Kulttuurihistorialliset kokoelmat

Nokian kaupungin kulttuurihistoriallinen kokoelma koostuu museoiduista rakennuksista, vanhojen valokuvien kokoelmasta sekä esinekokoelmista. Tutuimmat esimerkit museoiduista rakennuksista ovat Hinttalan kotiseumuseon alueen rakennukset Nokian valtatien varrella lähellä kirkonmäkeä. Kokoelmissa on esineistöä sekä maatalousvaltaiselta ajalta että teollistuneen paikkakunnan eri aikakausilta. Vanhojen valokuvien kokoelmassa pääpaino on nokialaisessa maisemassa ja rakennuskannassa.

Vanhat Nokia-kuvat

Vanhojen Nokia-aiheisten kuvien kokoelmatietoja ylläpidetään Siiri-tietokannassa. Digitoituja kuvia on noin 1000. Alkuperäisiä kuvia ei luovuteta eteenpäin, mutta digitaalisiin versioihin voi ostaa käyttöluvan. Kokoelman kuvia pääsee selaamaan Siirissä hakusanalla ”Vanhat Nokia-kuvat”.

Tukinuittajat Nokianvirrassa.
Tukinuittajat Nokianvirrassa.
Linbergin kenkätehdas toimi Koskenmäessä 1900-luvun puolivälissä.
Linbergin kenkätehdas toimi Koskenmäessä 1900-luvun puolivälissä.

 

Esineet

Kulttuurihistoriallisen kokoelman esineistö koostuu perinteisestä 1800- ja 1900-lukujen agraariesineistä, 1900-luvun alkupuolen teollistuvan paikkakunnan asukkaan koti-interiööriesineistä, Nokia-aiheisten esineiden osakokoelmasta ja sairaala- ja väestönsuojaesineiden kokoelmasta. Hinttalan kotiseutumuseo esittelee talonpoikaiskulttuuria ja agraaria esineistöä. Kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa on pysyvästi esillä Nokian historiaa avaava näyttely Kertomus Nokiasta. Hinttalan kotiseutumuseolla esineisiin voi tutustua päärakennus Pirtissä sekä luhtiaitan Näkökulmia aikaan -näyttelyssä.

Näkökulmia aikaan -näyttely
Hinttalan luhtiaitassa sijaitsee Näkökulmia aikaan -näyttely.