Taidekokoelmat

Nokian kaupungilla on kaksi taidekokoelmaa: Martti ja Sirkka-Liisa Helinin vuonna 1999 lahjoitettu taide- ja taideteollisuusesineistöstä koostuva kokoelma sekä kaupungin oma taidekokoelma, jonka kartuttaminen alkoi jo Nokian kauppalan varhaisvuosina.

Martti ja Sirkka-Liisa Helinin taidekokoelma

Filosofian maisteri, tietokirjailija Martti Helin ja hänen puolisonsa kirjeenvaihtaja Sirkka-Liisa Helin ovat lahjoittaneet Nokian kaupungille noin 1700 esineen taidekokoelman. Lahjakirjan mukaan kaupunki osoittaa kokoelman käyttöön sopivat tilat sekä aikanaan kustantaa ja vastaa niissä tapahtuvasta ohjeiden mukaisesta näyttelytoiminnasta. Kirjasto- ja kulttuuritalo Virran taidetila Romussa on esillä pysyvä näyttely kokoelmasta: Harlekiini ja häränkallo -näyttely on avoinna aina Virran aukioloaikojen mukaisesti.

Helin-kokoelma käsittää kotimaista taidetta ja taideteollisuusesineistöä. Viimeksi mainitut muodostavat kokoelman laajimman osan. Helin-kokoelmaan kuuluu taidekirjasto, joka monelta osin liittyy kokoelman taideteoksiin ja tuo siten iloa tutkimustyöhön.

Ensimmäinen Helinien kokoelmasta koottu näyttely Kontakteja järjestettiin vuonna 2000 Taidetalossa. Näyttely esitteli makupaloja kokoelmasta ja kertoi samalla Helinien henkilökohtaisista taiteilijakontakteista. Samalla luonnollisesti kaupunkilaiset saivat ensikontaktin kokoelmaan. Kontakteja-näyttelyn jälkeen oli vuorossa Veistoksellista vuonna 2007. Seuraavana vuonna esillä oli Kolme ystävää: Kanerva, Pohjola ja Toivonen, joka esitteli Helinin perheen taiteilijaystävien Raimo Kanervan, Gunnar Pohjolan ja Taisto Toivosen teoksia. Vuoden 2009 esillä oli maalaustaiteen näyttely Tamperelaiset Nokialla. Lisäksi Martti Helinin omaan kuvakäsitykseen ja taideilmaisuun on voitu tutustua hänen kahdessa omassa Taidetalo-näyttelyssään.

Nokian kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa on esillä pysyvä näyttely Helinien kokoelmasta nimellä Harlekiini ja häränkallo. Näyttely sijaitsee kirjastotalon ensimmäisessä kerroksessa ja se on avoinna kirjaston aukiolojen mukaan. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Nokian kaupungin taidekokoelma

Kaupungin  taidekokoelma on karttunut vuosikymmenten varrella moninaisin tavoin hankinnoista lahjoituksiin. Kokoelma kattaa noin 700 taideteosta, jotka on sijoitettu ympäri kaupunkia virastoihin, kouluihin, päiväkoteihin, sosiaali- ja terveyspalveluiden tiloihin sekä julkisiin ulkotiloihin. Teoshankintoja tehdään nykyään taloudellisten syiden vuoksi vain harvakseltaan ja taiteilija- ja teosvalinnoissa painotetaan nokialaisia eri taiteenalojen ammattilaisia. Kaupungin taidekokoelman, kuten muidenkin kokoelmien, kartuntaa ohjaa kokoelmapoliittinen ohjelma.

 

Osmo Rauhalan teos Ansa vuodelta 2000.
Osmo Rauhala: Ansa, 2000. Nokian kaupungin taidekokoelma.

 

Kaupunki pyrkii suosimaan prosenttiperiaatehankintoja uudis- ja laajennusrakentamisen yhteydessä. Isompia hankintoja varten teosvalintoja ohjaa taidehankintaryhmä, jossa on edustus kulttuuripalveluista, Pirkanmaan aluetaidemuseosta ja uudisrakennuksen käyttäjistä. Viimeisin kaupungin prosenttiperiaatehankinta on Harjuniityn koulun eteisaulassa sijaitseva Jarno Vesalan Taivaskävelijä (2015).

Jarno Vesalan teos Taivaskävelijä vuodelta 2015.
Jarno Vesala: Taivaskävelijä, 2015. Nokian kaupungin taidekokoelma.

 

Nokian keskustan alueella olevista julkisista taideteoksista on koottu kävelyreitti, jossa lenkkeilijä voi seurata merkittyä reittiä ja samalla tutustua kaupungin kokoelman veistosten tarinoihin. Taideteokset kertovat Nokiasta -reitti toimii myös mobiilissa.