Lapsen oikeuksien viikko Nokialla

Lapsen oikeuksien viikko on teemaviikko, jonka tavoitteena on lisätä Lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Viikon vietto ajoittuu kansainvälisen lapsen oikeuksien päivän yhteyteen 20.11. Tavoitteena Nokialla on, että viikon viettoon saataisiin mukaan laajasti palvelut, yhdistykset, järjestöt ja seurat. Lisätietoja viikkoon liittymisestä voi kysyä Nokian kaupungin lapsiystävällinen kunta -koordinaattorilta.

Tutustu lapsen oikeuksien viikon ohjelmaan NokiallaLapsen oikeuksien viikon pyöreä kampanjalogo.

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään Nokialla laajasti eri tahojen toimesta. Lapset ja nuoret ovat osallistuneet aktiivisesti viikon tapahtumien järjestämiseen. Tutustu ohjelmaan, ole hyvä.

 

Kirjasto- ja kulttuuritalo Virta

2.11. – 17.12. Lumottu saari – Pirkan opiston kuvataidekoulun ja mediataidekoulun taiteen perusopetuksen yhteisnäyttely. Teoksia ovat tehneet 7 – 18-vuotiaat lapset ja nuoret Nokian, Pirkkalan, Lempäälän ja Vesilahden opetusryhmistä. Näyttely on avoinna taidetila Raamissa Nokian kirjasto- ja kulttuuritalo Virran 1.kerroksessa ma – pe 9 – 20 ja la 9 – 15, ja siihen on vapaa pääsy.

20.11. Pirkan opiston opiskelijoiden musiikkitervehdyksiä kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa.
Pirkan opiston 7 – 18 –vuotiaat musiikin opiskelijat esiintyvät Lapsen oikeuksien viikolla. Välttääksemme ruuhkan syntymistä pyydämme yleisöä kuuntelemaan musiikkia Virran eri tiloissa. Opiston opiskelijoiden matinea Hiomo-salissa ma 16.11. klo 18.00.

16.11.-20.11. Pakolaisteltta kutsuu eläytymään pakolaisen arkeen.
Lapsen oikeuksien viikon teema vuonna 2020 on lapsen oikeus tulevaisuuteen. Punainen Risti yhteistyössä Nokian kaupungin kanssa pystyttää maailman pakolaisleireillä käytettävän teltan lasten ja nuorten osaston monitoimitilaan. Oheisohjelmistona on kirjaston kokoama aineistonäyttely aiheesta sekä Mohammed Abbasin valokuvanäyttely lapsista sodan uhreina. Telttanäyttelyssä on mahdollisuus tutustua pakolaisleirien arkeen teltan rekvisiitan, videomateriaalin ja valokuvien avulla ja saada uusia näkökulmia maailman pakolaisten tilanteesta. Näyttelyyn voi tutustua maanantaista 16.11. klo 12 alkaen perjantaihin 20.11. klo 14 saakka. Tiistaina, keskiviikkona ja torstaina 17.-19.11. klo 14:30-16 teltalla tarjoillaan arabialaista kahvia ja samalla voi opetella kirjoittamaan nimensä arabiaksi.

3.11.-28.11. Kirjasto- ja kulttuuritalo Virran 3. kerroksen pop up –seinällä on Lapsen oikeudet todeksi-valokuvanäyttely.

Valokuvaaja Mikko Toivosen koskettava näyttely Lapsen oikeudet todeksi kuvaa lasten, erityisesti tyttöjen, tilannetta Guatemalassa, Intiassa, Jordaniassa ja Ugandassa. Näyttely koostuu 16 taulusta, ja sen tekstitys on suomeksi ja englanniksi.

Virran Info- tauluissa on esillä Nuorisovaltuuston kokoamia tekstejä lapsen oikeuksista.

Uimahalli

16.-22.11.2020 1.-9.- luokkalaiset lapset ja nuoret  pääsevät eurolla uimaan uimahallin aukioloaikoina Nuorisopassi- sovelluksella.

