Tekemistä perheille

Tältä sivulta löydät tekemisvinkkejä perheen arkeen sekä tietoa tulevista tapahtumista ja harrastusmahdollisuuksista.

Mitä tehtäisiin kotona?
Kirjastoja ja kulttuuria
Liikuntaa ja ulkoilua
Kohtaamispaikkoja lapsiperheille
Ohjattua harrastustoimintaa
Tukea harrastuksen löytämiseen ja aloittamiseen
Taloudellista tukea harrastamiseen
Nuorille omaa tekemistä
Tule mukaan vaikuttamaan
Muita vinkkejä

Mitä tehtäisiin kotona?

Askartelua ja kädentaitoja

Internetissä on paljon vinkkejä askarteluun eri-ikäisille lapsille ja nuorille. Askartelu on helppo ja edullinen harrastus, koska jokaisen kodista löytyy kierrätysmateriaaleja, joita voi hyödyntää askartelussa.

Pikku Kakkosen sivuilta löydät videoita ja ohjeita askarteluihin, joissa perheen pienimmätkin voivat olla mukana. Sieltä voit myös tulostaa askartelupapereita ja hauskoja värityskuvia.

Marttojen sivuille on koottu askartelu- ja käsityöohjeita kaikenikäisille ja lapsille sopivia askarteluohjeita.

Harrastakotona.fi on lapsille ja nuorille suunnattu sivusto, josta löytyy ohjeita ja ideoita taiteen kokemiseen, kokeilemiseen ja harrastamiseen.

Leikkiä ja liikuntaa kotona

Kiinnostaisiko olohuonesirkus? Vai haluaisitteko kokeilla eläinjoogaa? Neuvokkaan perheen sivuilta löydät helppoja ja konkreettisia vinkkejä koko perheen hauskaa liikkumiseen.

Myös harrastakotona.fi -sivustolla on paljon videoita, joiden avulla voit harjoitella sirkustemppuja, tanssia ja parkouria kotonakin.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Leikkipankkiin on koottu leikkejä ja vinkkejä hauskaan yhdessäoloon kaikenikäisille.

Suomen Ladun perheliikuntasivuilla on hauskoja vinkkejä perheen yhteiseen liikkumiseen sekä kotipihassa että lähiympäristössä.

Kirjastosta voit lainata esimerkiksi sirkusvälinesetin tai slackline-tasapainoliinan kotona käytettäväksi.

 

Apina ja pentu -videolla lapsi tekee pää alaspäin -pyörähdyksen selkä aikuisen selkää vasten, aikuisen avustuksella, hauskasti ja hallitusti. Aikuinenkin saa temppua tehdessään hyvää lihaskunto- ja tasapainoharjoitusta.

Kokkausta ja leivontaa

Leipominen ja ruuanlaitto on kivaa puuhaa, jota koko perhe voi tehdä yhdessä. Pienenkin lapsen voit ottaa mukaan keittiötöihin esimerkiksi kattamaan pöytää tai sekoittamaan salaattia aikuisen pilkkomista aineksista. Sydänliiton sivuilta voit poimia ideoita yhteiseen kokkailuun ja etsiä lapsille maistuvien ruokien reseptejä.

Tulevan viikon ruokalistan suunnittelu koko perheen kesken on mukavaa yhteistä puuhaa. Ruoka myös maistuu lapsen suuhun paremmalta, kun hän on saanut itse olla mukana sen suunnittelussa ja valmistamisessa.

Internetistä löydät runsaasti reseptejä ja vinkkejä yhteiseen kokkailuun. Esimerkiksi Marttojen reseptipankista voit hakea mieleistäsi reseptiä ruokavalioiden, ruoka-aineiden ja juhlasesonkien mukaan. Pikkukokeille on varattu ikioma sivunsa.

Kirjastoja ja kulttuuria

Kirjastossa voit esimerkiksi lukea kirjoja ja lehtiä, osallistua satutunnille tai nukketeatteriesitykseen, musisoida itse musiikkihuoneessa tai lainata liikuntavälineitä kotona käytettäväksi.

Kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa on kirjaston lisäksi museotoimintaa ja vaihtuvia taidenäyttelyitä. Virran  2. kerroksen aulatilassa on myös kätevä perhehuone, jossa voit vaikka imettää, lämmittää lapselle ruokaa mikrossa tai vain hengähtää hetken perheesi kanssa. Voit myös varata lapselle ajan lukemisen harjoittelemiseen kirjaston omien lukukoirien kanssa. 

Corgi-rotuinen lukukoira istuu rahin päällä ja katsoo suoraan kameraan. Koiran kaulassa on Kennelliiton Lukukoira -huivi. Taustalla näkyy kirjoja kirjaston kirjahyllyssä.
Kuva: Opa Latvala

Hinttalan viehättävällä museoalueella voit tutustua talonpoikaiskulttuuria esittelevään kotiseutumuseoon, nauttia herkuista kesäkahvilassa, tutustua vaihtuviin näyttelyihin, osallistua tapahtumiin ja tehdä ostoksia käsityöläisten kesäpuodeista. Alue on avoinna kesäisin ja joulun aikaan.

Nokialla järjestetään myös monipuolisesti konsertteja ja musiikkitapahtumia, joista tiedotetaan esimerkiksi Visit Nokian sivuilla, sosiaalisen median kanavilla, Aamulehden Menokoneessa ja sanomalehdissä.

Nokialaisen teatteritarjonnan löydät kootusti Visit Nokian sivuilta.

Lasten Pirkkaset -lastenkulttuurikuukausi järjestetään vuosittain helmi-maaliskuussa.

Haluatko kootusti tietoa lastentapahtumista Pirkanmaalla 1–2 kertaa kuukaudessa? Tilaa lastenkulttuurikeskus Rullan uutiskirje!

Liikuntaa ja ulkoilua

Ulkoliikuntapaikkoja

Kiinnostavatko hiekkalaatikkoleikit vai haluaisitko kokeilla vaijeriliukua? Nokialla on lukuisia lähiliikuntapaikkoja eri puolilla kaupunkia. Nokian Mammojen sivuilta löydät kuvauksia puistojen välineistä ja soveltuvuudesta eri-ikäisten lasten tarpeisiin.

Nokian kaupunki ylläpitää lukuisia ulkoliikuntapaikkoja, joissa voit harrastaa yleisurheilua tai pelata vaikkapa jalkapalloa, pesäpalloa tai beachvolleya. Suurimmat ulkoliikuntapaikat ovat varattavissa vapaa-aikapalveluiden toimistolta, mutta pienimmille kentille voi mennä ilman varausta. Kirjastosta voit lainata urheiluvälineitä mukaasi kentälle.

Kuvassa pelipaita-asuiset lapset pelaavat jalkapalloa nurmikentällä. Aikuinen katsoo taustalla peliä.
Kuva: Opa Latvala

Eepenpuiston ulkokuntosalin laitteet soveltuvat kaikenikäisille ja jokaisessa laitteessa on opastekyltti. Ulkokuntosaleja on myös Harjuniityn koulun ja Emäkosken koulun pihapiireissä.

Frisbeegolfia voit harrastaa Nokialla kahdella radalla: Penttilänpuistossa ja Scandic Edenin edustalla. Harrastamisen alkuun pääset helposti lainaamalla kiekot kirjastosta.

Nokialla on kuusi kaupungin ylläpitämää yleistä uimarantaa. Kennonnokan uimarannalla on uimavalvoja ja erilaisia palveluita: wc, hyppytorni, grillikioski, jäätelökioski ja sup-lautojen vuokrausta. Myös muut yleiset uimarannat ovat lapsiperheille sopivia. Uimataidottomat lapset ovat valvotullakin uimarannalla heitä valvovan oman aikuisen vastuulla. Uintitaitoja pääsee opettelemaan liikuntapalveluiden ja Nokian Pyryn uimakouluissa ympäri vuoden.

Luistelukenttien ja hiihtolatujen ajantasaisen tilanteen voit tarkistaa karttasovelluksesta. 

Luontoretkellä riittää ihmeteltävää kaikenikäisille retkeilijöille. Pakkaa eväät reppuun ja suuntaa Nokian lukuisille luontoreiteille. Lähistöltä löydät luontopolkuja, lintutorneja ja muita retkeilykohteita. Nokian retkeilyreitit -esitteessä on esitelty kattavasti paikallisia luontoreittejä karttojen ja kuvien kera. Kivikeskun, Ruutanajärven ja Luodon saaren reittien varrella on myös huollettuja nuotiopaikkoja, joissa voit tehdä tulet silloin, kun metsäpalovaroitus ei ole voimassa. Pienimmille retkeilijöille voit lainata kantorinkan  tai -repun kirjastosta.

