Haaveena saada lapsi

Lapsen saaminen on valtava elämänmuutos ja sen suunnittelukin voi herättää monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Lapsen saamiseen ei ole olemassa yhtä oikeaa ajankohtaa tai elämäntilannetta. Jokainen tuleva vanhempi, pari tai perhe tekee itse omat ratkaisunsa, mutta omien pohdintojen tueksi voi etsiä tietoa ja keskustella asiantuntijoiden kanssa.

Tälle sivulle on koottu tietoa raskauden suunnittelun ja adoption tueksi. Tarjolla on myös tukea ja apua niihin tilanteisiin, kun kaikki ei sujukaan suunnitellusti.

Haluatko vanhemmaksi?
Toiveissa raskaus
Haasteita raskaaksi tulemisessa?
Hedelmöityshoidot
Adoptio
Tukea tahattomaan lapsettomuuteen

Haluatko vanhemmaksi?

Moni lapseton aikuinen miettii, haluaako tulla vanhemmaksi vai ei. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Haluanko vanhemmaksi -sivustolta löydät tietoa pohdintojen tueksi sekä vertaistukea samanlaisten kysymysten kanssa kamppailevilta.

Toiveissa raskaus

Kun raskaus on perheessänne ajankohtainen, voit halutessasi ottaa aluksi yhteyttä ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan, mutta välttämätöntä se ei ole. Jos olet terve eikä sinulla ole lääkityksiä käytössä, voit itse lopettaa kondomin, ehkäisypillereiden, -renkaan tai -laastarin käytön.  Ehkäisyneuvolassa voidaan poistaa ehkäisykapseli tai -kierukka.

Ehkäisyn lopetuksen jälkeen kuukautisvuotojen säännöllistyminen saattaa kestää. Mikäli kuukautiset eivät ole alkaneet 3-4 kuukauden kuluttua ehkäisyn lopettamisesta tai ne ovat kovin epäsäännölliset, kannattaa ottaa yhteyttä ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan. Raskautta voi kuitenkin heti yrittää, vaikka vuodot eivät olisi alkaneet. Munasolu voi irrota ilman kuukautisvuotoa.

Lääkitysten ja perussairauksien tulisi olla arvioituna ja tasapainossa raskauden alkaessa. Niistä on hyvä olla yhteydessä hoitavaan lääkäriin.

Tulevien vanhempien terveelliset elämäntavat lisäävät raskauden mahdollisuutta. Liikunta, riittävä lepo, terveellinen ruokavalio ja normaali paino tukevat hedelmällisyyttä. Sekä ali- että ylipaino heikentävät hedelmällisyyttä. Raskautta suunnittelevan naisen ruokavalion tulisi olla monipuolinen. Kaikille suositellaan foolihappoa 400 mikrogrammaa/vrk ja D-vitamiinia 10 mikrogrammaa/vrk. Tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavalle suositellaan lisäksi B12-vitamiinia.

Tupakoimattomuus, muiden nikotiinituotteiden ja alkoholin käytön rajoittaminen parantavat miehen ja naisen hedelmällisyyttä. Ei myöskään kannata odottaa liian kauan lasten hankintaa, koska ikä on tärkeä tekijä raskauden alkamisen kannalta. Lisääntymisterveyttä tukevat myös sukupuoliteitse tarttuvien tautien ehkäisy ja huolellinen hoito.

Lisätietoa:

Antakaa raskaudelle mahdollisuus, nauttikaa läheisyydestä ja seksistä ilman odotuksia ja vaatimuksia. Yhdyntöjä ei kannata liian tarkkaan ajoittaa. Riittää, että kierron puolivälissä yhdyntöjä on noin kahden päivän välein. Kaikkein hedelmällisin hetki on juuri ennen munasolun irtoamista (ovulaatiota), mutta raskaus voi alkaa yhdynnästä, joka on tapahtunut useita päiviä ennen ovulaatiota tai vielä päivän ovulaation jälkeen.

Kuvassa nalle selin kameraan päin. Takana näkyy ikkuna, josta kajastaa valoa.

Haasteita raskaaksi tulemisessa?

Syömisen pulmat

Syömishäiriö voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista ja lapsen saamista. Syömisen pulmat ovat moninaisia ja syömishäiriöitä on useita erilaisia. Syömishäiriö aiheuttaa sairastuneessa usein häpeää ja sairaudentunnottomuutta. Syömishäiriöihin on kuitenkin tärkeää uskaltaa hakea apua, jotta toipuminen voisi alkaa mahdollisimman varhain. Avun hakeminen ei myöskään koskaan ole liian myöhäistä ja syömishäiriöstä voi parantua pitkänkin sairastamisen jälkeen. Tyypillisesti myös raskaaksi tulemisen haasteet helpottavat syömishäiriöstä parantumisen myötä.

