Vanhustenviikko

Valtakunnallista Vanhustenviikkoa vietetään 7.-14.10. teemalla Iloa toimeliaisuudesta. Nokialla on viikon aikana tarjolla runsaasti ohjelmaa aktiivisille senioreille. Lämpimästi tervetuloa mukaan etsimään pitkän iän salaisuutta, nauttimaan viihdyttävästä ohjelmasta, liikunnasta ja yhdessäolosta!

Sunnuntai 7.10.

Pianisti Suvi Sorva esiintyy Vihnuskodilla
Vihnuskatu 7.
klo 13-13.45 Oskarin tupa.
klo 13.45-14.30 Marian pirtti.
Iltapäiväkonsertit ovat avoimia Vihnuskodin asukkaille sekä heidän omaisilleen ja ystävilleen.

klo 14–15.30 Avoin yleisöluento: Pitkän iän salaisuus
Kerhola, Polónin sali, Souranderintie 13. Millaista tutkimustietoa on olemassa pitkän ja hyvän elämän edistämisestä? Valtakunnallisen vanhustenviikon aluksi etsimme pitkän iän salaisuutta psykologian alalta. Luennolla tutustutaan yhdysvaltalaisen psykologin Howard S. Friedmanin johtamaan pitkäikäisyyttä koskevaan tutkimukseen: Friedmanin tutkimusryhmät ovat koonneet tietoa tutkittavista henkilöistä peräti 80 vuoden ajalta ja löytäneet tiettyjä persoonallisuuteen, elämänvalintoihin ja sosiaalisiin suhteisiin liittyviä tekijöitä, jotka edistävät pitkäikäisyyttä. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan mielen ja sosiaalisten suhteiden vaikutuksesta hyvinvointiin ja pitkään ikään! Luennoitsijana FT Marika Enwald. Luennon toteuttaa Pirkan opisto. Luentoa voi seurata myös verkossa oman tietokoneen/tabletin kautta. Lue lisää verkkoluennoista

Maanantai 8.10.

klo 12 Taikuri Timo Tiikkainen esiintyy Setorissa
Setori, Maununkatu 10. Taikuri Timo Tiikkainen on taikojen karismaattinen ammattilainen, jonka mukaansa tempaavat ohjelmanumerot viihdyttävät kaiken ikäisiä katsojia. Esityksen järjestää Nokian kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä Setorin kanssa.

klo 15-18 Ikäihmisten neuvontapalveluiden esittelyä Noste-kioskilla
Hyvinvointikioski Noste, kauppakeskus, Yrittäjäkatu 10. Ulla Hansen Nokian kaupungin ikäihmisten palveluista kertoo ikäihmisten palveluista, chat-, ja puhelinneuvontapalveluista.

Taikuri Timo Tiikkainen esiintyy Setorissa maanantaina 8.10.

Tiistai 9.10.

klo 14-15 SeniorSurf – päivä pääkirjastolla
Pääkirjasto, Nuijamiestentie 9. Kirjaston digitaalisten lehtipalveluiden esittely ja käytön opastus. Voit lukea kotimaisia, digitaalisia sanoma- ja aikakauslehtiä vapaasti kahden viikon ajan 8.–21.10.omalla laitteellasi.
Sanomalehdet ovat käytössä osoitteessa epress.fi. Aikakauslehdet ovat käytössä osoitteessa emagz.fi.

klo 11-14 Ikävinkki-messut 
Kerhola, Souranderintie 13. Seniorien oma messutapahtuma nostaa esille ikäihmisille suunnatut palvelut Nokialla. Näytteilleasettajien tarjonnan lisäksi hyvän mielen messuohjelmaa, mm. musiikkia, kevyttä liikuntaa, senioritanssia ja tuolijoogaa. Kerholan Kahvila Kölvittäressä voi nauttia keittolounasta edulliseen messuhintaan.

