Asumisoikeusasunnot

Asumisoikeusasuminen on vaihtoehto vuokra- tai omistusasumiselle. Saat asunnon hallintaasi, kun maksat asumisoikeusmaksun. Asumisoikeusmaksu on 15 % haettavan asunnon kokonaisarvosta. Luopuessasi asumisoikeusasunnosta, saat takaisin maksamasi asumisoikeusmaksun rakennusindeksillä tarkistettuna. Asumisoikeusmaksun lisäksi maksat kuukausittain käyttövastiketta, joka on edullisempi kuin vuokra vastaavassa vuokra-asunnossa vapailla markkinoilla.

Asumisoikeusasuntoon tarvittavan järjestysnumeron hakeminen uudistuu – vanhoja numeroita voi käyttää vuoden 2023 loppuun

Asumisoikeusasunnon (aso) hakemiseen tarvittava järjestysnumero on pitänyt hakea siitä kunnasta tai hakualueelta, jossa haluttu asunto sijaitsee. Syyskuusta 2023 alkaen numero haetaan ARAsta. Kunnista saaduilla järjestysnumeroilla voi hakea aso-asuntoja vuoden 2023 loppuun asti. Vuoden 2024 alusta alkaen käytössä ovat vain ARAsta saadut järjestysnumerot.

Vanha järjestysnumero

Nokian kaupunki myöntää järjestysnumeroita tämän kuun loppuun eli 31.8.2023 saakka. Näitä järjestysnumeroita voi käyttää asumisoikeusasunnon hakemiseen Nokialta kuluvan vuoden loppuun eli 31.12.2023 saakka.

Kaikki kaupungin myöntämät järjestysnumerot vanhenevat 31.12.2023 eikä niitä voi käyttää enää sen jälkeen. 1.1.2024 alkaen asuntoa voi hakea vain ARAn järjestysnumerolla.

Uusi järjestysnumero ARAsta

1.9.2023 alkaen uusia järjestysnumeroita haetaan ARAsta. Uudella järjestysnumerolla voi hakea asumisoikeusasuntoa valtakunnallisesti kaikista niistä kunnista, joissa asuntoja on. Numero maksaa 9,20 euroa ja on voimassa kaksi vuotta.

Uuden järjestysnumeron voi hakea, vaikka hakijalla olisi ennestään kunnan myöntämä käyttämätön numero.

Toimita asuntohakemus sekä tieto järjestysnumerosta sille asumisoikeusyhteisölle, jonka asunnoista olet kiinnostunut. Nokialla asumisoikeusasuntoja tarjoavat muun muassa TA-yhtiöt sekä YH Kodit.

Tärkeitä päivämääriä:

  • 31.8.2023 asti järjestysnumeroita myöntävät kunnat.
  • 31.12.2023 saakka voi käyttää kuntien myöntämiä järjestysnumeroita.
  • 1.9.2023 alkaen järjestysnumeron saa ARAsta.
  • 1.9.2023–31.12.2023 voi käyttää sekä kuntien että ARAn myöntämiä järjestysnumeroita.
  • 1.1.2024 alkaen käytössä ovat vain ARAn myöntämät järjestysnumerot.

Lisätiedot

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta (ARA)
·   ara.fi/uusi-asolaki
·   asumisoikeus@ara.fi
·   puh. 02952 50990 tiistaisin klo 9–11

Asumisoikeusasunnon hakeminen 31.12.2023 asti:

Kuka voi hakea asumisoikeusasuntoa?

Asumisoikeusasuntoa voi hakea täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista omistusasuntoa Nokialla. Hakijalla ei saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta. Varallisuusrajat eivät koske yli 55-vuotta täyttäneitä henkilöitä eikä asumisoikeusasunnon vaihtajia.

Miten asumisoikeusasuntoa haetaan?

Nokialla asumisoikeusasuntoja omistaa TA-Asumisoikeus Oy ja YH-kodit Oy. Tutustu asuntotarjontaan yritysten sivuilla. Asumisoikeusasunnon hakua varten tarvitset Nokian kaupungin myöntämän järjestysnumeron. Kun olet saanut järjestysnumeron, voit jättää asuntohakemuksen yrityksen sivuilla. Sinulle tarjotaan hakemuksesi perusteella sopivaa asuntoa, kun järjestysnumerosi siihen oikeuttaa. Ennen asumisoikeussopimuksen tekemistä asunnon omistaja tarkistaa vielä kaupungilta, että täytät asumisoikeusasumisen ehdot. Voit kieltäytyä sinulle tarjotusta asunnosta, mutta kolmas kieltäytyminen poistaa järjestysnumerosi. Uuden numeron hakeminen on mahdollista.

  • Täytä järjestysnumerohakemus YH Kotien sivuilla tai tulosta järjestysnumerolomake (pdf), täytä se käsin ja toimita se osoitteeseen: Nokian kaupungin tilapalvelut, Harjukatu 21, 37100 Nokia. Tarvittaessa voit myös noutaa lomakkeen tilapalveluista virastotalon 2. kerroksesta (Harjukatu 21).
  • Kun olet saanut järjestysnumeron, täytä asuntohakemus asumisoikeusasuntoa tarjoavan yrityksen sivuilla. Järjestysnumero toimitetaan sinulle sähköpostilla muutamassa päivässä tai jos et ole ilmoittanut hakemuksessa sähköpostiosoitetta, kirjeitse ilmoittamaasi osoitteeseen.
  • Lisäksi 1.9.2023 alkaen järjestysnumeroa voi hakea myös ARAsta.