Lapsen oikeuksien viikko Nokialla

Lapsen oikeuksien viikolla järjestetään tapahtumia ja tempauksia. Viikon tarkoituksena on edistää lapsen oikeuksien tunnettavuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Tänä vuonna viikkoa vietetään 18.-24.11. Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta.

Lapsen oikeuksien viikon tapahtumia Nokialla

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään päiväkodeissa, kouluissa ja Vihnukselan lastenkodissa. Esimerkiksi Alhoniityn päiväkodissa lapsen oikeudet kuvitetaan päiväkodin sisäpihalle ja niistä keskustellaan lasten kanssa. Lisäksi käsitellään Suomen mielenterveysseuran ”temperamentti-toteemeja”, kaveritaitoja tai tehdään kaverihaastattelu. Tyttölän päiväkodissa lapsiryhmät saavat teemaan liittyvän kirjeen joka päivä ja aiheista keskustellaan lasten kanssa. Ryhmissä on kehuteltta tai digitaalinen kehukone, joilla tuodaan hyviä asioita esiin. Lapsen oikeuksien päivää juhlistetaan lasten toiveiden mukaan temppuradalla ja discolla. Päiväkodit ja koulut tiedottavat viikon ohjelmasta lapsia ja perheitä.

Lasten parlamentti ja nuorisovaltuusto järjestävät somekampanjan, jossa lapsen oikeuksia tehdään näkyväksi.

Nuorisovaltuuston nuoret toteuttavat nokialaisten lasten ja nuorten ajatuksista videon. Video kertoo lapsen oikeuksien toteutumisesta nokialaisten lasten näkökulmasta. Lasten ajatuksia kerätään lapsen oikeuksien viikolla eri palvelujen piirissä. Videota käytetään muun muassa ajatusten virittäjänä kaupungin esimiehille ja päättäjille.

Nokian kirjastossa on esillä viikon aikana aineistokokoelma lapsen oikeuksiin liittyen.

Nokian kaupungin liikuntapalvelut haastavat paikalliset seurat ja järjestöt mukaan viikkoon teemalla ”kaveri mukaan treeneihin”. Mukaan haasteeseen ovat lähteneet HC Nokian F1 sekä F2 joukkueet, BC Nokia sekä Nokian Pyryn yleisurheilu- ja pesäpalloliikkarit. Lisää voit tiedustella osallistuvilta seuroilta.

Maanantai 18.11.

Nokian seurakunta ja Nokian kaupungin neuvola järjestävät yhteistyössä Vauvacafeen klo 13.00 Maatialan pappilassa. Vauvacafe on kohtaamispaikka alle vuoden ikäisen vauvan vanhemmille ja odottaville äideille. Muihin kohtaamispaikkoihin tai kerhoihin voit tutustua seurakunnan sivuilta.

Tiistai 19.11.

MLL:n avoimessa päiväkoti Tuutikissa tarjotaan aamupala ja keskustellaan lapsen oikeuksista.

MLL Nokian yhdistys järjestää kaikille vapaan yleisöluennon klo 18.00 Nokian lukion Nokia-salissa. Luennon aiheena on Ruutujen lumoa – miten huolehtia hyvinvoinnista digiajassa? Luennoitsijana MLL:n mediakasvatuksen asiantuntija Paula Aalto.

Keskiviikko 20.11.

MLL:n avoimien päiväkotien Tuutikin ja Täpinän iltapäiväkerhojen teemana ovat lapsen oikeudet. Tarjolla myös herkullista syötävää, askartelua ryhmissä teemana: jokaisella lapsella on oikeus olla oma itsensä. Sinä saat olla sinä, minä saan olla minä.

Nokian seurakunta järjestää klo 18-20 Kerholassa Lasten linnan juhlat. Juhliin ovat tervetulleita kaikki nokialaiset 3-6v. lapset aikuisen kanssa.

Torstai 21.11.

Noste- kioskilla on perhepalveluiden järjestämä Onnenpyörä lapsille klo 16-17.00.

Perjantai 22.11.

Nokian kaupungilla vietetään Lapsi mukaan töihin -teemapäivää työpaikoilla laadittujen pelisääntöjen mukaan. Päivän tarkoituksena on tarjota lapselle mahdollisuus tutustua vanhempansa tai muun läheisen aikuisen työhön ja työpaikkaan. Työpaikoilla on mahdollisuus nostaa esiin lasten ääntä ja osallisuutta sekä saada hyödynnettyä lasten ja nuorten raikkaita ajatuksia. Lisätietoja valtakunnallisesta lapsi mukaan töihin -päivästä.