Lukukoiratoiminta

Monissa kirjastoissa voi tavata nykyään lukukoiran, joissain myös jonkin muun eläimen. Mikä ihme se sellainen lukukoira sitten oikein on?

Lukukoira on nimensä mukaisesti koira, joka tykkää lukemisesta. Tai oikeastaan se tykkää siitä, että sille luetaan. Lukukoirat ovat yleensä kirjojen suhteen kaikkiruokaisia, joten niille voi lukea lasten tai aikuisten kirjoja, jännitys-, seikkailu- tai fantasiakirjoja, romantiikkaa tai vaikka eläinkirjoja. Niille voi lukea nopeasti tai hitaasti, eikä haittaa jos välillä takeltelee sanoissa. Ne eivät korjaile lausumista tai ääntämystä, eivätkä muutenkaan arvostele. Niille voi lukea vaikka englanniksi tai muilla vierailla kielillä! Ovat ne niin viisaita.

Lukukoiratoiminnan tarkoituksena on tukea lukutaitoa ja edistää lukemista. Lukukoira ei kommentoi, ei huomauttele virheistä, hitaudesta tai epäröinnistä. Lukukoira ei arvostele lapsen lukemisharjoituksia, vaan kuuntelee hiljaa. Koira on läsnä ja rentouttaa lukijaa lievittäen stressiä. Se hyväksyy kaiken kuulemansa antaen huomion vain lukijalle. Joskus lukukoiralle lukemisesta voi olla apua myös silloin, jos oikein kovasti jännittää lukemista vaikka luokassa ääneen. Lukukoirat ovat rauhallisia ja hyvin koulutettuja, joten niitä uskaltaa tulla tapaamaan myös, jos vaikka ylipäätään on koirapelkoa. Nokian kirjaston lukukoirat Nekku ja Pantse ovat suorittaneet Kennelliiton lukukoirakurssin. 

Tule harjoittelemaan lukemista ja tutustumaan lukukoiriin. Kysy vapaita aikoja pääkirjastosta p. 050 395 8823 tai 2. kerroksen asiakaspalvelusta.

Kennelliiton hallitus päätti kokouksessaan 31.8., että kaveri- ja lukukoiratoiminta keskeytetään kaikilta osin  1.9. alkaen loppuvuodeksi.  Tiedotamme asiasta uudelleen lähempänä vuodenvaihdetta. Lisätietoja Kennelliiton sivuilta.

Nokian lukukoirat

Lukukoira Nekku työpaikallaan. Nekku on Cavalier kingcharlesinspanieli..Nekku

Nokialla aloitti lokakuussa 2018 lukukoirana oikea hurmuri ja sydänkäpynen, Nekku.
Nekku on 3v cavalier kingcharlesinspanieli uros ja sille pääsee lukemaan Nokian pääkirjastossa noin kerran kuukaudessa torstaisin. Nekku tervehtii aina iloisesti häntä heiluen ja usein antaa myös muutamat pusut. Se tykkää huomiosta ja heittäytyykin monesti selälleen kerjäämään rapsutuksia. Nekku osaa joitakin temppuja ja lukuhetken jälkeen sen kanssa voi heittää vaikka läpyt. On myös Kennelliiton kaverikoira ja sitä kautta tottunut kaikenlaisiin ihmisiin ja erilaisiin tilanteisiin.Lempikirjaansa Nekku ei osannut vielä näin aloittelijana päättää, joten se odottaa innolla kaikenlaisia lukijoita.

 

Lukukoira Pantse työpaikallaan. Pantse on Welsh corgi.Pantse

Pantse huilaa Virran lukukoiratoiminnasta syksyn 2020.

Pantse tykkää käydä kirjastossa. Siellä on mukavia ihmisiä ja hurjan paljon kirjoja. Tästä innostuneena Pantse halusi lähteä mukaan lukukoirailuun. Pantse kävi Kennelliiton lukukoirakoulun ja aloitti lukukoirailut Tampereella syksyllä 2017. Pantselle voi tulla lukemaan Sampolan ja Nokian kirjastoihin.
Pantse on ”kaikkiruokainen” eli tykkää kaikenlaisista tarinoista, mutta tällä hetkellä Pantsen suosikki on Reuhurinne-sarja ja siellä tietenkin Reuhurinteen alakoulun vahtimestarin, Soppa-Nestorin koira, Pöntinen.
Pantse nauttii erityisesti, kun lukija samalla vähän rapsuttaa. Silloin Pantse sulkee silmänsä ja antautuu tarinan vietäväksi. Isot tarkkaavaiset korvat kuulevat jokaisen lausutun sanan. Lukuhetken jälkeen lukija voi halutessaan palkita Pantsen makupalalla.

 

Lukukoira Miina on chihuahua.Miina

Tuoreimpana jäsenenä Nokian kaupunginkirjaston lukukoiraperheeseen liittyi Miina syksyllä 2019. Miina on 4-vuotias chihuahua.

Miina on rauhallinen, kiltti, kaikkia rakastava, leikkisä pusuttelija eli siis kaikkien kaveri.
Miinan harrastuksia ovat kennelliiton lukukoirailu Nokian kirjastossa ja kennelliiton kaverikoirailu erilaisissa hoivayksiköissä. Lisäksi Miina on Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu ry:n toiminnassa maskottina. Kotona leikitään sekä lenkkeillään Martta ja Reino chihujen kanssa. Pallon heittely ja noutaminen on ihanin leikki sekä kaikenlaisten uusien temppujen opettelu.
Miina haluaa kuunnella kaikenlaisia tarinoita ja tykkää myös, että samalla vähän rapsutellaan tai silitellään. Miinalta löytyy tarinan kerronnan lopuksi lukupassi johon voi merkata lukukerrat.