Järjestyssäännöt
Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen
Järjestyssääntöjen tarkoitus on edistää koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista ja kouluyhteisön turvallisuutta sekä viihtyisyyttä. Järjestyssäännöt tukevat opetussuunnitelmassa hyväksyttyjen opetus- ja kasvatustoiminnan tavoitteiden saavuttamista. Kouluyhteisön jäsenten tulee asiallisella ja rehellisellä käytöksellään pyrkiä ylläpitämään ja edistämään koulun työrauhaa.
Säännöt ovat välttämättömiä kouluyhteisön toiminnalle päivittäisen työn mahdollisimman rauhallisen sujumisen sekä yhteisön jäsenten viihtyvyyden ja turvallisuuden kannalta. Säännöt totuttavat yhteisön jäsenet vastuuseen ja takaavat myös oikeuksia kouluyhteisön jäsenille. Tämä asiakirja ei sisällä yksinomaan kieltoja ja rajoituksia, vaan myös tietoja jokaiselle kuuluvista oikeuksista. Noudattamalla sääntöjä ja osallistumalla niiden kehittämiseen kouluyhteisöön kuuluvat kasvavat yhteistyökykyisiksi ja toisia ihmisiä arvostaviksi yhteiskunnan jäseniksi.
Järjestyssääntöjen noudattaminen
Järjestyssääntöjä noudatetaan koulualueella kouluaikana ja koulun järjestämissä tilaisuuksissa koulun ulkopuolella. Työjärjestyksessä mainittu koulutyö on järjestyssääntöjen alaista toimintaa.
Koulualue
Koulualue on Nokian lukion Kylmänojankatu 3:ssa sijaitseva määräala.
Kouluaika
Kouluajaksi luetaan työjärjestyksen mukainen päivä koulumatkoineen. Myös varsinaisen työjärjestyksen ulkopuolella koulun järjestämien tilaisuuksien, vierailuiden ja opintomatkojen koko kesto, niin kotimaassa kuin ulkomailla, katsotaan kouluajaksi.
Päiväjärjestys
Päiväjärjestys, jossa ilmoitetaan oppituntien, ruokailujen ja ryhmänohjauksen ajankohdat, vahvistetaan lukuvuosittain vuosisuunnitelmassa. Päiväjärjestykseen voidaan tehdä poikkeuksia lukuvuoden aikana esim. koulun tai ryhmän toimintaan liittyvän opintomatkan tai teemapäivien osalta, jos näitä ei ole voitu ottaa lukuvuoden alussa vuosisuunnitelmassa huomioon.
Vapaatunti
Järjestyssäännöt koskevat myös vapaatuntia koulualueella viettäviä.
Turvallisuus
Lukiolain (629/1998) 21 §:n mukaan opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön.
Jokaisella kouluyhteisön jäsenellä on ehdoton oikeus fyysiseen koskemattomuuteen, työskentelyyn ja opiskeluun ilman henkisen väkivaltaa, sortamista tai syrjintää. Turvallisen ja motivoivan opiskeluympäristön edellytyksenä on suvaitsevainen, ymmärtävä ja kannustava ilmapiiri. Opiskelijan tulee omalla käyttäytymisellään edistää näitä tavoitteita.
Viihtyvyys
Puhtaus ja siisteys ovat tärkeitä viihtyvyys- ja turvallisuustekijöitä. Opiskelija edistää omalla toiminnallaan näitä tavoitteita.
Opiskelijan osallistuminen opetukseen, tehtävien suorittaminen, käyttäytyminen ja myöhästyminen oppitunneilta
Lukiolain 25 §:n mukaan opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta. Opiskelijan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti.
Opiskelijan tulee saapua täsmällisesti oppitunneille.
Tupakka, nuuska, päihteet ja huumeet
Tupakkalain mukaan tupakointi kouluaikana koulualueella on kielletty, kielto koskeen myös nuuskaa. Päihdyttävien aineiden ja huumeiden tuonti, käyttö ja vaikutuksen alaisena oleminen koulualueella ja työjärjestyksen mukaisilla opintomatkoilla on kielletty. Alle 18-vuotiailta myös tupakkatuotteiden hallussapito on kielletty.
Koulun omaisuus
Opiskelijan tulee käyttää koulun omaisuutta siten, ettei sille aiheudu vahinkoa. Vahingon tapahtuessa tutkitaan opiskelijan korvausvastuu tapauskohtaisesti.
Tapaturma, onnettomuus tai uhkaava tilanne
Tapaturman, onnettomuuden tai uhkaavan tilanteen sattuessa noudatetaan turvallisuuskansiossa annettuja ohjeita. Jokainen on velvollinen ilmoittamaan tapaturmasta, onnettomuudesta tai uhkaavasta tilanteesta viipymättä opettajalle, kansliaan tai rehtorille.
Kulkuvälineet
Polkupyörät säilytetään niille osoitetuilla paikoilla koulun paikoitusalueella. Moottoriajoneuvoilla vain huoltoajo on sallittu opiskelijoille varatulla piha-alueella. Opiskelijan tulee pysäköidä moottoriajoneuvonsa virallisesti merkitylle pysäköintialueelle.
Kurinpito
Opiskelijalle, joka häiritsee opetusta tai muuten rikkoo järjestystä tai menettelee vilpillisesti, voidaan antaa kirjallinen varoitus. Jos rikkomus on vakava tai jos opiskelija jatkaa edellä tarkoitettua epäasiallista käyttäytymistä kirjallisen varoituksen saatuaan, hänet voidaan erottaa oppilaitoksesta määräajaksi, enintään yhdeksi vuodeksi. Edellä mainitut toimenpiteet ovat kurinpitorangaistuksia.
Opetusta häiritsevä opiskelija voidaan määrätä poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokkahuoneesta.
Opiskelijan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään jäljellä olevan työpäivän ajaksi, jos on olemassa vaara, että toisen opiskelijan tai oppilaitoksessa tai muussa opetustilassa työskentelevän henkilön turvallisuus kärsii opiskelijan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi tai opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti opiskelijan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi.
Jos rikkomus on vähäinen, edellä mainittuja kurinpitorangaistuksia ei sovelleta. Opettaja tai rehtori puhuttelevat opiskelijaa ja edellyttävät jatkossa häneltä järjestyssääntöjen mukaista käytöstä.
Muut määräykset
Rehtori voi antaa järjestyssääntöjä täydentäviä toimintaohjeita ja tulkintoja.
Järjestyssääntöjen hyväksyminen ja muuttaminen
Sivistyspalvelualueen delegointisäännön 8 §:n mukaan rehtori hyväksyy koulun järjestyssäännöt kuultuaan koulun henkilökuntaa ja opiskelijoita.