Lintutornit

Knuutilan lintutorni

Lintutorni sijaitsee Siuron Knuutilassa, Lukkilansalmen ja Alasenlahden pohjoispuolella. Matkaa Nokian keskustasta tulee noin seitsemän kilometriä. Siurontieltä on ennen Siuron keskustaa opaste vasemmalle Knuutilan kartanolle. Tornille pääsee kun jatkaa kartanolta kävellen ohi menevää tietä noin 400 metriä.

Kuloveteen kuuluvan Alasenlahden alue on hyvä tarkkailukohde etenkin keväällä kun sula ei ole vielä edennyt kovin pitkälle. Näihin aikoihin on nähty paljon muun muassa laulujoutsenia, taveja, sinisorsia ja haapanoita. Uivelo ja kanadanhanhi ovat myös tuttuja vierailijoita. Loppusyksystä alue on jälleen joutsenten suosiossa, alkutalvesta lahdella tavataan myöhäisiä vesilintuja. Tornista kannattaa tarkkailla myös muuttolennossa olevia kurkia ja kotkia sekä Kulovedellä pesimälajeina esiintyviä kyhmyjoutsenia ja kalasääskiä.

Markluhdanlahden luontolava käyttöön syksyllä 2022

Markluhdanlahti on Pyhäjärven Pappilanselän pohjoisin lahti, joka sijaitsee Nokian keskustan itäpuolella. Lahden kaakkoispuoliselta niemekkeeltä voi tarkkailla Markluhdan linnustoa, vaikka itse Pappilanselälle ei näekään.

Pyörällä ja kävellen alueelle pääsee Markluhdanraittia pitkin sekä Pitkäniemen, että keskustan suunnasta. Lammaslaitumen itäreunasta laidunalueen läpi lähtee polku kohti niemeä. Polku on ajoittain märkä.

Niemen vanha lintutorni on suljettu huonon kunnon vuoksi. Syksyllä 2022 niemekkeelle vanhan lintutornin tilalle rakennettiin uusi luontolava ja samalla esteetön luontopolku lammaslaitumen halki.