Kirjasto kulttuuripolulla

Nokian Kulttuuripolku on suunnitelma lasten ja nuorten kulttuurikasvatuksesta Nokialla. Kulttuuripolkua toteuttavat Nokian kaupungin sivistyspalveluiden kulttuuri- ja kirjastopalvelut, varhaiskasvatus ja perusopetus. Kulttuuripolun sisältöjä toteutetaan yhdessä lukuisten eri toimijoiden kanssa. Varhaiskasvatuksen kulttuuripolku etenee teemavuosittain, perusopetuksessa edetään vuosiluokittain ja taiteenaloittain.

Kulttuuripolun kokonaiskuvasta vastaa kulttuurikoordinaattori Pia Keltti. Myös kirjasto on mukana tuottamassa Nokian Kulttuuripolun sisältöjä monin tavoin.

 

Kirjasto varhaiskasvatuksen kulttuuripolulla

Varhaiskasvatuksen kulttuuripolulla on joka vuosi tietty, vaihtuva teema liittyen eri taiteenlajeihin. Lukuvuonna 2024-2025 vietetään Kirsi Kunnas 100 -juhlavuotta. Kirjastopalveluiden yhteyshenkilönä toimii kirjastopedagogi Kaisa Salomaa.

 

Kirjasto perusopetuksen kulttuuripolulla

Nokian Kulttuuripolku etenee perusopetuksessa vuosiluokittain ja taiteenaloittain. Kirjastopalveluiden yhteyshenkilönä toimii erikoiskirjastonhoitaja Marjo Laakkonen.

Vuosiluokkien teemat ovat:

1. lk käsityö ja nukketeatteri
2. lk sirkus
3. lk Suomen ja maailman musiikkikulttuurit
4. lk sanataide ja kirjallisuus
5. lk ympäristötaide
6. lk kotiseutuhistoria
7. lk luova työammattina: Nansotalo
8. lk valtakunnallinen Taidetestaajat-ohjelma
9. lk Ossi Somman veistospuisto + Ruutanan luonnonsuojelualue

Kirjaston kirjavinkkari vinkkaa kulttuuripolun sanataide-teemaan kuuluen kaikki nelosluokat ja herättelee lukuhalut.

Seuraava kirjavinkkauskerta on 7.luokalla, jolloin vinkataan nuortenkirjoja. Perinteisesti kirjasto on tarjonnut kirjavinkkausta myös 2.-luokkalaisille, vaikkei se varsinaiseen kulttuuripolun ohjelmaan kuulukaan.

5.- ja 8.-luokkalaisille kirjastopalvelut tarjoavat tiedonhaun opetusta.

1.-luokkalaiset saavat kirjastonkäytön opetusta kirjastoautossa koulupysäkillään.