Messuohjelma:

1. kerros: aula, juhlasali ja sivusali
Vaskivaarien puhaltamat alkutahdit klo 11
Esittelypisteet avoinna klo 11-14
Messulounas Café Kölvittäressä klo 11-14
Lounasmusiikkia sivusalissa klo 11.30-12 ja klo 12.30-13, Musiikkikoulu Josette Tuomisto.
Viisi vuosikymmentä Lehtioksien kuvia -valokuvanäyttely avoinna sivusalissa koko tapahtuman ajan.

2. kerros: Polónin sali
Aktiivituokiot, kesto n. 20-30 min
klo 11 Virkistävää senioritanssia, ohjaajana Marjatta Rautalin.
klo 11.30 Voimaannuttava tuolijooga, ohjaajana Kristiina Laukka.
klo 12 Vetreyttävä vastuskuminauhajumppa, ohjaajana Katri Manninen, Nokian kaupungin liikuntapalvelut.
klo 12.30 Voimaannuttava tuolijooga, ohjaajana Kristiina Laukka.
klo 13 Iloinen tuolijumppa, ohjaajana Päivi Utriainen, Nokian kaupungin liikuntapalvelut.
klo 13.30 Virkistävää senioritanssia, ohjaajana Marjatta Rautalin.

Messuilla mukana:
Aito Säästöpankki
Attendo
Apukauppa
Blue Solar Care
Eläkeliiton Pirkkala-Nokia yhdistys ry
Hoivapalveluyritys Hoiva Mimosa, Pia Heinonen
Hoivapalvelu Valkokulta Oy
Jalkahoitopalvelu Marjut
Jalkahoito Pedicyre
Kaksi Kölviä/Kahvila Kölvitär
KoskiHoiva Oy
Kotipalvelu Anni ja Onni
Kurun Osaavat Kädet OSK
Linnavuoren Tehtaiden Eläkeläiset ry
Mesimarja
Musiikkikoulu Josette Tuomisto
Matrocks
Nokian Eläkeläiset ry
Nokian Eläkkeensaajat ry
Nokian kaupunki, ikäihmisten palvelut
Nokian kaupunki, liikuntapalvelut
Nokian kaupunki, palveluliikenne
Nokian Kansalliset Seniorit ry
Nokian kirjasto
Nokian Seudun Kristilliset Eläkeläiset ry
Nokian seurakunta
Nokian Liikuntamaailma
Nokian Sydänyhdistys ry
Nokian Työväen teatteri
Osuuskunta Taidokkaat
Pirkan opisto
Pirkanmaan Muistiyhdistys ry Nokian paikallisosasto
Pyynikin kesäteatteri
Seran Puhtautta ja Palvelua Oy
Siunauksela ry
SPR, Suomen Punainen Risti
Tredu, liiketalouden koulutusala
Vasemmistoliiton Nokian Kunnallisjärjestö ry

Ohjelma- ja osallistujatietojen muutokset mahdollisia. Ikävinkki-messutapahtuman järjestää Nokian kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

klo 17 Ikäihmiset & Autoilu
Nokia-sali, Kylmänojankatu 3. Tilaisuudessa puhuu geriatri Pirkko Jäntti ja paikalla myös poliisin edustaja. Kahvitarjoilu. Teemaillan järjestää Pirkanmaan Muistiyhdistyksen Nokian muistikahvilaryhmä.

Keskiviikko 10.10.

klo 10-12 Sairaanhoitajan avoin vastaanotto Setorilla (HUOM! Joissakin käsiohjelmatiedoissa vastaanotto on virheellisesti merkitty perjantaille 12.10.)
Setori, Maununkatu 10.

klo 13-15 Vanhustenviikon juhla
Kerhola, Souranderintie 13. Nokialaisten eläkeläisjärjestöjen ohjelmaryhmät viihdyttävät juhlayleisöä mm. musiikilla, tanssilla, laululla ja sketsiohjelmalla. Juhlapuheen pitää Kaarina Kuisma, Nokian Kristilliset Eläkeläiset ry. Nokian kaupungin tervehdyksen juhlaan tuo Arja Laitinen, Nokian kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja. Juhlassa kahvitarjoilu, mukaan mahtuu 250 juhlavierasta. Juhlan toteuttaa Nokian kaupungin kulttuuripalvelut ja ikäihmisten palvelut yhteistyössä nokialaisten eläkeläisjärjestöjen kanssa.

