Luontopolut

Hakavuori

Hakavuori on Siurossa sijaitseva liuskekallio, jolta on hienot näköalat Kulovedelle ja Nokianvirralle. Hakavuoren aurinkoisilla etelärinteillä viihtyvät eteläiset kalliokasvit kuten mäkitervakko ja mäkivirvilä. Varjon puolella pohjoisrinteillä on lehtoa ja vuoren laella mustikkatyypin kangasmetsää.

Luontopolulle pääsee, kun kulkee Nokian keskustasta kahdeksan kilometriä kohti Siuroa ja kääntyy Siurontieltä vasemmalle Penttilänmäentielle. Luontopolku alkaa tien oikealta puolelta. Reitin voi tarkistaa oheisesta karttaliitteestä tai paikalla olevasta kartasta.

Penttilänmäentiellä on rajoitetusti pysäköintitilaa. Luontopolun lähtöpisteellä postilaatikoiden viereen mahtuu kaksi ajoneuvoa. Luontopolun Ippilänkadun puoleisessa päässä auton voi pysäköidä kadunvarteen. Alueella liikuttaessa on vältettävä pihoihin ajoa.

Maatialanharju

Maatialanharju sijaitsee lähellä Nokian keskustaa, Vihnusjärven eteläpuolella. Luontopolun lähtöpiste löytyy parkkipaikalta kesäteatterille vievän tien vierestä. Koko reitin pituus on noin neljä kilometriä. Reitillä on 5 alueen luonnosta kertovaa opastaulua.

Luontopolulla tutustut monipuoliseen harjuluontoon. Kuivat mäntykankaat ja kuusikot vuorottelevat, välillä aukeaa hieno näköala Pyhäjärvelle.Maatialanharju on luokiteltu maakunnallisesti merkittäväksi näytteeksi Pirkanmaan harjuluonnosta.

Nokian lukion oppilaat ovat tuottaneet Maatialanharjulle jääkaudesta ja harjun historiasta kertovan sähköisen luontopolun, joka toimii mobiilisti myös paikannuksen avulla. Luontopolun löydät osoitteesta: https://arcg.is/2gUrAzP

Luodon saari

Luodon saari sijaitsee Pyhäjärvessä Sotkanvirran eteläpuolella. Se on kokonaisuudessaan suojeltu luonnonsuojelualueena. Saaressa oleva luontopolku on noin 3,5 kilometrin mittainen.

Reitillä on myös mahdollista oikaista, jolloin matkaa kertyy noin 2 kilometriä. Luontopolku on merkitty maastoon nauhoilla ja puihin maalatuilla merkeillä. Kumisaappaat ovat luontopolulla tarpeen, sillä polku kulkee paikoin kosteiden niittyjen ja luhtien halki.

Näsiä (Daphne mezereum) Luodon saaren luontopolun varrella.