Kulttuuritarjonta

Nokia on vilkas kulttuurikaupunki, jossa voit nauttia monipuolisesta kulttuuritarjonnasta ympäri vuoden. Pirkan opisto, kirjastot, musiikki- ja tanssikoulut sekä kaupungissa toimivat lukuisat kulttuuriyhdistykset tarjoavat osallistumis- ja harrastusmahdollisuuksia kaiken ikäisille asukkaille.

Kiehtova historia

Nokia-yhtiön juuret löytyvät Nokianvirran rannoilta, minne K. F. Idestam perusti puuhiomon lähes 150 vuotta sitten. Virran partaalla sijaitsevan Tehdassaaren miljöö rakennuksineen kertoo Nokian teollisen historian alkuvuosista. Entisessä korjauspajassa toimii Tehdassaaren osuuskunnan luovan toiminnan keskus Tehdas 108, joka tarjoaa kävijöille elämyksellisiä kulttuuritapahtumia, työskentely- ja juhlatiloja.

Nokianvaltatien varrella sijaitsevan Hinttalan kotiseututalon pihapiirissä on 1800-luvun talonpoikaiskulttuuria esittelevä museopirtti sekä kesäkahvila. Kesällä Hinttalassa järjestetään yleisötapahtumia, näyttelyitä ja avoimia opastuksia. Hinttalaa vastapäätä, kirkon alapuolella sijaitsee myös toinen museokokonaisuus, työläiskodit. Rakennukset on siirretty Koskenmäestä, joka oli vanhastaan paperitehtaalaisten asuinalue. Työläiskotimuseoilla voi tutustua sekä 1800-luvun lopun että 1920-30-lukujen asumisen malliin.

Pitkäniemen sairaalamuseo kertoo värikkäästi mielisairaanhoidon vaiheista Pitkäniemen keskuslaitoksessa, joka avattiin vuonna 1900. Nokian kirkon alakerrassa on Nokian seurakunnan kirkkomuseo. Nokialla on myös viisi kaunista kirkkoa, joihin voi tutustua kesäaikaan vaikkapa pyöräillen.

Nokialla on julkaistu useita kotiseutupolkuja, jotka kertovat tarinoita kaupungin historiasta, kulttuuriympäristöstä ja julkisista taideteoksista. Voit tutustua polkuihin omatoimisesti tien päällä, sillä opastukset toimivat verkkoselaimella mobiililaitteissa.

Tapahtumia, teatteria, taidenäyttelyitä ja ympäristötaidetta

Tapio Rautavaaran syntymäkaupunki tunnetaan Tapsan Tahdeista ja laadukkaasta harrastajateatteritarjonnasta. Nokian teatteri toimi talvella Nokia-salissa ja kesällä Kennonnokan kesäteatterissa. Nokian teatterin lisäksi paikkakunnalla toimii kaksi muutakin teatteriryhmää: Etunäyttämö ja Koski-teatteri, jonka ulkoilmanäyttämöltä aukeaa näkymä Siuronkoskelle.

Pitkäniemen rantapuistossa järjestettävä, esteetön koko perheen festivaali Ylisfestarit houkuttelee vuosittain tuhansia kuulijoita eri puolilta Suomea. Helmikuussa järjestetään maakunnallinen lastenkulttuurifestivaali Lasten Pirkkaset. Toukokuussa Nokia-viikko tuo kymmeniä tapahtumia eri puolille kaupunkia. Nokialaisten kuorojen, puhallinorkesterien ja musiikkiyhtyeiden konsertit soivat kaupungin saleissa ympäri vuoden.

Uuteen kirjasto- ja kulttuuritalo Virtaan valmistuu uudet, ympärivuotiset näyttelytilat. Taide- ja käsityönäyttelyitä järjestetään kesäisin Hinttalan kotiseututalon näyttelyaitoissa. Taiteilijaprofessori Ossi Somman teoksiin pääsee tutustumaan Siurossa veistospihassa. Pinsiössä, Nokian kaupungin omistamalla maa-alueella, sijaitsee Nancy Holtin ainutlaatuinen Yltä ja alta – maataideteos.

Kohteisiin voi tilata ympäri vuoden ryhmille opastuksen Nokian ja Pirkkalan matkailuoppaat ry:n auktorisoiduilta oppailta.

Nokian kulttuurinähtävyyksiin voit tutustua tarkemmin Visit Nokia -matkailusivustolla.