Aineistot ja palvelut

Kirjastosta löydät luettavaa, katseltavaa, kuunneltavaa ja pelattavaa monessa muodossa: kirjoja, elokuvia, musiikkia, nuotteja, karttoja, lehtiä, e-lehtiä, äänikirjoja, e-äänikirjoja, e-kirjoja ja liikuntavälineitä.

Asiakkaat lukevat lehtiä mukavissa nojatuoleissa.
Kuva: Mikko Ovaska

Kirjastokortti

Kirjastokortin voi lunastaa asiakaspalvelustamme Nokian kirjasto- ja kulttuuritalo Virran pääaulasta. Ensimmäinen kirjastokortti on asiakkaalle ilmainen. Asiakaspalvelussa on tarjolla henkilötietolomakkeita, jotka on hyvä täyttää etukäteen. Alle 15-vuotias saa kirjastokortin huoltajan suostumuksella. Kirjastokortin henkilötietolomake löytyy sähköisenä myös PIKI-verkkokirjastosta.

Kun saat oman kirjastokortin, saat siihen myös tunnusluvun. Laita tunnusluku itsellesi muistiin, sillä tarvitset tätä tunnuslukua kun käytät kirjaston tietokoneita, lainausautomaatteja ja verkkopalveluita. Sekä kirjastokortti että tunnusluku ovat henkilökohtaisia. Älä anna niitä muiden käyttöön. Ilmoita kirjastokortin katoamisesta kirjastoon.

PIKI-verkkokirjasto

Voit tarkistaa aineiston saatavuuden, tehdä varauksia ja uusia lainasi PIKI-verkkokirjastossa.

E-kirjasto

Kuntien yhteinen e-kirjasto aloitti toimintansa 29.4.2024. Sovellus toimii aluksi älypuhelimella tai tabletilla. Sovellus löytyy App Storesta ja Google Playsta nimellä ”E-kirjasto”. E-kirjastosta löydät e-kirjoja, äänikirjoja ja aikakauslehtiä suomeksi, ruotsiksi ja myöhemmin englanniksi. E-kirjaston käyttöönotto vaatii vahvan tunnistautumisen käyttämistä. Kirjaston henkilökunta rekisteröi asiakkaita, joilla ei ole mahdollisuutta vahvaan tunnistautumiseen. Lue lisää: E-kirjasto-sovelluksen käyttöohjeet ja E-kirjaston usein kysytyt kysymykset

Varaukset

Nokian pääkirjaston noudettavissa olevat varaukset löytyvät Virran 2. kerroksen portaiden viereisestä hyllystä. Noudettava aineisto on järjestetty asiakkaiden noutonumeroiden mukaan. Noutonumerosi saat noutoilmoituksessa. Huomioithan, että aineisto täytyy noutamisen yhteydessä lainata kirjastokortille. Varatut videopelit tulee noutaa henkilökunnalta 2. kerroksen asiakaspalvelutiskistä kirjaston palveluaikoina.

Pulmia lukemisessa?

Jos tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa, voi kokeilla selkokirjoja, isotekstisiä kirjoja tai äänikirjoja. Äänikirjoja löydät kirjaston hyllystä cd-levyinä ja myös PIKI-kirjastojen yhteisestä e-kirjakokoelmasta. Tarvitset kirjastokorttisi numeron ja nelinumeroisen tunnusluvun lainatessasi e-aineistoa. Voit selata ja lainata e-aineistoa vaikka kotisohvalla, tarvitset internet-yhteyden ja jonkin älylaitteen kuten älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen.

Siirry selaamaan PIKI-kirjastojen yhteistä e-kirjakokoelmaa.

Celia-äänikirjoja lukemisesteisille

Asiakkaat voivat lainata Celia-äänikirjoja kirjastoista ja voivat ilmoittautua Celian äänikirjapalvelun käyttäjäksi.

Siirry Celia.fi-sivustolle.

Elokuvia, musiikkia, pelejä, liikuntavälineitä

Kirjastossa on lainattavissa myös nuotteja ja äänitteitä, konsoli- ja lautapelejä sekä elokuvia. Musiikkiosaston helmiin kuuluu lainattavia LP-levyjä ja ukulele. Syksystä 2017 alkaen on Nokian pääkirjastosta voinut lainata liikuntavälineitä kuten temppupyöriä, sirkusvälineitä, sulkapallomailoja, potkulautoja, lumikenkiä, ym. Siirry selaamaan listaa lainattavista liikuntavälineistä. Liikuntavälineitä voi lainata pääkirjastosta ja varauksia voi tehdä PIKI-verkkokirjastossa.