Torstai 11.10.

klo 10 Mummut ja papat metsään
Haaviston luonnonsuojelualue, Haavistontie 184. Lähtö noin klo 10.15. Mukaan voi tulla myös avustajan tai ulkoiluystävän kanssa. Retkellä tutustutaan Haaviston luonnonsuojelualueen luontoon ja sen syntyperään sekä nauttimaan raikkaasta syysilmasta. Lenkin pituus on oman valinnan mukaan 0,5–1km, matkalla mehutarjoilu ja levähdyspaikkoja. Reitti on mahdollinen myös apuvälineitä (rollaattori, keppi tms.) käyttäville, mutta ei täysin esteetön. Mukaan kelin mukainen vaatetus ja ulkoilujalkineet.Ilmoittautumiset 5.10. mennessä: vapaa-aikakeskus@nokiankaupunki.fi tai p. 03 5652 0100. Luontoliikuntatapahtuman järjestää Nokian kaupungin liikuntapalvelut ja ikäihmisten palvelut yhdessä Nokian Luonto ry:n kanssa.

klo 12-13 Kuvaopastus Nokian linnat ja kartanot – teemalla
Setori, Maununkatu 10. Kartanot, linnat ja ”linnat” ovat osa historiaamme ja nykypäiväämme. Kuvaopastus vie meidät aikamatkalle esihistoriasta aivan viime vuosikymmenille. Matkailuopas Laurenzia Mäntysalon tarinoi näistä paikoista, siitä mitä ennen on ollut ja silmätäämpä hiukan nykyistäkin. Mahtuupa väliin jokunen osallistujienkin oma muistelo. Nojatuolimatkan järjestää Nokian ja Pirkkalan matkailuoppaat ry ja Nokian kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä Setorin kanssa.

Pirkan opiston tanssioppilaat vierailevat Vihnuskodilla
Pirkan opiston Tanssikoulun balettioppilaat kiertävät torstaina 11.10. Vihnuskodin yksiköissä ilahduttamassa asukkaita esityksellään ”Pienet joutsenet”, opettajanaan Jarna Kangasmaa.

Perjantai 12.10.

klo 6-20 Ikääntyneet eurolla uimaan
Nokian uimahalli, Välikatu 24. Vanhustenviikon kunniaksi ikäihmisten uintiliput (eläkeläiskortilla tai 65+) 1 €. Osta kertalippu kassalta, etu ei ole käytettävissä sarjakorteilla. Uintipäivän tarjoaa Nokian kaupungin liikuntapalvelut.

klo 10 Ikääntyneiden yhteislenkki
Kokoontuminen Setorilla, Maununkatu 10. Yhteislenkin pituus ja kävelyvauhti määräytyvät osallistujien mukaan. Pukeudu sään mukaisesti, huonolla kelillä tuolijumpataan Setorin tiloissa lenkin sijasta. Lenkkiporukkaa luotsaa Nokian kaupungin liikuntapalvelut.

klo 11 Tule tutustumaan vertaisohjaajatoimintaan!
Setori, Maununkatu 10. Olisiko sinusta vertaisohjaajaksi ikääntyneiden kuntosaliharjoitteluun, kuntojumppaan, tuolijumppaan tai vaikkapa ulkoiluystäväksi ikääntyneelle?Nokian kaupungin liikuntapalvelut
ja ikäihmisten palvelut koordinoivat yhdessä Nokialla Voimaa vanhuuteen -hanketta, jonka puitteissa järjestetään ulkoiluystävätoimintaa ja pidetään yllä vertaisohjaajien verkostoa. Paikalla myös muutamia vertaisohjaajina toimivia henkilöitä.  Tule mukaan tutustumaan toimintaan ja osallistumaan erilaisiin arvontoihin!

klo 11-11.30 Vire-Lavis
Uimahallin nuorisotila, Välikatu 24. Tule kokeilemaan helpompaa Lavista, jossa osan aikaa käytetään tuolia apuna. Laviksen järjestää Virkistyspalvelu Tähtinen.

klo 11.30-12.00 Lavis

Uimahallin nuorisotila, Välikatu 24. Tule kokeilemaan Lavista, joka myös sopii iäkkäämmille. Laviksen järjestää Virkistyspalvelu Tähtinen.

