Odotus- ja vauva-aika

Lapsen odotusaikana alkaa valmistautuminen elämänmuutokseen ja lapsen syntymään, mutta myös kasvu vanhemmuuteen. Vanhemmuus on elämänmittainen prosessi, johon kuuluu monenlaisia asioita: hoivaamista, kasvattamista, oppimista, ohjaamista, huolta ja joskus murhettakin, mutta myös paljon iloa ja riemua.

Odotusajan neuvolapalvelut äitiysneuvolassa valmistavat osaltaan perhettä vauvan syntymään. Neuvolakäynneillä varmistellaan raskauden sujuminen odotetusti äidin ja syntyvän lapsen hyvinvointia seuraamalla. Kumppanin toivotaan osallistuvan neuvolakäynteihin yhdessä odottajan kanssa. Neuvolapalveluiden tärkein tavoite on odottajan, syntyvän lapsen ja koko perheen hyvinvointi.

Raskaustesti positiivinen?

Kuvassa ihminen pitää käsissään raskaustestiä, jossa näkyy plussa ja kontrolliviiva. Käsien kynnet on lakattu mustiksi. Kuvan tausta on keltainen.

Ota yhteyttä äitiys- ja lastenneuvolaan.

Suunnittelemme raskauden seurantakäyntisi kansallisten suositusten ja tarpeidesi mukaan. Neuvolasta saat tukea ja ohjausta raskauteen, synnytykseen, vauvanhoitoon ja parisuhdeasioihin. Neuvolan terveydenhoitajat tekevät yhteistyötä useiden eri ammattiryhmien kanssa.

Neuvolassa tehdään myös tarvittaessa isyyden tai äitiyden tunnustaminen raskausaikana.

Erityistä Nokian neuvolassa:

  • Fysioterapeutin nettiluennot raskausajan liikunnasta ja lantionpohjanlihasten harjoittelusta
  • Terveydenhoitajien nettiluennot synnytyksestä ja imetyksestä
  • Moniammatilliset Odottavien perheiden lauantaipäivät

Näistä saat lisätietoja omalta terveydenhoitajaltasi.

Tukea ja tietoa raskauteen ja synnytykseen

Liikunta ja äidin hyvinvointi raskausaikana ja synnytyksen jälkeen

Liikuntaa voi harrastaa koko raskausajan, mikäli odottaja on terve ja raskaus etenee normaalisti. Liikunnalla on paljon positiivisia vaikutuksia äidin ja sikiön hyvinvointiin. Katso UKK-instituutin sivuilta liikkumisen suositus raskauden aikana.

Kaksi kolmasosaa raskaana olevista kokee selkäkipua ja joka viides lantionalueen kipuja. Hormonaaliset muutokset löystyttävät lantion alueen sidekudosta, pehmentävät kohdunkaulaa ja nivelsiteitä. Nivelsiteiden löystyminen ja asennon muutos voivat aiheuttaa kipua lonkissa, si-nivelissä ja häpyliitoksessa.

Lantionpohjan lihasten harjoittelu ennaltaehkäisee ja vähentää selkäkipuja sekä virtsankarkailua raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Tukea ja apua oikeanlaiseen liikkumiseen, tuki- ja liikuntaelinkipuihin, lantionpohjanlihasten harjoitteluun sekä synnytyksen jälkeiseen harjoittelun aloittamiseen saat fysioterapeutilta. Fysioterapeutin vastaanotolle lääkärin tai terveydenhoitajan lähetteellä.

Selkäkanavalta löydät vinkkejä selkäkipujen ehkäisyyn.

Muita hyödyllisiä linkkejä:

Terveyskylän Naistalo: Selkäkipu raskauden aikana

Terveyskylän Naistalo: Kuntoutuminen raskauden ja synnytyksen jälkeen

Ravitsemus raskaus- ja imetysaikana

Ravitsemus vaikuttaa keskeisesti niin odottajan kuin syntyvän lapsen terveyteen ja hyvinvointiin. Myös isän ruokailutottumukset vaikuttavat hedelmöittymiseen ja myöhemmin lapsen ja koko perheen syömistottumuksiin. Raskausajan ravitsemuksesta voit lukea tarkemmin Sydänliiton Neuvokkaan perheen sekä Ruokaviraston sivuilta. Elintarvikeiden turvallisen käytön ohjeisiin raskaana ollessa ja imettäessä kannattaa myös tutustua. Lapsiperheiden ruokasuosituksesta löydät kattavasti tietoa raskaus-, imetys- ja vauva-ajan ruokailusta sekä koko perheen terveyttä edistävästä syömisestä.

Tukea pulmatilanteisiin

Terveydenhoitaja voi tarvittaessa tehdä lähetteen ravitsemusterapeutille, joka voi auttaa sinua muun muassa syömiseen, ruoka- ja kehosuhteeseen tai painoon liittyvissä pulmissa. Myös raskausdiabeteksen hoitoon voit tarvittaessa saada tukea ravitsemusterapeutilta.

