Lukukoiratoiminta

Monissa kirjastoissa voi tavata nykyään lukukoiran, joissain myös jonkin muun eläimen. Mikä ihme se sellainen lukukoira sitten oikein on?

Lukukoira on nimensä mukaisesti koira, joka tykkää lukemisesta. Tai oikeastaan se tykkää siitä, että sille luetaan. Lukukoirat ovat yleensä kirjojen suhteen kaikkiruokaisia, joten niille voi lukea lasten tai aikuisten kirjoja, jännitys-, seikkailu- tai fantasiakirjoja, romantiikkaa tai vaikka eläinkirjoja. Niille voi lukea nopeasti tai hitaasti, eikä haittaa jos välillä takeltelee sanoissa. Ne eivät korjaile lausumista tai ääntämystä, eivätkä muutenkaan arvostele. Niille voi lukea vaikka englanniksi tai muilla vierailla kielillä! Ovat ne niin viisaita.

Lukukoiratoiminnan tarkoituksena on tukea lukutaitoa ja edistää lukemista. Lukukoira ei kommentoi, ei huomauttele virheistä, hitaudesta tai epäröinnistä. Lukukoira ei arvostele lapsen lukemisharjoituksia, vaan kuuntelee hiljaa. Koira on läsnä ja rentouttaa lukijaa lievittäen stressiä. Se hyväksyy kaiken kuulemansa antaen huomion vain lukijalle. Joskus lukukoiralle lukemisesta voi olla apua myös silloin, jos oikein kovasti jännittää lukemista vaikka luokassa ääneen. Lukukoirat ovat rauhallisia ja hyvin koulutettuja, joten niitä uskaltaa tulla tapaamaan myös, jos vaikka ylipäätään on koirapelkoa. Nokian kirjaston lukukoirat Nekku, Miina ja Pantse ovat suorittaneet Kennelliiton lukukoirakurssin. 

Tule harjoittelemaan lukemista ja tutustumaan lukukoiriin. Kysy vapaita aikoja pääkirjastosta p. 050 395 8823 tai 2. kerroksen asiakaspalvelusta.

 

Nokian lukukoirat

lukukoira Nekku on spanieli.Nekku

Nokian ensimmäisenä lukukoirana aloitti lokakuussa 2018 pusupoika Nekku.

6-vuotias Nekku on rodultaan Cavalier kingcharlesinspanieli. Nekku on iloinen hännän huiskuttaja, joka kuuntelee lukijaa isoilla luppakorvillaan. Se tykkää kovasti, kun sitä rapsuttaa lukuhetken aikana. Nekku kuuntelee mielellään kaikenlaisia tarinoita, mutta erityisesti Puppe-koiran seikkailut ovat tämän luppakorvan mieleen.

Nekku on myös Kennelliiton kaverikoira ja sitä kautta tottunut kaikenlaisiin ihmisiin ja erilaisiin tilanteisiin.

 

Lukukoira Pantse työpaikallaan. Pantse on Welsh corgi.Pantse

Pantse tykkää käydä kirjastossa. Siellä on mukavia ihmisiä ja hurjan paljon kirjoja. Tästä innostuneena Pantse halusi lähteä mukaan lukukoirailuun. Pantse kävi Kennelliiton lukukoirakoulun ja aloitti lukukoirailut Tampereella syksyllä 2017. Pantselle voi tulla lukemaan Sampolan ja Nokian kirjastoihin.

Pantse on ”kaikkiruokainen” eli tykkää kaikenlaisista tarinoista, mutta tällä hetkellä Pantsen suosikki on Reuhurinne-sarja ja siellä tietenkin Reuhurinteen alakoulun vahtimestarin, Soppa-Nestorin koira, Pöntinen.

Pantse nauttii erityisesti, kun lukija samalla vähän rapsuttaa. Silloin Pantse sulkee silmänsä ja antautuu tarinan vietäväksi. Isot tarkkaavaiset korvat kuulevat jokaisen lausutun sanan. Lukuhetken jälkeen lukija voi halutessaan palkita Pantsen makupalalla.

 

Lukukoira Miina on chihuahua.Miina

Miina liittyi syksyllä 2019 Nokian kaupunginkirjaston lukukoiraperheeseen.

Miinaa voi tavata Nokian ja Tesoman kirjastoissa.

Miina on 6-vuotias chihuahua. Miina on rauhallinen, kiltti, kaikkia rakastava, leikkisä pusuttelija eli siis kaikkien kaveri.

Miinan harrastuksia ovat kennelliiton lukukoirailu Nokian ja Tesoman kirjastossa ja kennelliiton kaverikoirailu erilaisissa hoivayksiköissä. Lisäksi Miina on Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu ry:n toiminnassa maskottina ja Pirkanmaan Muistiyhdistys ry:n koirakaverina.

Kotona leikitään sekä lenkkeillään muiden perheen chihujen ja Minttu-kissan kanssa. Pallon heittely ja noutaminen on ihanin leikki sekä kaikenlaisten uusien temppujen opettelu. Miina haluaa kuunnella kaikenlaisia tarinoita ja tykkää myös, että samalla vähän rapsutellaan tai silitellään. Miinalta löytyy tarinankerronnan lopuksi lukupassi, johon voi merkata lukukerrat.

Pieni koira istuuNukke

Kuvaaja: JerisoPhoto

Nokian kirjaston tuorein lukukoira, Nukke, rakastaa kirjojen ”lukua” ja varsinkin rapsutuksia samalla kun kuuntelee tarinaa.