Maksut ja säännöt

Nokian kaupunginkirjasto kuuluu PIKI-kirjastoihin, joten samalla kirjastokortilla voit käyttää kaikkien PIKI-kirjastojen palveluita. PIKI-kirjastoilla on yhteiset käyttösäännöt, mutta esim. myöhästymismaksut ovat kirjastokohtaisia.

Asiointi kirjastossa

Hankkimalla PIKI-kirjastokortin voit lainata aineistoa ja käyttää kirjastojen tietokoneita, minkä lisäksi pääset itsepalvelukirjastoihin sekä PIKI-verkkokirjaston kaikkiin palveluihin. Samalla kirjastokortilla voit käyttää kaikkien PIKI-kirjastojen palveluita.

Lue lisää asioinnista PIKI-kirjastoissa.

Huomioithan myös, ettei Virtaan saa tuoda lemmikkieläimiä. Virtaan voivat tulla ainoastaan avustajakoirat. Kirjastossa järjestetään lukukoiratoimintaa. Lukukoirat työskentelevät erillisissä tiloissa, joissa on tehostettu siivous. Voit lukea lukukoiratoiminnasta lisää täältä.

Nokian kaupunginkirjaston maksut 13.1.2022 lähtien

Kirjastojen aineiston käyttö kirjastossa ja lainaaminen on maksutonta. Maksullista on seutuvaraus, kaukolainaus ja uusi kirjastokortti kadonneen tai vahingoittuneen tilalle. Asiakkaan ottamat tulosteet ja kopiot ovat hinnaston mukaiset. Myytävien oheistuotteiden hinnat on määritelty, kuten myös korvattavan aineiston.

Kaikkia PIKI-kirjastojen maksuja voi maksaa kaikkiin PIKI-kirjastoihin. Nokian pääkirjastoon voi maksaa käteisellä ja pankkikortilla (kirjastoautossa ja lähikirjastossa vain käteisellä). Pankki- ja verkkomaksuissa pienin hyväksyttävä maksu on 1 €.

Perintään liittyvät maksut maksetaan kuitenkin aina perintätoimistoon (Nokialla Intrum). Lainauskiellon euromääräinen raja on 15 €, jonka jälkeen asiakas menettää lainausoikeutensa kaikissa PIKI-kirjastoissa.

Myöhästymismaksut, palautuspyynnöt ja perintä

Myöhästymismaksu aikuisten osaston aineistosta on 0,20 € / laina / kalenteripäivä. Myöhästymismaksua voi kertyä enintään 9 € / laina. Myöhästymismaksua ei peritä lasten- ja nuortenosaston aineistosta, mutta lähetetyistä palautuspyynnöistä peritään (max. 3 kpl). Maksu peritään ilmoitustavasta riippumatta (sähköposti, tekstiviesti, kirje).

Myöhästymismaksu alkaa kertyä eräpäivää seuraavasta päivästä. Laina-aika päättyy kirjaston aukiolon päättyessä, verkossa vuorokauden päättyessä. PIKI-kirjastojen käyttösääntöjen mukaan myöhästymismaksu peritään myös siinä tapauksessa, että lainojen uusiminen ei ole onnistunut verkkokirjaston käyttökatkoksen tai muun teknisen häiriön takia.

Palautuspyyntöjen aikataulu

1. pyyntö lähtee 7 vrk eräpäivästä
2. pyyntö lähtee 21 vrk eräpäivästä
3. pyyntö lähtee 35 vrk eräpäivästä

Huomaathan, että pikalainoista ja varatusta aineistosta 1. pyyntö lähtee heti eräpäivää seuraavana päivänä.

Palautuspyynnöstä peritään pääsääntöisesti yhden euron (1 €) suuruinen maksu. Maksua ei peritä mikäli 1. palautuspyyntö lähetetään varatusta aineistoa. Lapsien kohdalla maksua ei peritä myöskään 2. ja 3. palautuspyynnöstä mikäli aineistoon kohdistuu varauksia.

Perinnän aikataulut

Lasku lähtee aikaisintaan 60 vrk eräpäivästä. Laskutuslisä on viisi euroa (5 €).

