Valinnaisuus

Koulumme tarjoaa kaikille 4.-6.-luokan oppilaille 1 vuosiviikkotunnin kestävän valinnaisaineen vuosittain vaihtuvasta taito- ja taideaineisiin keskittyvästä valikoimasta. Lukuvuonna 2020-2021 toteutamme valinnaisaineet siten, että aina noin viiden viikon välein pidetään koulujen yhteinen valinnaisainepäivä tiistaisin tai torstaisin Tottijärven koululla. Tällöin vahalahtelaiset kuljetetaan sinne ja kaikkien oppilaiden koulupäivän kesto on tuolloin klo 8.15 – 13.00.  Valinnaisainepäivien tunnit ikään kuin korvataan tai tehdään sisään viikottain tunnilla, joka näkyy lukkareissa varattu-merkinnällä. Valinnaisainepäivien viikonpäivä vaihtelee, jotta esim. kielet, joita oma opettaja ei säännöllisesti opeta, eivät aina jäisi pois. Tällä tavalla menetellen saamme tarjottua enemmän valinnaisaineita kaikille oppilaille ja myös muodostettua järkevämmät ryhmäkoot, sillä yksiköiden välillä on suuret erot.

Käsipesuista ja hygieniasta pidetään valinnaisainepäivinä aivan erityisen tarkkaa huolta ja sisätiloissa pidetään turvavälejä. Mikäli koronatilanne pahenee, muutamme tarvittaessa suunnitelmia.

Valinnaisainetarjotin

Pallopelit

Sisällä erilaisia pallopelejä, kuten esimerkiksi lentopalloa, koripalloa, salibandyä.

Pesäpallo

Nautitaan säiden salliessa yhdessä liikunnan riemusta pesäpalloa pelaten ja erilaisia harjoitteita tehden.

Pianonsoitto

Lähdetään yhdessä pienessä ryhmässä kokeilemaan ja opettelemaan pianonsoittoa nuottien opiskelun kautta. Käytämme sähköpianon lisäksi myös muita koulun kosketinsoittimia ja mahdollisesti myös laattasoittimia.

Koululehti

Tässä valinnaisaineessa tavoitteenamme on toimittaa koululehti. Pääset tutustumaan lehden toimittamisen moninaisiin työtehtäviin ja tekemään niitä yhdessä muiden kanssa.

Liikunta

Liikuntaa eri muodoissa sisällä ja ulkona vallitsevat olosuhteet huomioiden (esim. jäätilanne). Oppilaiden omia toiveita otetaan huomioon.

Ulkoilu/retkeily

Liikutaan lähiympäristössä jalan tai mahdollisesti myös pyöräillen. Tarkkaillaan ja tutkitaan luontoa vaikkapa linturetken muodossa ja harjoitellaan yksinkertaisia retkitaitoja esim. nuotion sytytys.

Hevosen hoito

Hevosen ruokinta ja hoito, tallin hoito ja varusteiden huolto. Teoriaa ja käytäntöä mahdollisuuksien mukaan.

Bändisoitto

Tutustutaan bändisoittimiin: basso, kitara, rummut ja koskettimet. Sointusäestyksen alkeita. Soitamme yhdessä helppoja kappaleita.