Lapsen oikeuksien viikon ohjelma


Valtakunnallista Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 15.11.-21.11.2021. Olemme mukana viikon vietossa. Viikon tavoitteena on tehdä lapsen oikeuksia näkyväksi lapsille ja kaikille kuntalaisille. Tutustu viikon aikana järjestettäviin tapahtumiin.

Koko perheen heijastinrata Puropuistossa koko viikon ajan

Nokian lapsiperhepalvelut juhlistaa viikkoa järjestämällä perheille mukavaa yhteistä tekemistä Puropuistoon. Puropuiston heijastinrataan sisältyy hauskoja tehtäviä koko perheen yhdessä ratkaistaviksi. Mukaan tarvitsette taskulampun, kynän ja paperia. Rata alkaa Välikadun päästä (Välikatu 2) ja kiertää pienen lenkin Puropuistossa, päättyen takaisin Välikadulle. Rata on perheiden omatoimisessa käytössä koko viikon ajan. Ohjaajat ovat paikalla keskiviikkona 17.11.2021 klo 17.00-19.00 mehutarjoilun kera.

Maanantai 15.11.

  • Kaupunginvaltuuston kokous, jossa uudelle kaupunginvaltuustolle esitellään lapsiystävällinen kunta- mallia ja lapsivaikutusten arviointia sekä siihen kytkeytyvää lasten osallisuutta. Tilaisuus streemataan ja kuntalaisten on mahdollista seurata sitä. Kokous alkaa klo 18.00.

Keskiviikko 17.11.

  • Unelmien kaupunki -kuvataidepaja ke 17.11 klo 15-19. Monitoimitila, kirjasto- ja kulttuuritalo Virran 2.krs. Millaisista asioista sinun unelmiesi kaupunki koostuu? Miltä se näyttää, mitä siellä voi tehdä? Tehdään yhdessä ja erikseen teoksia, jotka laitetaan myös esille! Paja toimii non stop -periaatteella eli voit tulla mukaan sinulle sopivaan aikaan, ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Järj. Nokian kaupungin kulttuuripalvelut ja Nokian Kuvataiteilijat ry.
  • Lapsen oikeuksien seminaari klo 9.00-11.30 Kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa. Seminaari on tarkoitettu nokialaisten lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille ja päättäjille taustaorganisaatiosta riippumatta. Tilaisuudessa kuullaan lasten, ammattilaisten ja kokemusasiantuntijan ajatuksia lapsen oikeuksista. Työpajassa osallistujat pääsevät ideoimaan, miten Nokian lapsiystävällinen perhekeskusverkosto voisi vastata lasten ja perheiden yksilöllisiin tarpeisiin. Ilmoittautuminen 15.11.2021 mennessä.
  • Koko perheen heijastinrata Puropuistossa. Katso uutisen alusta tarkemmat tiedot. Ohjaajat ovat paikalla keskiviikkona 17.11. klo 17.00-19.00 mehutarjoilun kera. Järj. Nokian kaupungin lapsiperhepalvelut

Torstai 18.11.

  • Maksuton omatoiminen perhesirkus uimahallin painisalissa to klo 10-11. Järj. Nokian kaupungin liikuntapalvelut.

Lauantai 20.11.

  • Avoin hyppytunti ja sup-lautojen kokeilu uimahallin kuntoaltaassa klo 14.00-15.00 (5-16-vuotiaat eurolla uimaan klo 13.30-14.30 välillä). Järj. Nokian kaupungin liikuntapalvelut.
  • Maksuton koko perheen palloilukoulu Nokian koululla klo 15.15-16.15. Järj. Nokian kaupungin liikuntapalvelut.

Sunnuntai 21.11.

  • Maksuton koko perheen palloilukoulu Harjuniityn liikuntahallissa klo 16.00-17.00. Järj. Nokian kaupungin liikuntapalvelut.

 

Tapahtumien lisäksi eri palveluissa huomioidaan lapsen oikeuksien viikko.

Kirjastopalvelut

Tiedonhaun oppitunnit 5.- luokkalaisille (yhteissome)

Neuvolapalvelut

Neuvolassa jaetaan viikon aikana käyville asiakasperheille lapsen oikeuksista kertova tiedote. Lisäksi neuvolassa juhlistetaan viikkoa viirein ja julistein.

Nuorisopalvelut

Toimintaa tiloilla ja somessa. Näistä voi lukea lisää nuorisopalveluiden sivuilta.

Perhekeskus

Pienten lasten vanhemmat saavat täytettäväksi diplomin, johon he voivat kirjata kolme vahvuutta omalle lapselleen. Nuorilta kerätään nimettömästi ajatuksia siitä, mitä he toivoisivat yhteiseltä ajalta vanhempien kanssa. Taustalla on ajatus nuoren oikeudesta yhteiseen aikaan molempien vanhempien kanssa. Lisäksi perhekeskuksessa juhlistetaan viikkoa viirein ja julistein.

Viikkoa vietetään eri tavoin varhaiskasvatuksessa ja kouluilla

Päiväkodeissa ja kouluilla viikkoa vietetään eri tavoin. Esimerkiksi Alhoniityn päiväkodissa vahvistetaan lasten kaverisuhteita ja ryhmään kuulumista viettämällä lasten omia päiviä. Puropuiston päiväkodissa järjestetään HIIALA- musikaali sekä lapsen oikeuksien viikon konsertti ja Myllyhaan päiväkodissa on suunniteltu viikon ohjelma yhdessä lasten kanssa sisältäen temppuradan, puistoretken, kakun leivontaa ja juhlimista.
Koululla voidaan esitellä esimerkiksi Lasten parlamentin toimintaa. Alakoululaiset vastaavat nimettömästi kyselyyn, jolla kartoitetaan lasten oikeuksien toteutumista sekä heidän ajatuksiaan omasta koulusta ja asuinalueesta.