Markluhdanlahdelle rakennetaan uusi luontolava ja esteetön luontopolku syksyn 2022 aikana.

Metsähallituksen retkietiketti ohjaa retkeilemään luontoa kunnioittavasti. Samalta sivustolta löydät myös koko Suomen retkikohteet ja hyödyllisiä vinkkejä lyhyemmille ja pidemmille luontoretkille.

Sisäliikuntapaikkoja

Nokian uimahallissa on 25 metrin kuntoallas (6 rataa), terapia-allas, lasten allas ja kahluuallas. Uimahallissa järjestetään myös uimakouluja ja perheuintia.

Nokian liikuntapalveluilla on kolme kuntosalia, jotka ovat kaikkien kuntalaisten käytettävissä.

Nokian jäähalliin voit mennä luistelemaan tai mailahöntsyilemään vapailla yleisöluisteluvuoroilla. 

Nokialla toimii myös lukuisia yksityisiä liikunta-alan yrityksiä, kuntosaleja ja palloiluhalleja, joista löydät tietoa kyseisten yritysten omilta internetsivuilta.

Lainaa liikuntavälineitä kirjastosta

Kirjastosta löytyy kattava valikoima ulko- ja sisäliikuntavälineitä, joita voit lainata omalla kirjastokortillasi. Selaa listaa  liikuntavälineistä ja tarkista niiden saatavuus PIKI-verkkokirjastosta tai kirjaston henkilökunnalta. Välineiden lainaaminen tapahtuu pääkirjaston asiakaspalvelutiskiltä.

Vaaleanpunainen, iso jumppapallo ja pumppu

 

Kohtaamispaikkoja lapsiperheille

Kohtaamispaikoissa tapaat muita lapsiperheitä ja saat vertaistukea muilta samanlaisessa elämäntilanteessa olevilta.

Lue lisää Kohtaamispaikat-osiosta.

Ohjattua harrastustoimintaa

Nokialla järjestetään paljon ohjattua harrastustoimintaa eri-ikäisille lapsille, nuorille ja perheille. Matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksia esitellään joka syksy järjestetettävässä Harrastustori-tapahtumassa. Pääset tutustumaan Harrastustorin tarjontaan tänä vuonna myös virtuaalisesti selainpohjaisen seppo-pelin avulla. Katso lisäohjeet Harrastustori-sivulta.

Kouluikäisille lapsille on tarjolla Harrasta Nokialla -harrastusryhmiä kouluvuoden ajan. Ryhmät ovat maksuttomia ja niitä järjestetään aamuisin ja iltapäivisin, ennen tai jälkeen koulupäivän. Suurin osa ryhmistä toteutetaan koulujen tiloissa. Katso harrastusryhmien lukujärjestykset ja ilmoittaudu mukaan!

Pirkan opiston kansalaisopistossa lapset ja aikuiset voivat harrastaa esimerkiksi taideaineita, kädentaitoja, musiikkia, kieli- ja kirjallisuuskursseja, kotitaloutta, liikuntaa, tietotekniikkaa ja paljon muuta. Opisto järjestää myös avoimia yleisöluentoja. Opistossa toimii myös Kuvataidekoulu, Musiikkiopisto, Tanssikoulu, Teatterikoulu ja Mediataidekoulu. Niissä voit opiskella taiteen perusopetuksen mukaan pitkäjänteisesti ja tasolta toiselle edeten.

Nokialaiset järjestöt, yhdistykset ja urheiluseurat järjestävät runsaasti erilaista harrastustoimintaa.

Nokian seurakunta järjestää esimerkiksi kerhoja, muskareita ja kuorotoimintaa.

Tukea harrastuksen löytämiseen ja aloittamiseen

Haluaisiko lapsesi harrastaa jotain, mutta ette ole vielä löytäneet hänelle sopivaa, mielekästä vapaa-ajan toimintaa tai harrastusta? Ota yhteyttä Harrasta Nokialla -hankekoordinaattoriin, niin voitte yhdessä kartoittaa sopivia ryhmiä.