Lauantai 13.10.

klo 13 Kävelykierros Kehossa – muistelua ja virkistystä kulttuurikävelyllä
Lähtö Kehontieltä bussien 71:n ja 73:n päätepysäkiltä. Tutustumme kaupunginosa 6:n ytimeen kumpuineen, kätköineen ja mutkineen. Kappalaisen puustellin ja Keskisen ympäristöön on rakentunut Keho, kaunis omakotialue, missä on pisin rantaviiva ja pähkinäpensaiden varjostamat kävelytiet. Reitti on esteetön. Kävelyretken järjestää Nokian ja Pirkkalan matkailuoppaat ry yhteistyössä Nokian kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa.

Pianisti Suvi Sorva esiintyy Vihnuskodilla
Vihnuskatu 7.
klo 13-13.45 Järvikoto
Iltapäiväkonsertti on avoin Vihnuskodin asukkaille sekä heidän omaisilleen ja ystävilleen.

Sunnuntai 14.10.

Pianisti Suvi Sorva esiintyy Vihnuskodilla
Vihnuskatu 7.
klo 13-13.45 Osasto A
klo 13.45-14.30 Osasto B
Iltapäiväkonsertit ovat avoimia Vihnuskodin asukkaille sekä heidän omaisilleen ja ystävilleen.

Tapahtumiin on vapaa pääsy, ellei toisin mainittu.

Liikuntapalveluiden avoimet terveysliikuntaryhmät

Liikuntapalvelut tarjoaa säännöllistä ryhmäliikuntaa ikääntyneille. Tule kokeilemaan ryhmäliikuntaa vaikkapa Vanhustenviikolla ja löydä mielekäs liikuntaharrastus! Avoimiin ryhmiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, joten voit osallistua oman aikataulusi mukaan sinulle sopiviin ryhmiin ilman sitoutumista. Ryhmät ovat maksuttomia, ellei toisin mainittu.

ma 8.10. klo 15.30 Ikääntyneiden avoin vesijumppa 30 min., Nokian uimahalli, terapia-allas.
Reipas vesijumppa ikääntyneille naisille ja miehille niveliä kuormittamatta. Jumppa sisältää alkulämmittelyn, monipuolisen lihaskuntoharjoittelun eri välineitä käyttäen ja lyhyet loppuvenyttelyt. Hinta 2 €/kerta + uimahallimaksu maksetaan uimahallin kahvion kassalle. Kassalta saat jumpparannekkeen, joka palautetaan ohjaajalle tunnin päätteeksi. Jumppaan mahtuu 30 osallistujaa. Rannekkeiden myynti alkaa tuntia ennen jumppaa.

ti 9.10. klo 9–9.45 Matalan kynnyksen jumppa, fysioterapian tila, Maununkatu 10.
Ikääntyneille suunnattu tunti, joka kehittää lihaskuntoa, liikkuvuutta ja tasapainoa. Tunti sopii myös aloittelijoille. Ryhm

än ohjauksesta vastaa Nokian voimisteluseura.

ti 9.10. klo 10–10.45 Tasapainoryhmä, fysioterapian tila, Maununkatu 10.
Ikääntyneille suunnattu rauhallinen tunti, joka kehittää tasapainoa ja lihaskuntoa. Tunti sopii myös aloittelijoille. Ryhmän ohjauksesta vastaa Nokian voimisteluseura.

ti 9.10. klo 9–9.30 Tuolijumppa, Orvokin palvelukeskus, Räikäntie 8.