Nepsy-lainaamo

Nokian kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa on lainattavana nepsyvälineitä. Nepsy-lainaamon perustaminen kuului osana LAPE-hankkeeseen, jossa Nokian kaupunki on mukana. Nepsyvälineillä tarkoitetaan mm. lapsen ja nuoren oman toiminnan ohjausta ja ajan hahmottamista helpottavia välineitä sekä rentoutumista ja keskittymistä lisääviä välineitä. Lainaamosta saa lainata välineitä kirjastokortilla, aivan kuten muutakin aineistoa. Välineiden laina-aika on neljä viikkoa ja niitä voi lainata vain Nokian pääkirjastosta. Nepsyvälineet löydät Virran toisesta kerrokseta. Siirry selaamaan listaa lainattavista nepsyvälineistä.

Lehtiä paperilla ja diginä

Kirjastoon on hankittu iso kokoelma sanoma- ja aikakauslehtiä.

Voit lukea lehtiä kirjastossa paikan päällä tai voit lainata niitä kotiin. Kirjaston tietokoneilla tai langattomassa verkossa voit lukea digitaalisina näköisversioina hankittuja kotimaisia sanomalehtiä (ePress). Kolmannen kerroksen lehtialueella on kaksi tietokonetta, joilta voit lukea e-lehtiä.

Prenax-palvelusta voit lukea kotimaisia aikakauslehtiä myös kotoa käsin. Kirjaudu sisään kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla.

PressReader-palvelusta löydät tuhansia pääosin ulkomaisia sanoma- ja aikakauslehtiä.

Kaupungintalon ja kirjaston arkistojen aarteet: historiakirjojen myynti jatkuu tilausmyyntinä

Nokian kaupunki jatkaa Nokian ja lähialueen historiasta kertovien historiakirjojen myyntiä tilausmyyntinä. Näin ostat arkistojen aarteita: Valitse haluamasi tuotteet ja lähetä sähköpostia osoitteeseen nokiankirjasto(at)nokiankaupunki.fi. Kirjastossa katsotaan löytyykö vielä teoksia ja saat viestiä sen jälkeen noudosta sekä maksusta.

Lisätietoja:

Kirjasto- ja kultuuritalo Virta
Härkitie 6, 37100 Nokia
Postiosoite: Nokian kaupunki / pääkirjasto, PL 2, 37101 Nokia
Asiakaspalvelu: 050 395 8823
Neuvonta ja tietopalvelu: 050 395 8825
nokiankirjasto(at)nokiankaupunki.fi

Myytävien kirjojen hinnasto

Huom! Loppuunmyyty – Vanhan Pirkkalan historia, 10 euroa
Juhani Saarenheimon kirjoittama osuus kattaa Vanhan Pirkkalan (Nokia, Pirkkala, Ylöjärvi, Tampereen länsiosa) historian keskiajalta vuoteen 1865. Liitteenä on mm. Vanhan Pirkkalan tilojen omistajat 1540-1865. Kirjan toinen osuus on Mirja Miettisen kirjoittama Vanhan Pirkkalan esihistoria kivi-, pronssi- ja rautakausineen. Julkaisija Vanhan Pirkkalan historiatoimikunta, 1974.

Nokian ja Pirkkalan historia: yhteinen Pirkkalan pitäjä 1865-1921 ja kuntien erilliset vaiheet 1990-luvulle, 5 euroa
Kirjoittajat Jussi Koivuniemi, Mervi Kaarninen ja Pekka Kaarninen. Julkaisija Nokian kaupunki ja Pirkkalan kunta, 1994.

Tottijärven historia 1689-1998: torpparipitäjästä kaupunginosaksi, 15 euroa
Kirjoittaja Mervi Kaarninen. Julkaisija Nokian kaupunki ja Nokian seurakunta, 1998.

Suoniemen historia: Kuloveden rantojen asuttamisesta 2000-luvulle, 25 euroa
Sisältö: Suoniemen ympäristö- ja esihistoria; Kuloveden kansa keskiajalla ja uuden ajan alussa; Omassa kappelissa 1700-luvulta 1860-luvulle; Itsenäisen Suoniemen alkuvaiheet 1867-1918; Kunta itsenäisessä Suomessa 1919-1945; Kunta ja kotiseutu Suoniemi 1945-2007. Kirjoittajat Jouko Jaakkola, Satu Kankkonen ja Ulla Koskinen. Julkaisija Nokian kaupunki ja Nokian seurakunta, 2008.

Nokia – talonpoika teollisissa saappaissa, 5 euroa
Teemu Järventien kirjoittama, runsaasti kuvitettu teos kertoo Nokian historiasta mm. sen teollisuuden, kulttuurin ja kotiseutuhenkilöiden tarinoiden kautta. Julkaisija Pesämuna, 2001.

Nokia – A Town Created by the Factories: History of Nokia from the 1860s to the End of the 20th Century, 5 euroa
Nokialaisen teollisuuden historiaa 1860-luvulta 1900-luvun lopulle. Englanninkielinen. Kirjoittaja Jussi Koivuniemi. Julkaisija Nokian kaupunki, 1998.,

Työväen mieskuoron Hyvää päivää Nokian kaupunki -vinyyli,  5 euroa
Nokian kaupungin 50-vuotisjuhlalevy.  Rajoitettu erä käyttämättömiä levyjä.