Apua ja tukea parisuhteeseen

Raskaus ja vauva-aika muuttavat myös parisuhdetta. Tulevan lapsen odotus ja vanhemmuus on ihana yhteinen kokemus ja voi vahvistaa parisuhdetta. Joskus uusi tilanne aiheuttaa myös haasteita parisuhteelle. Parisuhteeseen ja yhteiseen aikaan kannattaa panostaa lapsen syntymän jälkeen, sillä vanhempien hyvinvointi heijastuu myös lapsen hyvinvointiin.

Vauva-aika

Lastenneuvolassa seurataan lapsen kehitystä ja terveydentilaa vauvasta kouluikään sekä huolehditaan rokotusohjelman mukaisten rokotusten antamisesta. Neuvolassa seurataan ja tuetaan lapsesi ja perheesi terveyttä, hyvinvointia ja jaksamista.

Lapsen jokainen kehitysvaihe on ainutlaatuinen ja ilonaiheita tuottava. Suurin osa vauvoista on tyytyväisiä, mutta joskus pieni vauva voi myös valvottaa ja olla itkuinen. Apua vauvan uneen löydät Ensi- ja turvakotien liiton Vauvaperhe-sivustolta.

Imetys ei välttämättä ole aina helppoa ja sujuvaa. Apua ja tukea imetykseen saat Imetyksen tuki ry:stä. Neuvokkaan perheen sivuilta voit saada vinkkejä kiinteiden ruokien maistelun aloitukseen vauvan täyttäessä 4-6 kk. Puolivuotias lapsi voi jo osallistua perheen yhteisiin ruokailuihin sormiruokaillen itselleen sopivia ruokia.

Vauvan syntymän jälkeen ja arjen tasaannuttua vanhemmat tulevat varmemmiksi hoitajiksi ja oppivat tulkitsemaan vauvan viestejä. Löydät tietoa lapsen ensimmäiseen ikävuoteen kuuluvista tarpeista ja kehitykseen liittyvistä asioista esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainnetistä.

Nokian Mammat ry:n lainaamosta voit vuokrata kestovaippoja.

Kirjastosta voit lainata kantorepun tai -rinkan. Selaa liikuntavälinelistaa ja tarkista PIKI-verkkokirjastosta kantovälineen saatavuus. Liikuntavälineiden lainaaminen tapahtuu pääkirjaston asiakaspalvelutiskiltä.

Kuvassa vauva makaa selällään ja mies on kumartuneena katomaan häntä. Vauva hymyilee miehelle. Vauvalla on päällään valkoinen, lyhythihainen body, miehellä sininen kauluspaita.

Tukea arkeen ja vanhemmuuteen

Lapsiperheiden kotipalvelusta saat tukea kodin arkeen ja lastenhoitoon.

Kasvatus- ja perheneuvonnan matalan kynnyksen palvelussa saat ohjausta ja neuvontaa parisuhteeseen, perhetilanteeseen tai lapsen hyvinvointiin liittyvissä pulmissa.

Neuvolan perheohjaus on tukenasi raskausaikana, sinulle sopivien palveluiden kartoittamisessa, arjen haasteissa ja vanhemmuuteen liittyvissä asioissa.

Nokian seurakunnan perhediakonian diakoniatyöntekijä tukee ja auttaa perhettä elämän erilaisissa kriisitilanteissa. Palvelu on tarkoitettu kaikille nokialaisille.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton vanhempainnetistä löydät tietoa ja tukea lapsiperheen arkeen.

Kun perheeseen syntyy vammainen lapsi, koko perheen arki menee uusiksi. Lue lisää Tukea lapselle ja nuorelle -osiosta.

Vanuva-hanke tarjoaa nuorille vanhemmille tukea vanhemmuuteen ja mahdollisuuden tutustua muihin samassa elämäntilanteessa oleviin ihmisiin. Mukaan voi tulla raskausaikana tai lapsiperheenä.

Tampereen ensi- ja turvakoti tarjoaa maksutonta puhelinneuvontaa uniasioissa pienten lasten vanhemmille. Voit ottaa uniohjaajaan yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla.

Vertaistukea ja kohtaamispaikkoja

Vertaistuesta voi olla apua monessa tilanteessa. Muita lapsiperheitä voit tavata perhekeskusverkoston kohtaamispaikoissa:

Lisätietoa kohtaamispaikoista: Kohtaamispaikat – Nokian kaupunki.

Kuvassa alakouluikäinen poika pitää sylissään vauvaa.
Kuva: Opa Latvala

Lastenhoitoapua

Lähes kaikki lapsiperheet tarvitsevat jossain vaiheessa tilapäistä tai säännöllistä lastenhoitoapua. Lisätietoa paikallisista lastenhoitopalveluista löydät Lastenhoitoapua-sivulta.

Varhaiskasvatuspaikan haku

Varhaiskasvatuspaikkaa tulee hakea viimeistään neljä kuukautta ennen hoidon alkamista. Voit tutustua varhaiskasvatuksen toimintamuotoihin ja hakuvaihtoehtoihin ja etsiä laajemmin tietoa kaupungin varhaiskasvatuksen sivuilta.