Pelastakaa Lapset ry:n kautta voit hakea lapsellesi sporttikummia. Sporttikummi on vapaaehtoinen aikuinen, joka kannustaa lasta liikkumaan monipuolisesti ja tapaa lasta säännöllisesti yhteisen tekemisen parissa. Toiminta on tarkoitettu 4-17-vuotiaille lapsille ja nuorille, joiden omilla vanhemmilla on rajalliset mahdollisuudet tukea lasta harrastamisessa.

Liikuntapalvelut järjestää kuntalaisille maksutonta liikuntaneuvontaa, johon voi varata ajan joko yksin, ystävän, perheen tai puolison kanssa. Yksilöllisen liikuntaneuvonnan kautta saat tietoa terveyttä edistävästä liikunnasta, ohjatusta ryhmäliikunnasta sekä ulko- ja hyötyliikunnan mahdollisuuksista. Liikuntaneuvontaan voit varata ajan puhelimitse tai tiedustella vapaita aikoja sähköpostitse. Yhteystiedot löydät vapaa-aikapalveluiden sivuilta. Liikuntaneuvontaan on mahdollista päästä myös lähetteellä Nokian kaupungin terveyspalveluiden kautta.

Kirjaston kokoamasta kirjalistasta löydät kirjoja, joiden avulla voit yhdessä lapsen kanssa tutustua erilaisiin harrastuksiin.

Taloudellista tukea harrastamiseen

Kaupunki ja muut paikalliset harrastustoimijat järjestävät paljon maksutonta harrastustoimintaa.

Monet harrastusseurat myöntävät alennuksia tai vapautuksia harrastusmaksuista vähävaraisille perheille. Kysy rohkeasti lisää lapsesi harrastuksen ohjaajalta.

Nokian seurakunnan diakoniatyöntekijä tukee ja auttaa perhettä elämän erilaisissa kriisitilanteissa. Palvelu on tarkoitettu kaikille nokialaisille.

Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry auttaa vähävaraisia ja äkillisen kriisin kohdanneita lapsiperheitä vaate- ja tavaralahjoituksin sekä tukemalla lasten harrastamista ja vapaa-ajan toimintaa. Voit hakea Hopen avustusta sähköisellä hakemuksella. 

Tukikummit-säätiön avustuksen saamiseksi ota yhteyttä seurakunnan diakoniatyöntekijään.

Perustoimeentulotukea haetaan Kelasta, jos perheen tulot ja varat eivät riitä kohtuullisiin elinkustannuksiin. Voit hakea täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea Kelan perustoimeentulotukipäätöksen jälkeen suoraan Nokian kaupungin työikäisten sosiaalipalveluista tai Kelan perustoimeentulotukihakemuksen yhteydessä. 

Kuvassa henkilö soittaa neljäkielistä kitaraa tai ukulelea.

Nuorille omaa tekemistä

Nuorisotilat, nuorille suunnatut tapahtumat ja harrastukset löytyvät kootusti Nokian kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten Nokia -sivustolta.

Kaupungin kolmen nuorisotilan lisäksi myös Nokian seurakunnalla on nuorisotila Maatialan Pappilassa.

Tule mukaan vaikuttamaan

Nuorisovaltuusto on nuorten vaikuttamistoimielin, jonka ensisijaisena tehtävänä on edustaa nuoria kaupungin päätöksenteossa ja edistää nuorten asemaa kaupungissa. Nuorisovaltuustoon voivat hakeutua kaikki Nokialla asuvat tai opiskelevat 13-21-vuotiaat nuoret.

Lasten parlamentti on 4.–7.-luokkalaisista koostuva ryhmä, jossa nokialaiset lapset pääsevät vaikuttamaan heille tärkeisiin asioihin sekä järjestämään tapahtumia toisille lapsille.

Muita vinkkejä

Nokian parhaat menovinkit ja nähtävyydet löydät Visit Nokia -sivustolta.

Nokialaiset yhdistykset ja järjestöt löydät kootusti kaupungin internetsivuilta.

Valtakunnallisesta Lähellä.fi-palvelusta voit etsiä sinulle sopivaa toimintaa sijainnin ja aihealueen mukaisesti.