Sähköiset ilmoitustavat

Sähköiset ilmoitustavat edellyttävät, että asiakkaalla on kirjastojärjestelmän asiakasrekisterissä matkapuhelimen numero ja/tai aktiivinen sähköpostiosoite. Tiedot voi ilmoittaa kirjastoon tai lisätä ne omiin yhteystietoihinsa verkkokirjastossa

Eräpäivän lähestymisestä lähtee automaattisesti ennakkoilmoitus kaikille niille asiakkaille, joilla on kirjastojärjestelmässä aktiivinen sähköpostiosoite. Kirjasto ei ole vastuussa asiakkaille lähettämiensä ennakkoilmoitusten perillemenosta.

Ennakkoilmoitus on lisäpalvelu, joka helpottaa lainojen hallintaa ja asiakas on vastuussa lainojensa uusinnasta ja palauttamisesta vaikka ei olisi ilmoitusta saanut.

Lainauskielto

Lainauskiellon euromääräinen raja PIKI-kirjastoissa on 15 €.

Aineiston varaus- ja kuljetusmaksut sekä muut palvelumaksut

Varausmaksut

Varausmaksua ei peritä, jos varaus kohdistuu Nokian kaupunginkirjaston aineistoihin ja se noudetaan jostain Nokian kaupunginkirjaston toimipisteestä.

Noutamattomasta varauksesta peritään yhden euron (1 €) suuruinen maksu.

Seutuvarausmaksu (2 €) peritään kaikissa tapauksissa kun asiakas saa aineiston seutukuljetuksella toisesta PIKI-kunnasta. Maksu sisältää palautuksen lainaavasta kirjastosta.

Kaukolainojen tilausmaksut

Suomesta: 4 € / tilaus + asiakas maksaa lähettävän kirjaston perimät maksut.

Pohjoismaat: kirjaston perimän tilausmaksun lisäksi 10 € / tilaus, joka sisältää lähettävän kirjaston perimät maksut.

Muualta: 4 € / tilaus + asiakas maksaa lähettävän kirjaston perimät maksut.

Kopiot ja mikroaineisto 4 € / tilaus + asiakas maksaa lähettävän kirjaston perimät maksut.

Sähköposti-ilmoitus lähestyvästä eräpäivästä

Ennakkoilmoitus lainan lähestyvästä eräpäivästä asiakkaan sähköpostiin 1-5 päivää ennen eräpäivää on maksuton.

Kopiot ja tulosteet

Kopiot ja tulosteet maksetaan kirjastokortille etukäteen ladatulla saldolla. Saldoa voit ladata pääkirjaston asiakaspalvelutiskillä.
Kopioiden ja tulosteiden hinnat:
Mustavalkoinen A4 = 0,30 €
Mustavalkoinen A3 = 0,60 €
Värillinen A4 = 1,00 €
Värillinen A3 = 2,00 €

Muovipussit ja kangaskassit

Muovipussit 0,30 €
Kangaskassit Virran logopainatuksella 8 €

Korvaukset ja muut maksut

Kirjastokortti

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton, samoin kuin muutokset olemassa olevan kirjastokortin tietoihin.

Uusi kirjastokortti kadonneen tai mitätöidyn kortin tilalle maksaa 2 €.

Kadonnut tai vahingoittunut aineisto

Korvaushintoja ei makseta takaisin vaikka korvattu aineisto myöhemmin löytyisikin.

Kadonneen tai vahingoittuneen kirjastoaineiston osalta asiakas tuo vastaavan kappaleen tilalle tai maksaa voimassa olevan korvaushinnan (=hankintahinta). Liikuntavälineiden kohdalla käytäntö on sama.

Kappalekohtaisen tekijänoikeusmaksun vuoksi osaa aineistoa ei voi korvata vastaavalla tallenteella. Tällaisia ovat mm. videot, DVD-, CD-ROM- ja Blu-ray -levyt sekä kuunnelmat. Korvaushinta tämän kirjastoaineiston osalta on 40 € / kpl.

Rikkoutunut tai kadonnut suojakotelo 2-4 € / kpl.

Aineistoon kuuluvat liitteet 1-4 € / kpl.

Maksut on vahvistettu Nokian kaupungin vapaa-aikajaoston kokouksessa 28.11.2018