Kirjasto kulttuuripolulla

Nokian Kulttuuripolku on suunnitelma lasten ja nuorten kulttuurikasvatuksesta Nokialla. Kulttuuripolkua toteuttavat Nokian kaupungin sivistyspalveluiden kulttuuri- ja kirjastopalvelut, varhaiskasvatus ja perusopetus. Kulttuuripolun sisältöjä toteutetaan yhdessä lukuisten eri toimijoiden kanssa. Varhaiskasvatuksen kulttuuripolku etenee teemavuosittain, perusopetuksessa edetään vuosiluokittain ja taiteenaloittain.

Kirjasto on mukana tuottamassa Nokian Kulttuuripolun sisältöjä monin tavoin.

 

Kirjasto varhaiskasvatuksen kulttuuripolulla

Varhaiskasvatuksen kulttuuripolulla on joka vuosi tietty, vaihtuva teema. Lukuvuoden 2018-2019 teemaksi valittiin vuodenkierto:

”Vuodenkierto on myyttisesti ja uskonnollisesti merkittävä ilmiö. Se oli tärkeä sekä maanviljelijöille että pyyntitaloudessa eläville. Monet tapahtumat, kuten työt ja juhlat, jaksotettiin vuodenkierron mukaan. Vuodenkierto liittyy monin tavoin suomalaiseen kulttuuriin ja kulttuuriperintöön.”

 

Kirjasto perusopetuksen kulttuuripolulla

Nokian Kulttuuripolku etenee perusopetuksessa vuosiluokittain ja taiteenaloittain.

Vuosiluokkien teemat ovat:
1. lk nukketeatteri
2. lk sirkus
3. lk musiikki
4. lk sanataide
5. lk kotiseutuhistoria (Hinttalan kotiseututalo) ja/tai tanssi
6. lk kotiseutuhistoria (tehtaiden Nokia)
7. lk ympäristötaide
8. lk teatteri (tauolla 2017-2020, valtakunnallinen Taidetestaajat-hanke korvaa)
9. lk luova työ ammattina (teema voi vaihdella vuosittain)

Kirjaston kirjavinkkari kiertää kulttuuripolkuun kuuluen kaikki nelosluokat ja herättelee lukuhalut.

Aiempina vuosina kaikki seiskaluokkalaiset vierailivat pääkirjastossatiedonhaun opetuksessa. Käynnillä mm. tutustuttiin verkkokirjastoon ja kirjaston tiloihin toiminnallisesti kirjastosuunnistuksen muodossa. Jatkossa tiedonhaun opastus siirretään 8.luokkalaisille.

Muutoksista johtuen, lukuvuonna 2018-2019 kirjasto tiedottaa erikseen kulttuuripolun ohjelmasta koulujen kirjastovastaaville opettajille.