muutoksista. Tarvittaessa lapsi tai nuori perheineen ohjataan ravitsemusterapeutin tai lääkärin vastaanotolle, jossa laaditaan selvitys erityisruokavaliosta alla kuvatun käytännön mukaisesti.

Erityisruokavaliokäytäntöjen perustana ruokavalion turvallisuus ja monipuolisuus

Nokian kaupungin erityisruokavaliokäytännöissä noudatetaan kansallisen allergiaohjelman suosituksia ja pyritään mahdollisimman selkeään ja yhdenmukaiseen eritysruokavalioiden ilmoitusmenettelyyn. Toimilla turvataan iänmukainen, turvallinen ja ravitsemuksellisesti riittävä ja monipuolinen ruokavalio lapsille ja nuorille ruokailoa unohtamatta. Samalla tuetaan monipuolisen ruokailun taidon ja terveyttä edistävän syömiskäyttäytymisen kehittymistä.

Erityisruokavaliosta ilmoitetaan lomakkeella

Selvitys eritysruokavaliosta -lomakkeella (lomake 1) ilmoitetaan pysyvästä erityisruokavaliosta, vakavasta ruoka-aineallergiasta tai muusta terveysperustaisesta välttämisruokavaliosta sekä eettisistä ja uskonnollisista ruokarajoituksista.

Huoltajan tai yli 15-vuotiaan ruokailijan oma ilmoitus lomakkeella riittää, kun ilmoitetaan:

  • Laktoositon ruokavalio
  • Uskonnollisiin syihin perustuva ruokavalio (ei sianlihaa/naudanlihaa/verta tai sisäelimiä)
  • Kasvisruokavalio
    • Lakto-ovo-vegetaarinen ruokavalio (sis. maitotuotteita ja kananmunaa)
    • Pescovegetaarinen ruokavalio (sis. kalaa, maitotuotteita ja kananmunaa)
    • Semivegetaarinen ruokavalio (ei sisällä punaista lihaa).

Muissa tapauksissa lomake täytetään terveydenhuollon ammattilaisen (terveydenhoitajan, lääkärin tai ravitsemusterapeutin) vastaanotolla.

Jos lapsen ruokavalio sisältää vain muutamia ruoka-aineita, voidaan hoitavan terveydenhuollon yksikön ohjauksessa käyttää Vaikeissa ruoka-aineallergioissa käytössä olevat ruoka-aineet -lomaketta (lomake 2). Lomake täytetään hoitavan lääkärin tai ravitsemusterapeutin vastaanotolla ja on tarkoitettu vain terveydenhuollon käyttöön.

Huoltaja tai opiskelija vastaa erityisruokavaliotietojen ajan tasalla pitämisestä muutosten yhteydessä.

Näin toimitat lomakkeen

  • Varhaiskasvatus: huoltaja toimittaa lomakkeen varhaiskasvatuksen henkilökunnalle, joka toimittaa lomakkeen keittiölle
  • Perusopetus: Huoltaja/oppilas toimittaa erityisruokavaliolomakkeen keittiön henkilöstölle
  • Ammatilliset oppilaitokset ja lukiot: Opiskelija toimittaa erityisruokavaliolomakkeen oppilaitoskeittiön henkilöstölle

Päivähoitopaikan vaihtuessa tai koulun alkaessa tai vaihtuessa huoltaja tai opiskelija vastaa itse tiedon siirtämisestä ja voimassa olevan erityisruokavaliolomakkeen toimittamisesta uuden päivähoitopaikan henkilöstölle tai koulun keittiöhenkilöstölle. Huoltaja tai opiskelija pyytää toiseen toimipisteeseen siirrettävän erityisruokavaliotodistuksensa keittiöltä. Erityisruokavalion pysyvyys tai erityisruokavalion voimassaoloaika ilmenee selvityksestä.

Jos erityisruokavalio jää syömättä

Peruskoulut

Jos erityisruokavalio jää koulussa syömättä yhden viikon ajan, keittiön henkilöstö pyytää ensisijaisesti opettajaa selvittämään huoltajalta onko erityisruokavaliolle enää tarvetta. Jos asiaan ei saada selvyyttä, erityisruokavalion valmistaminen lopetetaan.

Toisen asteen oppilaitokset

Erityisruokavaliota ei valmisteta, jos erityisruokavalion mukainen ruoka on linjastossa syömättä viikon ajan.

 

Kolme pakasterasiaa. Rasioissa on karhunvatukoita, vadelmia ja mustikoita.