Uusi asiakas

Tervetuloa Nokian kaupungin  varhaiskasvatukseen! Lapsesi on juuri aloittamassa Nokian kaupungin varhaiskasvatuksessa, tältä sivulta löydät tärkeää tieto varhaiskasvatuksen aloittamiseen liittyen.

 

Ennen varsinaista varhaiskasvatuksen aloittamista:

 • Käyt lapsen tulevan ryhmän työntekijän kanssa aloituskeskustelun, jossa saat kertoa tärkeitä asioita lapsestasi ja kuulet lapsesi varhaiskasvatusryhmän arjesta ja käytännöistä.
 • Lapsen varhaiskasvatuksen hoitoaikojen varaamisessa ja muussakin varhaiskasvatuksen arjen viestinnässä on käytössä eVaka -järjestelmä. eVakasta saat lisätietoa Nokian kaupungin  verkkosivuilta.

Aukioloajat varhaiskasvatuksessa

Varhaiskasvatusyksiköt ovat avoinna eVaka – järjestelmässä ilmoitettujen lasten varhaiskasvatusaikojen mukaan klo 6-18 välisenä aikana. Varhaiskasvatus saa pääsääntöisesti kestää enintään kymmenen tuntia yhtäjaksoisesti, lukuun ottamatta vuorohoitoa, jossa päivittäinen kesto on lapsen tarpeen mukaan.

Loma-ajat

Koulujen loma-aikoina varhaiskasvatuksessa toimitaan supistetusti. Lapsen varhaiskasvatuksen tarvetta kysytään hyvissä ajoin ennen loma-aikoja ja varhaiskasvatusta järjestetään sitä tarvitseville. Varhaiskasvatuksen tarpeen ilmoitat ennalta eVaka -järjestelmän kautta. Tästä saat tiedon eVaka -järjestelmän viestien ja kyselyiden kautta.

Lapsen saapuminen ja hakeminen

Muistathan, että vain aikuiset avaavat päiväkodin tai perhepäivähoitajan portin ja aikuinen huolehtii aina portin sulkemisesta. Tuodessasi ja hakiessasi lastasi vastuu lapsesta siirtyy, kun kohtaat työntekijän kanssa. Lapsi voidaan luovuttaa ainoastaan huoltajille tai etukäteen sovituille hakijoille. Aloitusvaiheessa tai pitkien poissaolojen jälkeen varhaiskasvatukseen jääminen voi olla lapsellesi hankalaa. Lapsesi tuominen ja hakeminen kannattaa tehdä myönteisesti mutta päättäväisesti.

 

Muistettavaa vaatetuksesta

Varaa lapselle varhaiskasvatuksen arkeen sopivat vaatteet. Sisävaatteeksi on hyvä varata:

 • Tossut
 • Sisäleikkeihin sopivat vaatteet
 • Riittävästi vaihtovaatteita
 • Vaippaikäisille vaipat ja tutit

Päivittäin ulkoillaan monenlaisilla säillä varaa lapsellesi ulkoilua varten sopivat vaatteet:

 • Säänmukaiset ja liikkumiseen sopivat ulkovaatteet
 • Välikerraston vaatteita esimerkiksi villahaalari, villasukat jne.
 • Säänmukaiset jalkineet
 • Kurahousut, sadetakki ja kurahanskat
 • Riittävästi vaihtoulkovaatteita

Kaikki varusteet ja vaatteet on nimikoitava

Huomioitavia asioita varhaiskasvatuksen arkeen liittyen:

Ruokailut

Varhaiskasvatuksessa lapsellesi tarjoillaan aamupala, lounas sekä välipala. Tarkemman tiedon ruokailuajoista saat lapsesi omasta ryhmästä.

Ilmoita lapsesi varhaiskasvatusajat ajoissa eVaka-järjestelmään, niiden perustella ruokailijamäärät ja allergiatiedot välittyvät ruokapalvelulle.

Erityisruokavaliot 

 • Sairauden hoitoon tarkoitetut ruokavaliot toteutetaan lääkärin todistuksen perusteella hoito-ohjeiden mukaisesti. Lapsesi erityisruokavaliosta sinun on toimitettava todistus ruokapalveluihin. Tarkempaa tietoa erityisruokavaliotilanteista Nokian kaupungin verkkosivuilta Erityisruokavaliot – Nokian kaupunki.

Päivälepo / rentoutumishetki

Päivälepoa/rentoutumista vietetään lounaan jälkeen lapsesi tarpeiden mukaan. Lapsellasi voi olla oma nimikoitu unilelu, jota voi säilyttää varhaiskasvatuksessa.

Ulkoilu

Varhaiskasvatuspäivässä ulkoillaan tavallisesti aamupäivisin ja iltapäivisin. Ulkoilun kesto vaihtelee säästä ja toiminnasta riippuen. Ulkoiluun on varauduttava säähän sopivalla varustuksella ja jalkineilla. Kuravaatteet pestään ja huolletaan kotona. Lämmin, sopivankokoinen ja vettä pitävä varustus lisää ulkoilumukavuutta.

 

Erityistilanteet: sairastumiset, lääkehoito ja tapaturmat:

Lapsi sairastaa 

Vain terve lapsi voi tulla varhaiskasvatukseen. Lapsen sairastumisen jälkeen on hyvä toipua kotona riittävästi. Tarkempaa tietoa lapsen sairastamisesta löytyy lapsi sairastaa osiosta.

Lapsen lääkehoito 

Jos lapsellasi on säännöllinen lääkitys, lapsellesi laaditaan varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma. Varhaiskasvatuksessa annetaan vain lääkärin määräämiä lääkkeitä. Muita lääkkeitä ei voida antaa eikä saa tuoda päiväkotiin. Lisätietoa lääkehoidosta löytyy tarkemmin lapsi sairastaa osiosta.

Sairauden ja tapaturman sattuessa 

Lapsesi sairastuessa tai tapaturman sattuessa varhaiskasvatuksessa, ilmoitetaan siitä huoltajalle ja tarvittaessa toimitetaan lapsi jatkohoitoon. Vastuu lapsen jatkohoidosta on huoltajalla. Nokian kaupunki on vakuuttanut kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevat lapset tapaturman varalta Vakuutusyhtiö IF:ssä.  Tarkempaa tietoa löytyy vakuutukset osiosta.

 

Esimerkki päivän aikatauluista

Ruokailut:

 • n. klo 8 aamupala
 • n. klo 11 lounas
 • n. klo 14 välipala

klo 12 päivälepo/rentoutushetki

Varhaiskasvatussuunnitelman mukaista varhaiskasvatusta toteutetaan koko päivän ajan

 

Kiitos kun tutustuit materiaaliin!