Kulttuurihistorialliset kokoelmat

Nokian kaupungin kulttuurihistorialliseen kokoelmaan kuuluu Hinttalan kotiseutumuseon rakennukset, työläiskotimuseoiden rakennukset, Branderin torppa ja Knuutilan kartano, museoitujen rakennusten esineistö sekä vanhojen valokuvien kokoelma. Valtaosa tästä on Nokia-Seura Ry:n lahjoituksen myötä siirtynyt kaupungin omistukseen.

Vanhat Nokia-kuvat

Vanhojen Nokia-aiheisten kuvien kokoelmatietoja ylläpidetään Siiri-tietokannassa. Digitoituja kuvia on noin 1000. Alkuperäisiä kuvia ei luovuteta eteenpäin, mutta digitaalisiin versioihin voi ostaa käyttöluvan. Kokoelman kuvia pääsee selaamaan Siirissä hakusanalla ”Vanhat Nokia-kuvat”.

Tukinuittajat Nokianvirrassa.
Tukinuittajat Nokianvirrassa.
Linbergin kenkätehdas toimi Koskenmäessä 1900-luvun puolivälissä.
Linbergin kenkätehdas toimi Koskenmäessä 1900-luvun puolivälissä.

 

Esineet

Kulttuurihistoriallisen kokoelman esineistö koostuu perinteisestä 1800- ja 1900-lukujen agraariesineistä, 1900-luvun alkupuolen teollistuvan paikkakunnan asukkaan koti-interiööriesineistä sekä pienestä Nokia-aiheisten esineiden osakokoelmasta. Hinttalan kotiseutumuseo esittelee talonpoikaiskulttuuria ja agraaria esineistöä. Tulevaan pääkirjastoon eli kirjasto- ja kulttuuritalo Virtaan on koostettu Nokia-aiheisista esineistä paikallishistoriaa kuvaava, pysyvä näyttely. Näyttely sijaitsee kirjaston toisessa kerroksessa.

Vanhanajan kahvimylly.Vanha keittiö.Vanha rengin sänky ja kaappi.