Ikääntyneiden toimintakykyä ylläpitävä rauhallinen tunti, jossa harjoitetaan lihaskuntoa, tasapainoa ja liikkuvuutta tuolia apuna käyttäen.

ti 9.10. klo 10–10.30 Tuolijumppa, Vihnuskatu 15.
Ikääntyneiden toimintakykyä ylläpitävä rauhallinen tunti, jossa harjoitetaan lihaskuntoa, tasapainoa ja liikkuvuutta tuolia apuna käyttäen.

ke 10.10. klo 7.30 Ikääntyneiden avoin vesijumppa 30 min., Nokian uimahalli, terapia-allas.
Reipas vesijumppa ikääntyneille naisille ja miehille niveliä kuormittamatta. Jumppa sisältää alkulämmittelyn, monipuolisen lihaskuntoharjoittelun eri välineitä käyttäen ja lyhyet loppuvenyttelyt. Hinta 2 €/kerta + uimahallimaksu maksetaan uimahallin kahvion kassalle. Kassalta saat jumpparannekkeen, joka palautetaan ohjaajalle tunnin päätteeksi. Jumppaan mahtuu 30 osallistujaa. Rannekkeiden myynti alkaa tuntia ennen jumppaa.

ke 10.10. klo 14.30-15 Tuolijumppa, Nokian uimahallin nuorisotila, Välikatu 24.
Ikääntyneiden toimintakykyä ylläpitävä rauhallinen tunti, jossa harjoitetaan lihaskuntoa, tasapainoa ja liikkuvuutta tuolia apuna käyttäen. Ryhmä on avoin ja maksuton, eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.

to 11.10. klo 15.30 Ikääntyneiden avoin vesijumppa 30 min., Nokian uimahalli, terapia-allas.
Reipas vesijumppa ikääntyneille naisille ja miehille niveliä kuormittamatta. Jumppa sisältää alkulämmittelyn, monipuolisen lihaskuntoharjoittelun eri välineitä käyttäen ja lyhyet loppuvenyttelyt. Hinta 2 €/kerta + uimahallimaksu maksetaan uimahallin kahvion kassalle. Kassalta saat jumpparannekkeen, joka palautetaan ohjaajalle tunnin päätteeksi. Jumppaan mahtuu 30 osallistujaa. Rannekkeiden myynti alkaa tuntia ennen jumppaa.

Vie vanhus ulos tai ryhdy ulkoiluystäväksi!

Vie vanhus ulos 11.9. – 11.10.
Syksyllä kampanjoidaan jälleen tukea tarvitsevien iäkkäiden ulkoilun puolesta. Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanjalla edistetään niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat apua ulkoillakseen turvallisesti. Kampanjaan voi osallistua jokainen, joka halua tehdä hyvää. Nokian kaupungin liikuntapalvelut haastaa vapaaehtoisia, järjestötoimijoita, opiskelijoita, hoitotyön ammattilaisia sekä läheisiä ja naapureita iäkkäiden ulkoiluystäviksi. Osallistua voi yksin tai yhdessä, vaikka työporukalla.
Lue lisää

Ulkoiluystäväksi iäkkäälle – koulutus
Tule mukaan liikuntapalveluiden järjestämään, maksuttomaan Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -koulutukseen. Koulutus antaa vinkkejä iäkkäiden kanssa ulkoiluun. Koulutuksen jälkeen voit halutessasi liittyä mukaan paikalliseen Ulkoiluystävärinkiin. Lisätiedot ja ilmoittautuminen 27.9. mennessä: Katri Manninen, terveysliikuntakoordinaattori, sähköposti: katri.manninen@nokiankaupunki.fi, p. 044 486 0917.

Kokeile palveluliikennettä maksutta Vanhustenviikolla!

Ikäihmisten viikolla 8.-12.10.2018 Kymppilinjan ja Pinsiön kutsutaksin käyttö on asiakkaalle maksutonta (normaalisti 2,50 € / matka). Maksutta saavat matkustaa niin uudet kuin vanhat asiakkaat. Reitit ja aikataulut ovat saatavilla nettisivuilla, Ikävinkissä, kirjastossa sekä Kymppilinjan autossa.Voit myös soittaa kuljettajille ja kysyä koska palveluliikenne liikennöi asuinalueellasi. Kymppilinjan puhelinnumero p. 0400 949 265, Pinsiön kutsutaksin puhelinnumero p. 040 751 5826. Kannustamme kaikkia kokeilemaan palveluliikennettä!
Palveluliikenteen aikataulut