Hankkeet

Emäkosken koulu on mukana Erasmus+ -hankkeessa Personalised education for social activity.

Kansainvälisyyttä Emppiksessä

Erasmus+ on EU:n rahoittama kansainvälisyyshanke, jossa mukana ovat Suomen lisäksi Puola, Tanska, Portugali ja Italia. Hankkeen tavoitteena on kehittää opettajia työssään, mutta myös rohkaista oppilaita puhumaan englantia ja osallistumaan kansainväliseen toimintaan.  

Emäkosken koulun opettajat Anne Nurmi ja Kreetta Koistinen olivat lokakuun lopulla suunnittelemassa hanketta Puolassa Zamoscissa. Suunnittelun lisäksi he pääsivät tutustumaan Zamoscin kaupunkiin ja kouluihin. Opettajat kertovat oppineensa paljon hankkeen aikana eri maista ja niiden opetussuunnitelmista – etenkin erityisopetuksesta. “Joissain maissa saattaa koko erityisopetus uupua koulusysteemistä”, Koistinen sanoo. Hän pitää hanketta erityisopettajan näkökulmasta todella kiinnostavana.   

Nykyisen hankkeen teemana on  Personalised education for social activity. Tarkoituksena olisi tutkia erityisopetusta eritasoisten oppilaiden kannoilta. Tukea vaikeuksiin tulisi siis olla tarjolla ja haastavia tehtäviä niitä tarvitseville. Tavoitteena olisi löytää jokaiselle sopiva tapa opiskella. Pyrittäisiin myös nostamaan nuorten ääntä yhteiskuntaan ja yhteisöön kuuluviin asioihin. 

Hankkeen hyvä puoli on, että kenenkään rahatilanne ei ole haitaksi. Siihen kuuluvat matkat jäsenmaihin sekä niistä tulevien nuorten majoittaminen. Rahat matkoihin tulevat EU:lta ja majoitus on jonkin paikallisen perheen luona. Tasa-arvo on siis otettu huomioon eikä esteitä ole kenellekään matkalle lähtöön. Ulkomaan matkoille ei välttämättä pääse kaikki halukkaat mukaan, mutta hankkeeseen voi osallistua myös majoittamalla ulkomailta tulleita oppilaita. Majoittaminen ei vaadi erikoisohjelman keksimistä, vaan tarkoitus on tutustuttaa majoitettava nuori perheen arkeen. 

Ensimmäisenä isäntämaana toimii Suomi, jonne oppilaita saapuu maaliskuussa 2020.  Sen jälkeen vieraillaan Portugalissa toukokuussa ja Tanskassa syyskuussa. Vuonna 2021 jäljellä ovat vielä Italian reissu tammikuussa ja Puolan matka toukokuussa. 

“Lähde rohkeasti mukaan, et varmasti kadu sitä”, Opettajat kertovat saaneensa projektin kautta uusia tuttavuuksia sekä unohtumattomia kokemuksia. Uusia ystäviä on tarttunut mukaan kaikista maista. Lisäksi opettajat ovat nähneet hienoja nähtävyyksiä ja käyneet erilaisissa paikoissa. He suosittelevat mukaan liittymistä kaikille vähänkin projektista kiinnostuneille.  

Viivi Lepomäki ja Anni Schulze 

Erasmusprojektin Pesa -logo                    Erasmus + logo