Taidetila Raami

Ajankohtaista

Matias ja Anni: nokialaiset edelläkävijät

17.6.-8.8.2024

 

Starkin eriskummallisen pariskunnan tähtitarina saa jatkoa taidetila Raamissa

Nokialaisen teatterin Etunäyttämön Matias ja Anni, nokialainen tähtitarina -näytelmä hurmasi yleisön kevättalvella 2024. Nyt Annin ja Matiaksen tarina saa jatkoa näyttelyn muodossa taidetila Raamissa. Näyttely on avoinna koko kesäkauden.

Kantaesitys punoi koskettavan ja hurmaavan tarinan Matias ja Anni Starkista, jotka monessa katsannossa on nostettu nokialaisen kulttuurihistorian tärkeimmiksi taustavoimiksi.Näytelmä toi ihmeellisen avioparin elämän ja teot nyt ensimmäisen kerran suuren yleisön tietoisuuteen ja herätti laajalti kiinnostusta ja nyt Annin ja Matiaksen tarina saa jatkoa näyttelyn muodossa taidetila Raamissa.

Anni Stark perusti vuonna 1893 Kankaantaakse yksityisen koulun ja kirjaston ja huolehti muutenkin kylän lasten sivistyksestä ja hyvinvoinnista, Matias Stark rakensi omin käsin kameran, jolla ikuisti ainutlaatuisella tavalla Nokian kehityksen 1890-luvun lopulta aina 1930-luvulle. Jo teatteriesityksessä nähtiin välähdyksinä Matiaksen ottamia valokuvia, mutta kesäkuussa niitä pääsee ihailemaan kaikessa rauhassa. Matiaksen kuvissa säihkyvät Nokian järvet, metsät, rannat, puut, pellot ja ihmiset, niin elävät kuin kuolleet. Matiaksen ottamista koulukuvista moni nokialainen saattaa tunnistaa esivanhempansa.

Matiaksen kameran ja valokuvien lisäksi nokialaiset pääsevät nyt ensimmäisen kerran ihailemaan ja ihmettelemään Anni Starkin kyläkirjastoa. Matias Starkin perikunta lahjoitti liki 300 kirjan kokoelman Nokian kaupunginkirjastolle kesällä 1999. Tähän asti kirjoja on säilytetty visusti lukkojen takana, nyt näitä aarteita pääsee ihailemaan ainakin metrin päästä.

Näyttelyssä pääsee tutustumaan Matiaksen ja Annin elämään liittyvään aineistoon, olihan Matias suomalaisen tähtitieteen harrastaja ja rakensi omin käsin kaukoputken jo 1900-luvun alussa. Matias Stark kirjoitti myös vuodesta 1913 aina 1930-luvun loppuun asti Pirkkalan Uutisiin omintakeisia artikkeleita kaikesta mahdollisesta ja mahdottomasta. Näistä kirjoituksista paljastuu paljon aikaansa edellä ollut ajattelija, tiedemies, luonnonsuojelija ja humoristi.

Näyttelyn tuottavat Matias Starkin perikunnan luvalla ja avustuksella Nokian näyttelijäyhdistys ja Matias ja Anni, nokialainen tähtitarina -näytelmän kirjoittanut kankaantakalainen toimittaja Matti Kuusela.

Näyttely on avoinna kirjasto- ja kulttuuritalo Virran aukioloaikojen mukaisesti.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Harri Heiskanen, Nokian näyttelijäyhdistys ry, puheenjohtaja, nny@nokiannayttelijayhdistys.fi, 045 6632 654

 

Ajankohtaiset vierailuohjeet

Näyttelyissä voi vierailla Virran aukiolojen mukaan vapaasti ilman ajanvarausta.

Koululaisryhmiä pyydetään ilmoittautumaan omatoimisille ryhmäkäynneille täältä: https://www.lyyti.in/kirjoituskinkerit2024

Tietoa näyttelyaikaa hakeville ja näyttelyään suunnitteleville

Näyttelyaikaa haetaan sähköisellä lomakkeella. Lomake on avoinna ympäri vuoden, haku koskien vuotta 2026 päättyy 31.3.2025 klo 12.

Näyttelyn järjestämiseen ja ripustamiseen liittyvissä ohjeissa on mukana muun muassa tilan pohjakartta.