Ravitsemusterapeutti ja lääkäri voivat auttaa sinua tällaisissa tilanteissa eteenpäin. Ravitsemusterapeutin vastaanotolle tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete.

Lisätietoa ja tukea:

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on tavallisin naisten hormonihäiriö. Munasarjojen monirakkulatauti voi aiheuttaa kuukautisten epäsäännöllisyyttä tai poisjäämistä, pitkittyneitä vuotoja ja lapsettomuutta. Kuitenkin todennäköisyys saada yksi lapsi on yhtä hyvä kuin muillakin naisilla, mutta raskaaksi tuleminen voi kestää pidemmän aikaa tai siihen saatetaan tarvita avuksi lääkehoitoa.

Munasarjojen monirakkulataudin keskeisin hoito on ylipainoisilla laihdutus. Ravitsemusterapeutti voi auttaa sinua löytämään itsellesi sopivan tavan pysyvään painonhallintaan ja terveyttä tukevien elintapojen juurruttamiseen osaksi arkea ilman laihdutuskuureja ja tiukkoja dieettejä. Ravitsemusterapeutin vastaanotolle hakeudutaan lääkärin tai hoitajan lähetteellä.

Endometrioosi

Endometrioosi on yksi yleisimmistä naistentaudeista. Endometrioosi voi heikentää munasarjojen toimintaa ja lyhentää naisen hedelmällistä aikaa. Hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen voi pahentaa endometrioosikipuja ja tuoda näin haasteita myös raskauden yrittämiseen. Kuitenkin suuri osa endometrioosia sairastavista naisista tulee raskaaksi ilman ongelmia.

Endometrioosin hoidosta kannattaa olla yhteydessä hoitavaan lääkäriin.

Lisätietoa:

Miehen hedelmällisyys

Elintavat vaikuttavat miehen hedelmällisyyteen. Tupakoimattomuus ja alkoholin kohtuukäyttö sekä terveellinen ruokavalio tukevat siittiötuotantoa. Pitkäaikaiseen stressiin liittyvät hormonimuutokset voivat heikentää siittiöiden tuotantoa. Myös sukuelintulehdusten ehkäisy ja tehokas hoito ovat tärkeitä hedelmällisyyden kannalta.

Ympäristötekijöilläkin ajatellaan olevan vaikutusta siemennesteen siittiömäärien laskuun. Muovien, maalien ja pitäkäsittelyaineiden valmistukseen, hyönteisten torjuntaan ja palontorjuntaan yleisesti käytettävät kemikaalit voivat sisältää hedelmällisyyteen vaikuttavia haitallisia yhdisteitä.

Miehen hedelmällinen ikä alkaa murrosiässä ja jatkuu periaatteessa elämän loppuun asti. Iän myötä siittiötuotanto kuitenkin vähenee ja siittiöiden laatu heikkenee.

Lisätietoa:

Hedelmöityshoidot

Yleensä raskautta voi odotella rauhassa vuoden ajan. Kiireellisyys riippuu asiakkaan iästä. Tutkimukset voidaan aloittaa aikaisemmin, mikäli on syytä epäillä hedelmättömyyttä tai naisen ikä on yli 35 vuotta.  Yli 38-vuotiaan ei kannata pitkittää tutkimuksiin lähtöä yli vuodella.

Jos lapsettomuushoitokriteerit täyttyvät, alkututkimukset tehdään perusterveydenhuollossa. Hedelmöityshoitoja voidaan tarjota julkisessa terveydenhuollossa, kun nainen on alle 40-vuotias ja mies alle 60-vuotias. Hoitoihin ovat oikeutettuja nais-miesparit, naisparit ja ilman kumppania lapsen haluavat naiset omien tai lahjoitettujen sukusolujen avulla.

Voit varata ajan gynekologiselle hoitajalle suoraan  sähköisessä asioinnissa tai ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolan kautta. Gynekologinen hoitaja kartoittaa perheen tilanteen, ohjaa tarvittaviin tutkimuksiin ja varaa ajan lääkärille. Lääkäri tekee lähetteen jatkoselvityksiä ja -hoitoja varten eteenpäin gynekologille.

