Mielen hyvinvointi ja tukea päihdeongelmiin

Tälle sivulle on kerätty tietoa tukemaan niissä elämäntilanteissa, joissa oma tai läheisten mielen hyvinvoinnin ongelmat, päihteidenkäyttö tai raha- ja digipeliongelmat askarruttavat. Alta löydät linkkejä kunnan järjestämiin palveluihin sekä netistä löytyviin tietolähteisiin ja tukipalveluihin.

Kaupungin tarjoamat palvelut

Kaupungin perusterveydenhuollon palvelut auttavat, jos sinulla on huolta omasta tai läheisesi mielenterveydestä tai päihteidenkäytöstä. Voi halutessasi saada apua ja tukea sairaanhoitajalta, terveydenhoitajalta tai lääkäriltä. Voit ottaa yhteyttä omaan terveysasemaasineuvolaankoulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon tai omaan työterveyshuoltosi palveluntarjoajaan.

Terveysasemalle hakeutuessasi voit kiireettömissä tapauksissa myös lähettää Omahoito-viestin. Tämä viesti ohjautuu kaupungin terveyspalveluille ja saat vastauksen viestiisi kansalaisen terveyspalveluun viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Jos tarvitset kiireellistä hoitoa, niin ota yhteyttä Nokian kiirevastaanoton hoidon tarpeen arviointiin. Puhelinnumerot ja aukioloajat löydät tästä linkistä. Vastaanoton ollessa suljettuna voit ottaa yhteyttä Pirkanmaan päivystysapuun 116117, josta saat ohjeita ja neuvoja äkillisiin ongelmiin. Hätätilanteessa soita yleiseen hätänumeroon 112.

Tarvittaessa täysi-ikäiset kuntalaiset voivat hakeutua myös mielenterveys- ja päihdepalveluihin, jotka tukevat mielenterveyteen, päihteisiin tai peliriippuvuuteen liittyvissä ongelmissa. Palveluihin on mahdollista myös ohjautua lähetteellä perusterveydenhuollon kautta. Palveluiden yhteystiedot ja puhelinnumerot löytyvät tästä linkistä.

Tietoa ja tukea

Tukea mielen hyvinvointiin

Mielenterveystalo
Mielenterveystalosta löydät luotettavaa mielenterveyttä ja päihteitä koskevaa tietoa, oman tilanteen selvittämisessä auttavia testejä, omahoitoa tukevia oppaita sekä koottua tietoa tarjolla olevista palveluista.

Arjen harmituksen vähentäminen
Omaolon arjen harmituksen vähentämisen valmennusohjelma auttaa hallitsemaan vastoinkäymisten kohtaamisessa syntyvää harmitusta sekä kielteisiä tuntemuksia ja reaktioita.

Mistä apua? -puhelinneuvonta
Mielenterveyden keskusliiton neuvontapuhelimesta saat tukea, neuvontaa ja ohjausta kun koet olevasi neuvoton ja epätietoisuus aiheuttaa turhautumista, hämmennystä ja hätää.

Mieli ry. tukea ja apua
Mieli ry tarjoaa sinulle keskusteluapua kriiseissä ja vaikeissa elämäntilanteissa matalalla kynnyksellä. Voit soittaa kriisipuhelimeen, ottaa yhteyttä chatin välityksellä tai löytää lisää tietoa vertaistukiryhmistä

Finfami ry.
Finfamin omaisneuvonnasta saat tietoa, tukea ja toivoa muuttuneeseen elämäntilanteeseesi sairastuneen läheisenä.

Kriisikeskus Osviitta
Kriisikeskus Osviitta tarjoaa keskustelutukea nopeasti, ilman lähetettä tai diagnoosia. Voit ottaa yhteyttä missä tahansa tilanteessa, jossa tarvitset ulkopuolista keskustelutukea.

Lisätietoa ja tukea päihteisiin

Päihdelinkki
Päihdelinkki tarjoaa laajasti tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista. Sivuilta löytyy kattava tietopankki, testejä, oma-apusisältöjä, vertaistukea ja neuvontapalvelu. Palvelu on tarkoitettu päihteiden käyttäjille, pelaajille, läheisille ja kaikille riippuvuustiedosta kiinnostuneille.

Alkoholi

Alkoholi ja terveys – Terveyskirjasto
Duodecimin ylläpitämä Terveyskirjastosta löydät ajantasaista tietoa alkoholin vaikutuksista terveyteesi ja hyvinvointiisi.

Alkoholin käytön riskitesti
Testin avulla saat tilannekuva alkoholin käytöstäsi, sekä mahdollisista riskeistä ja haitoista.

Tupakka ja nikotiini

Tupakkariippuvuus – Terveyskirjasto
Duodecimin ylläpitämä Terveyskirjastosta löydät ajantasaista tietoa tupakkariippuvuudesta ja sen vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiisi.

Tupakkariippuvuustesti
Testin avulla voit mitata tupakan aiheuttaman nikotiiniriippuvuuden voimakkuutta.

Tupakoinnin lopettamisen opas
Hengitysliiton laatima opas auttaa tupakoinnin lopettamisen suunnittelussa.

Lisätietoa ja tukea rahapelaamiseen

Peluuri
Peluuri tarjoaa tukea, jos sinulla tai läheiselläsi on rahapelaamista koskevia ongelmia. Sivuilta löydät auttavan puhelimen ja chatin, tietoa ja ohjeita, vertaistukea sekä tukea talous- ja velkaongelmiin. Voit myös ottaa yhteyttä peluurin palveluihin videopelaamista koskevissa ongelmissa.

Pelirajaton
Pelirajaton tarjoaa tietoa ja vertaistukea ongelmallisesti rahasta pelaaville ja heidän läheisille. Vertaistukea on saatavilla ryhmämuotoisena, chatissa tai tukihenkilötoimintana.