Asumisoikeusasunnot

Asumisoikeusasuminen on vaihtoehto vuokra- tai omistusasumiselle. Saat asunnon hallintaasi, kun maksat asumisoikeusmaksun. Asumisoikeusmaksu on 15 % haettavan asunnon kokonaisarvosta. Luopuessasi asumisoikeusasunnosta, saat takaisin maksamasi asumisoikeusmaksun rakennusindeksillä tarkistettuna. Asumisoikeusmaksun lisäksi maksat kuukausittain käyttövastiketta, joka on edullisempi kuin vuokra vastaavassa vuokra-asunnossa vapailla markkinoilla.

Kuka voi hakea asumisoikeusasuntoa?

Asumisoikeusasuntoa voi hakea täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista omistusasuntoa Nokialla. Hakijalla ei saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta. Varallisuusrajat eivät koske yli 55-vuotta täyttäneitä henkilöitä eikä asumisoikeusasunnon vaihtajia.

 

Miten asumisoikeusasuntoa haetaan?

Nokialla asumisoikeusasuntoja omistaa TA-Asumisoikeus Oy ja YH-kodit Oy. Tutustu asuntotarjontaan yritysten sivuilla. Asumisoikeusasunnon hakua varten tarvitset Nokian kaupungin myöntämän järjestysnumeron. Kun olet saanut järjestysnumeron, voit jättää asuntohakemuksen yrityksen sivuilla. Sinulle tarjotaan hakemuksesi perusteella sopivaa asuntoa, kun järjestysnumerosi siihen oikeuttaa. Ennen asumisoikeussopimuksen tekemistä asunnon omistaja tarkistaa vielä kaupungilta, että täytät asumisoikeusasumisen ehdot. Voit kieltäytyä sinulle tarjotusta asunnosta, mutta kolmas kieltäytyminen poistaa järjestysnumerosi. Uuden numeron hakeminen on mahdollista.

 

Asumisoikeusasunnon hakeminen:

  • Täytä järjestysnumerohakemus YH Kotien sivuilla tai tulosta järjestysnumerolomake (pdf), täytä se käsin ja toimita se osoitteeseen: Nokian kaupungin tilapalvelut, Harjukatu 21, 37100 Nokia. Tarvittaessa voit myös noutaa lomakkeen tilapalveluista virastotalon 2. kerroksesta (Harjukatu 21).
  • Kun olet saanut järjestysnumeron, täytä asuntohakemus asumisoikeusasuntoa tarjoavan yrityksen sivuilla. Järjestysnumero toimitetaan sinulle sähköpostilla muutamassa päivässä tai jos et ole ilmoittanut hakemuksessa sähköpostiosoitetta, kirjeitse ilmoittamaasi osoitteeseen.

 

Asumisoikeusasunnon hakeminen muuttuu 1.9.2023

Asumisoikeusasunnon järjestysnumeroa haetaan 1.9.2023 alkaen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) järjestysnumeropalvelusta. Myönnetty numero on voimassa kaksi vuotta. Yhdellä hakijalla voi olla vain yksi voimassa oleva numero.

Siirtymäaikana 1.9.-31.12.2023 ovat voimassa sekä kuntien myöntämät järjestysnumerot että ARA:n järjestysnumerot. Siirtymäaikana kuntien myöntämät järjestysnumerot ovat etusijalla asuntoa haettaessa. Kuntien myöntämät järjestysnumerot ovat voimassa 31.12.2023 asti.