Lukukoiratoiminta

Monissa kirjastoissa voi tavata nykyään lukukoiran, joissain myös jonkin muun eläimen. Mikä ihme se sellainen lukukoira sitten oikein on?

Lukukoira on nimensä mukaisesti koira, joka tykkää lukemisesta. Tai oikeastaan se tykkää siitä, että sille luetaan. Lukukoirat ovat yleensä kirjojen suhteen kaikkiruokaisia, joten niille voi lukea lasten tai aikuisten kirjoja, jännitys-, seikkailu- tai fantasiakirjoja, romantiikkaa tai vaikka eläinkirjoja. Niille voi lukea nopeasti tai hitaasti, eikä haittaa jos välillä takeltelee sanoissa. Ne eivät korjaile lausumista tai ääntämystä, eivätkä muutenkaan arvostele. Niille voi lukea vaikka englanniksi tai muilla vierailla kielillä! Ovat ne niin viisaita.

Lukukoiratoiminnan tarkoituksena on tukea lukutaitoa ja edistää lukemista. Lukukoira ei kommentoi, ei huomauttele virheistä, hitaudesta tai epäröinnistä. Lukukoira ei arvostele lapsen lukemisharjoituksia, vaan kuuntelee hiljaa. Koira on läsnä ja rentouttaa lukijaa lievittäen stressiä. Se hyväksyy kaiken kuulemansa antaen huomion vain lukijalle. Joskus lukukoiralle lukemisesta voi olla apua myös silloin, jos oikein kovasti jännittää lukemista vaikka luokassa ääneen. Lukukoirat ovat rauhallisia ja hyvin koulutettuja, joten niitä uskaltaa tulla tapaamaan myös, jos vaikka ylipäätään on koirapelkoa. Nokian kirjaston lukukoirat Nekku, Miina ja Pantse ovat suorittaneet Kennelliiton lukukoirakurssin. 

Tule harjoittelemaan lukemista ja tutustumaan lukukoiriin. Kysy vapaita aikoja pääkirjastosta p. 050 395 8823 tai 2. kerroksen asiakaspalvelusta.

Nokian lukukoirat

 

Lukukoira Miina on chihuahua.Miina

Miina liittyi syksyllä 2019 Nokian kaupunginkirjaston lukukoiraperheeseen.

Miinaa voi tavata Nokian ja Tesoman kirjastoissa.

Miina on 6-vuotias chihuahua. Miina on rauhallinen, kiltti, kaikkia rakastava, leikkisä pusuttelija eli siis kaikkien kaveri.

Miinan harrastuksia ovat kennelliiton lukukoirailu Nokian ja Tesoman kirjastossa ja kennelliiton kaverikoirailu erilaisissa hoivayksiköissä. Lisäksi Miina on Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu ry:n toiminnassa maskottina ja Pirkanmaan Muistiyhdistys ry:n koirakaverina.

Kotona leikitään sekä lenkkeillään muiden perheen chihujen ja Minttu-kissan kanssa. Pallon heittely ja noutaminen on ihanin leikki sekä kaikenlaisten uusien temppujen opettelu. Miina haluaa kuunnella kaikenlaisia tarinoita ja tykkää myös, että samalla vähän rapsutellaan tai silitellään. Miinalta löytyy tarinankerronnan lopuksi lukupassi, johon voi merkata lukukerrat.

Pieni koira istuuNukke

Kuvaaja: JerisoPhoto

Nukke on 8-vuotias pitkäkarvainen chihuahua. Liittyi Nokian kirjasto -ja kulttuuritalo Virran ”lukukoirajengiin”  2021.  Nukke rakastaa kirjojen ”lukua” ja varsinkin maharapsutuksia samalla, kun kuuntelee tarinaa. Nukella on kaksi lukukoiraohjaajaa: Erika ja Jari.

Nuken eli Nuksun harrastuksia ovat kennelliiton lukukoirailu Virrassa ja kennelliiton kaverikoirailu erilaisissa hoivayksiköissä. Lisäksi Nukke on Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu ry:n toiminnassa maskottina ja Pirkanmaan Muistiyhdistys ry:n koirakaverina.

Kotona leikitään sekä lenkkeillään muiden perheen chihujen ja Minttu-kissan kanssa. Nukke haluaa kuunnella kaikenlaisia tarinoita ja tykkää myös, että samalla  rapsutellaan tai silitellään. Nukelta löytyy tarinankerronnan lopuksi lukupassi, johon voi merkata lukukerrat.

 

 

koira corgiRedi

Redi-corgi aloitti lukukoirahommat Virrassa keväällä 2022. Redi rakastaa kaikkia ihmisiä, mutta erityisesti lapset ja ikäihmiset ovat sen sydäntä lähellä. Kirjojen suhteen Redi on kaikkiruokainen. Kuuntelun lisäksi Redi tykkää erityisesti korvien takaa rapsuttamisesta. Joskus Redi rentoutuu kuunteluhommissa niin, että nukahtaa. Ehkä se kuulee tarinan kuitenkin unen läpi. Kirjaston lisäksi Redi työskentelee välillä koulussa.

 

 

 

 

 

Istuva koira

Into

Into on 3-vuotias  pitkäkarvainen chihuahua. Into liittyi 2022 Nokian kirjasto-ja kulttuuritalo Virran lukukoirajengiin. Intsi, eli IntoElmeri, rakastaa rapsutuksia ja erilaisten tarinoiden ja jännittävienkin kirjojen ”lukua”. Intolla on kaksi kukukoiraohjaajaa: Erika ja Jari.

Intsin harrastuksia ovat kennelliiton lukukoirailu Nokialla Virrassa, ja kennelliiton kaverikoirailu erilaisissa hoivayksiköissä. Lisäksi Into on Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu ry:n toiminnassa maskottina ja Pirkanmaan Muistiyhdistys ry:n koirakaverina.

Kotona leikitään sekä lenkkeillään muiden perheen chihujen ja Minttu-kissan kanssa. Into haluaa kuunnella kaikenlaisia tarinoita ja tykkää myös, että samalla  rapsutellaan tai silitellään. Intolta löytyy lukuhetken  lopuksi lukupassi, johon voi merkata lukukerrat.

 

Koira makaa sohvalla pää ylhäällä nallen vieressä.Topi

Alakouluikäinen Topi-corgi ei osaa vielä lukea ja siksi kuuntelee mielellään toisten lukiessa. Myös itse kerrotut tarinat ovat Topin mielestä kivoja!