Lintutornit

Knuutilan lintutorni

Lintutorni sijaitsee Siuron Knuutilassa, Lukkilansalmen ja Alasenlahden pohjoispuolella. Matkaa Nokian keskustasta tulee noin seitsemän kilometriä. Siurontieltä on ennen Siuron keskustaa opaste vasemmalle Knuutilan kartanolle. Tornille pääsee kun jatkaa kartanolta kävellen ohi menevää tietä noin 400 metriä.

Kuloveteen kuuluvan Alasenlahden alue on hyvä tarkkailukohde etenkin keväällä kun sula ei ole vielä edennyt kovin pitkälle. Näihin aikoihin on nähty paljon muun muassa laulujoutsenia, taveja, sinisorsia ja haapanoita. Uivelo ja kanadanhanhi ovat myös tuttuja vierailijoita. Loppusyksystä alue on jälleen joutsenten suosiossa, alkutalvesta lahdella tavataan myöhäisiä vesilintuja. Tornista kannattaa tarkkailla myös muuttolennossa olevia kurkia ja kotkia sekä Kulovedellä pesimälajeina esiintyviä kyhmyjoutsenia ja kalasääskiä.

Markluhdanlahden luontolava

Markluhdanlahti on Pyhäjärven Pappilanselän pohjoisin lahti, joka sijaitsee Nokian keskustan itäpuolella. Lahden kaakkoispuoliselta niemekkeeltä voi tarkkailla Markluhdan linnustoa, vaikka itse Pappilanselälle ei näekään. Pyörällä ja kävellen alueelle pääsee Markluhdanraittia pitkin sekä Pitkäniemen että keskustan suunnasta.

Markluhdanlahden niemekkeelle on rakennettu uusi luontolava ja samalla esteetön luontopolku lammaslaitumen halki syksyllä 2022. Luontolava on kaksitasoinen ja alempi kerros sekä reitti lavalle on toteutettu esteettömänä.

Markluhdanlahti on luonnoltaan arvokas ja merkittävä kohde uhanalaisen vesilinnuston kannalta. Alueella on myös rauhoitettuja sudenkorento- ja kasvilajeja. Luontoelämyksiä lisää reitin kulkeminen lammaslaitumen läpi sekä matkan varrella oleva pienialainen lehto, joka on erityisen hieno keväisin.