Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilu

Työllisyyden kuntakokeilut alkoivat 1.3.2021 ja kestävät 31.12.2024 saakka. Kokeilut perustuvat eduskunnan hyväksymään lakiin työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta.

Lähipalvelua omasta kotikunnasta

Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilussa osa Nokian kaupungin työttömistä työnhakijoista siirtyy TE-toimistosta oman kotikunnan asiakkaiksi. Kokeilussa kotikunta vastaa TE-palveluiden eli julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden tarjoamisesta asiakkailleen.

Pirkanmaalta kokeilussa on mukana 22 kuntaa ja ne muodostavat yhdessä oman kokeilualueen. Kokeilun alkaessa Pirkanmaan TE-toimistosta siirtyi yhteensä noin 30 000 asiakasta kokeilualueen kuntiin.

Kuka on kokeilun asiakas?

Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilun asiakkaiksi siirtyvät työttömät työnhakijat, työllistettynä olevat ja työllistymistä edistävissä palveluissa olevat työnhakijat, joiden kotikunta on kokeilualueella ja jotka

  • eivät täytä ansiopäivärahan saamisen edellytyksiä tai
  • ovat alle 30-vuotiaita, maahanmuuttajia tai vieraskielisiä henkilöitä.Kokeilun asiakas on nokialainen työtön työnhakija,lomautettu,työllistetty, työllistymistä edistävässä palvelussa oleva, jolla ei oikeutta ansiopäivärahaan tai on alle 30-vuotias tai maahanmuuttaja tai vieraskielinen

Kotoutumisajalla olevien maahanmuuttajien palvelusta vastaa keskitetysti Pirkanmaan kokeilualueella Tampereen kansainvälisen osaamisen palvelut. Kotoutumisajan päättymisen jälkeen maahanmuuttajien asiointi tapahtuu omassa kotikunnassa. Myös muut vieraskieliset asioivat omassa kotikunnassaan.

Tampereen kaupungin Maahanmuuttajien kansainvälinen osaamiskeskus (OSKE) palvelee kaikkia Pirkanmaalla asuvia maahanmuuttaja-asiakkaita, jotka ovat kotoutumisajalla ja työnhaussa. Apua saa työhön ja koulutukseen liittyvissä asioissa. Lisätietoja OSKE:sta ja palveluista löydät OSKE:n verkkosivuilta.

Please find more information about the International Tampere Skills Centre in English.

Asiakkaille ilmoitetaan henkilökohtaisesti

Työllisyyden kuntakokeiluun siirtyminen tapahtuu automaattisesti eikä asiakkaiden tarvitse tämän vuoksi ottaa yhteyttä alueen TE-toimistoon tai kokeilukuntaan. Asiakkaat saavat tiedon henkilökohtaisesti. Kotikunta ottaa asiakkaisiin yhteyttä.

Kokeilun aikana uusi työnhakija ilmoittautuu edelleen normaalisti Pirkanmaan TE-toimistoon. Käytössä on Oma asiointi -palvelu. TE-toimisto ohjaa kokeilun piiriin kuuluvat asiakkaat kunnan asiakkaiksi.

Kokeilussa asiakas saa hänelle nimetyn OMA-valmentajan. Hän tukee työnhaussa ja neuvoo työttömyyteen liittyvissä viranomaisasioissa. OMA-valmentaja koordinoi asiakkaalle yhdessä hänen kanssaan yksilöllisen polun kohti työtä, koulutusta tai muita palveluja.

TE-uudistusta valmistellaan

Julkiset työvoima- ja yrityspalvelut eli TE-palvelut siirtyvät kuntien järjestämisvastuulle 1.1.2025 alkaen. Pirkanmaalla on valmisteltu Pirkanmaan yhteistä työllisyysaluetta siten, että Tampere toimii yhteistoiminta-alueen vastuukuntana.

Tampereen seudun työllisyysalueen valmistelussa ovat mukana Tampereen kanssa Ylöjärvi, Virrat, Ruovesi, Juupajoki, Orivesi, Nokia, Pirkkala, Lempäälä, Vesilahti, Urjala, Akaa, Pälkäne, Kangasala, Kuhmoinen ja Valkeakoski.

Lisätietoja Tampereen kaupungin sivuilta