Kuplia ja ruutuja -julkaisu

Nokian kaupungin kirjasto- ja kulttuuripalvelut on tuottanut sarjakuvaan sukeltavan, vinkkauksellisen ja lukuinnon kasvattamiseen tähtäävän kirjan – erityisesti nuorille ja aikuisille. Tarkoituksena on tehdä näkyväksi sarjakuvaa taiteen lajina, mutta myös kult-tuurisena ja kulttuurihistoriallisena ilmiönä, joka on samaan aikaan monelle vieras ja silti niin kovin tuttu.

Julkaisu on kokoelma puheenvuoroja sarjakuvan puolesta, ja koska valtaosa kirjoittajista on kirjastoalan ammattilaisia, näkökulma on vinkkauksellinen. Sarjakuvaa tarkastellaan teosten teemojen ja tekijöiden kulttuuripiirin näkökulmista, mutta myös tekijyys, lukijuus ja lukijan henkilökohtainen suhde sarjakuvaan korostuvat teoksen toisessa osassa.

Teos on tehty täysin nokialaisin voimin: jokainen kirjoittaja joko asuu tai työskentelee (tai molempia) Nokialla. Kirjoittajat ovat kirjasto-, taide- ja kulttuurialan ammattilaisia, joilla on intohimoinen suhde sarjakuvaan. Suomalaisen nykysarjakuvan suuri nimi, nokialaistunut sarjakuvataiteilija Tommi Musturi on yksi teoksen kirjoittajista.

Kuplia ja ruutuja: Näkökulmia sarjakuvaan on uudenlaisen yhteistyön malli, jossa kirjaston, kulttuurin ja Pirkan opiston substanssiosaaminen on tunnustettu ja otettu käyttöön uudella tavalla. Teosta voidaan hyödyntää esimerkiksi kirjaston, perusopetuksen ja vapaan sivistystyön pedagogisessa toiminnassa kirjallisuuden ja taiteen opetuksessa. Me tekijät toivomme, että teoksesta on iloa ja hyötyä myös teillä.

 

Kuplia ja ruutuja: Näkökulmia sarjakuvaan

Toimittanut Hanna Westman. Kuvittanut Niina Salmelin. Kustantanut Nokian kaupunki 2024. Paino Grano Oy. ISBN: 978-951-95972-9-4 pehmeäkantinen.

Lainattavissa PIKI-kirjastoista, ostettavissa Kirjasto- ja kulttuuritalo Virrasta, hinta 15 euroa. Isommat tilaukset osoitteesta hyvinvointijavapaa-aika@nokiankaupunki.fi