Taysin hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikalle tullaan aina lääkärin lähetteellä. Lähetteen voi tehdä terveyskeskus-, työterveys-, opiskelijaterveydenhuollon tai yksityislääkäri.  Hedelmöityshoidot suunnitellaan aina yksilöllisesti.

Terveyskeskuksen gynekologiselle hoitajalle voit varata ohjausajan, vaikka hoitokriteerit eivät täyty. Tällöin tutkimuksia ei kuitenkaan aloiteta perusterveydenhuollossa. Tutkimuksiin voi hakeutua myös yksityiselle gynekologille tai lapsettomuusklinikalle.

Parisuhteessa olevilla on tärkeää, että kumppani on mukana kaikissa hoitoja koskevissa keskusteluissa ja toimenpiteissä. Lapsettomuus on parille yhteinen asia. Hedelmöityshoidot voivat kestää vuosia ja se voi olla psyykkisesti kuormittavaa aikaa kummallekin. Hoitoihin liittyvä epävarmuus ja mahdolliset pettymykset voivat olla henkisesti raskaita. Jos ystävien ja muiden läheisten tuki ei riitä, kannattaa hakea ammattilaisapua ja vertaistukea.

Hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan hoitajat ja lääkärit pyrkivät tukemaan perheitä myös psyykkisesti hedelmöityshoitojen aikana. Hoitojen piirissä oleville voidaan tarjota hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan lääkärin lähetteellä lyhytaikaista psykoterapiatukea.

Keskustelu muiden samanlaisessa elämäntilanteessa elävien tai sen kokeneiden kanssa voi helpottaa oloa ratkaisevasti. Vertaistukea on saatavilla Simpukka ry:n vertaisryhmistä, videotapaamisista ja chateista.

Lisätietoa hoitoihin pääsyn kriteereistä, hoidoista, sekä iän ja elämäntapojen vaikutuksesta hedelmällisyyteen:

Adoptio

 

Adoptiolla vahvistetaan lapsen ja vanhemman suhde adoptiolapsen ja -vanhemman välille. Adoptiolla pyritään turvaamaan lapsen kehitys ja hyvinvointi sekä löytämään lapselle pysyvä ja turvallinen koti silloin, kun lapsi ei voi kasvaa omassa syntymäperheessään. 

Kuvassa lapsi seisoo keskellä. Mies ja nainen ovat hänen molemmilla puolillaan, hieman taaempana ja katsovat lapseen.

Adoptio alkaa aina adoptioneuvonnalla, joka valvoo lapsen etua ja tukee kaikkia adoption osapuolia: lasta, biologisia vanhempia ja adoptionhakijoita. Adoptioneuvontaa saavat kaikki, jotka toivovat adoptiolasta Suomesta tai ulkomailta. Nokialaiset saavat adoptioneuvontaa Pelastakaa Lapset ry:n Länsi-Suomen aluetoimistosta.

Perheen sisäisissä adoptioissa ota yhteyttä perheoikeudellisiin palveluihin.

Lue lisää:

Tukea tahattomaan lapsettomuuteen

Tahaton lapsettomuus on hyvin yleistä ja sen taustalla voi olla monenlaisia syitä. Lapsettomuus voi johtua lääketieteellisistä syistä tai esimerkiksi siitä, ettei ole löytänyt sopivaa elämänkumppania.   Lapsettomuus on hyvin henkilökohtainen ja kipeä asia, joka vaikuttaa ihmiseen kokonaisvaltaisesti. Se on kriisi sekä yksilölle että parisuhteelle.

Lue lisää: Lapsen muotoinen unelma – tahaton lapsettomuus kriisinä

Tärkeää on, ettei asian kanssa jää yksin. Apua ja tukea voi saada jakamalla kokemuksia ja tunteita muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Toisille ystävien ja läheisten tuki on luontevampi vaihtoehto. Ammattiauttajan puoleen on hyvä kääntyä silloin, kun omat voimat eivät riitä. Jokaisen tulisi löytää oma tiensä purkaa tunteitaan.

Ammattilaisapua ja vertaistukea:

Lapsettomuuteen liittyvä kriisi on kriisi myös parisuhteelle, kun lasta toivotaan yhdessä. Pettymys ja suru ovat pariskunnalle yhteisiä ja tukea tarvitsevat molemmat. Kriisistä voidaan kuitenkin selvitä yhdessä ja yhteinen suru voi myös lujittaa parisuhdetta. Tärkeää on surun ja pettymysten keskellä opetella puhumaan kumppanin kanssa vaikeistakin asioista.

Lue lisää: