Taidetila Raami

Päivitetty 20.1.2022

Ajankohtaista Raamissa

 

MAUNO KIVIOJA

17.1.–19.2.2022

 

Nokialaisen, tunnetun ja rakastetun kuvanveistäjän ja taiteilijan Mauno Kiviojan (1941–2018) odotettu muistonäyttely avautuu Raamissa 17.1.2022. Näyttely on retrospektiivinen katsaus taiteilijan laaja-alaiseen tuotantoon, jossa kivi, metallit, keramiikka ja puu heräävät eloon. Mauno Kiviojan pitkän uran aikana tekemät taideteokset ovat tänäkin päivänä tuoreita, rohkeita, ajattomia ja taidokkaita. Esillä olevat teokset ovat Kiviojan tuotannon avainteoksia, joita taiteilija piti uransa tärkeimpinä.

Kiviojan taidetta määrittää voimakas muodon taju. Vaneri ja graniitti taipuvat pehmeiksi ja lämpimiksi, keramiikka on kulmikasta ja jämerää, grafiikka herkkää ja hienostunutta. Teoksissa toistuvat nokialainen (mielen)maisema, luonto ja kestävät materiaalit.

Näyttelyn on kuratoinut FM Carita Rassa Mauno Kiviojan perikunnan kokoelmasta ja näyttelyn tuottamiseen on saatu avustus Alfred Kordelinin säätiön Nokian kaupungin rahastolta.

Mauno Kiviojan menestyksekäs ja pitkäjänteinen ura näkyy voimakkaasti Nokian kaupunkimaisemassa. Yhteiseltä pohjalta (1987) sijaitsee kaupungintalon pääsisäänkäynnin edustalla, Aallot (1976) uimahallin edessä, Diagnoosi (1978) palaa takaisin omalle paikalleen tulevan hyvinvointikeskuksen piha-alueelle ja Aurinkopalapeli (1979) sai uuden elämän vastavalmistuneen Emäkosken koulun julkisivussa. Lähes 9-metrinen öljymaalaus Nokia-objekti (1976) hallitsee valtuustosalissa.

Mauno Kivioja on opiskellut maalausta ja grafiikkaa Suomen Taideakatemian koulussa vuosina 1964–1968. Hän on menestynyt valtakunnallisissa veistos- ja mitalitaidekilpailuissa, vaikuttanut Nokian ja Tampereen taiteilijaseuroissa sekä Valtion taideteostoimikunnassa ja pitänyt kymmeniä yksityis- ja yhteisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Taiteilijan teoksia on useiden taidemuseoiden sekä kaupunkien, kuntien ja säätiöiden kokoelmissa.

 

 

Mauno Kiviojan näyttelyn juliste

 

 

Vuoden 2022 näyttelyt

Taidetila Raamin näyttelyvuosi 2022 on nokialainen, monipuolinen ja voimakas! Lue aiheesta tarkemmin näyttelytiedotteesta!
17.1. – 19.2. Mauno Kivioja
28.2. – 9.4. Kaisa Soini
19.4. – 28.5. Noora Schroderus
kesä – elokuu: Nanso 100
syys – lokakuu: Matti Kuronen, Minna Iso-Lähteenmäki, Sauli Iso-Lähteenmäki ja Silja Merikallio
loka – marraskuu: Jenni Yppärilä
marras – joulukuu: Suvi Malek

Ajankohtaiset vierailuohjeet

Näyttelyissä voi vierailla Virran aukiolojen mukaan vapaasti ilman ajanvarausta. Koululaisryhmät voivat varata näyttelykäynnin omalle luokalleen arkiaamuisin klo 8 – 9 välille vapaa-aikapalveluista sähköpostitse vapaa-aikakeskus@nokiankaupunki.fi tai puhelimitse 050 395 8817 tai 03 5652 0100.

Tietoa näyttelyaikaa hakeville ja näyttelyään suunnitteleville

Näyttelyaikaa haetaan sähköisellä lomakkella, lomake on avoinna ympäri vuoden. Tarkempaa infoa on hakuajasta kertovassa tiedotteessa. Näyttelyn järjestämiseen ja ripustamiseen liittyvissä ohjeissa on mukana muun muassa tilan pohjakartta. Vuoden 2023 hakua koskevat tiedot päivitetään näille sivuille tammikuussa 2022.