Lapsen oikeuksien viikon kunniaksi kaikki 1-9-luokkalaiset lapset ja nuoret pääsevät Nokian uimahalliin 1€ -uintimaksulla yhden kerran viikon aikana. Etu on käytettävissä Nuorisopassi –sovelluksen kautta. Nuorisopassi on älypuhelimeen ladattava sovellus, joka esittelee paikallista harrastustarjontaa, auttaa lapsia ja nuoria löytämään uusia vapaa-ajan aktiviteetteja ja madaltaa kynnystä kokeilla uusia harrastuksia. Nuorisopassi on kuin etukortti, jolla lapsi tai nuori pääsee ilmaiseksi tai alennuksella esim. kokeilemaan erilaisia harrastuksia, museoihin, peleihin, tapahtumiin ym.

Miten saan uintiedun käyttöön Nuorisopassista? Mikäli sinulla on jo sovellus käytössä, löydät 1€ uintiedun Edut –kohdasta (timanttikuvake).
Sovellus on mahdollista ottaa käyttöön kaikkien 1-9-luokkalaisten nokialaisten älypuhelimiin. Sovelluksen voi vaihtoehtoisesti ladata myös vanhemman puhelimeen. Jos sinulla ei ole sovellusta, katso ohjeet Nuorisopassisovelluksen käyttöön ottamiseksi.

Neuvolat

Neuvoloissa jaetaan lapsen oikeuksien viikolla käyville lapsille diplomi, jossa kerrotaan lapsen oikeuksista. Lisäksi huoltajat kirjaavat diplomiin lapsestaan asioita, jotka tekevät hänestä ainutlaatuisen.

Koulut, päiväkodit, avoimet päiväkodit ja nuorisopalvelut

Päiväkodit ja koulut tiedottavat lapsen oikeuksien viikon ohjelmasta lapsia ja perheitä. Kouluille ja päiväkodeille on tehty materiaalia, jonka tarkoituksena on tukea lapsen oikeuksien viikon suunnittelua ja toteutusta. Myös MLL:n avoimissa päiväkodeissa Täpinässä ja Tuutikissa lapsen oikeuksia käsitellään viikon aikana.  Nuorisovaltuusto on koonnut tekstejä lapsen oikeuksista ja ne ovat esillä koulujen Info- tauluissa. Lisäksi Nuorisovaltuusto on kirjoittanut kouluille aamunavaustekstin, joka lähetetään oppilaskuntien hallituksille kouluissa luettavaksi. Luokissa voidaan käsitellä kouluille lähetettävän SWAY-esityksen avulla lapsen oikeuksia, Lapsiystävällinen kunta -työn tavoitteita ja työn etenemistä Nokialla. Lisäksi kouluihin lähetetään linkki samoihin teemoihin liittyvään  KAHOOT- peliin, jota voi pelata luokassa.

Lastenparlamenttilaiset haastavat alakoulujen oppilaskunnat tutkimaan omaa käyttäytymistä viikon ajan syrjinnän ja kiusaamisen osalta.

  • Otatko kaikki halukkaat mukaan leikkeihin välitunnilla?
  • Otetaanko luokallasi kaikki oppilaat huomioon ryhmätöissä?
  • Luokallesi tulee vieraasta kulttuurista oppilas, mitä ajattelet hänestä?
  • Mitä ajattelet, jos luokkakaveriasi kiusataan?

On tärkeää, että jokainen omalta kohdaltaan huomioi ja on ystävällinen kaikille koulussa, eikä ketään jätetä ulkopuolelle. Ketään ei saa syrjiä.

Varhaiskasvatusikäisille lapsille julkaistaan QR-kooditehtäviä. Tehtäviä voi tehdä kunnallisissa, yksityisissä ja kolmannen sektorin palveluissa sekä kotona. Tehtävään voi tutustua ja sen voi myös tulostaa tästä.

Nuorisopalvelut on mukana lapsen oikeuksien viikon #saaunelmoida somehaasteessa ja ottaa teemaa esille eri toiminnoissaan.

Nokian Lastenparlamentilla on ystävyysetätapaaminen Rauman lastenparlamentin kanssa 14.11.2020. Tapaamisessa pelataan Seppo-alustan avulla pelillinen ystävyysottelu, jossa mukana muun muassa lapsen oikeuksien viikon unelmointia.

 

Aiempien vuosien ohjelmiin voi tutustua sivun oikeasta laidasta.

 

Nokialaisilta lapsilta ja nuorilta kysyttiin heidän oikeuksiensa toteutumisesta lapsen oikeuksien viikolla vuonna 2019 ja vastauksista tuotettiin video.