Lastenhoitoapua

Tarvitsetko lapsellesi hoitajaa lääkäri- tai parturikäyntisi ajaksi? Haluaisitko hetken aikuisten aikaa kiireisen lapsiperhearjen keskellä? Lähes kaikki lapsiperheet tarvitsevat välillä lastenhoitoapua, eikä sukulaista tai muuta läheistä ole aina saatavilla avuksi.

Tilapäistä lastenhoitoapua

Lapsiperheiden kotipalvelusta saat tukea kodin arkeen ja lastenhoitoon. Palvelua on mahdollista saada kuormittavan perhetilanteen, sairauden, synnytyksen, vamman, vanhempien alentuneen toimintakyvyn tai muun erityisen syyn perusteella. Palvelu on maksullista, mutta perheen tulojen perusteella se voidaan myöntää myös maksuttomana.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeen piirin lastenhoitopalvelu on tarkoitettu tilapäiseen ja lyhytaikaiseen lastenhoidon tarpeeseen esimerkiksi silloin, kun vakituinen hoitaja sairastuu, vanhemmat ovat työmatkalla, vanhemmat haluavat hetken hengähtää, harrastaa tai viettää aikaa yhdessä.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nokian yhdistyksen perhetaloissa, Tuutikissa ja Täpinässä, järjestetään hoitopäiviä keskiviikkoaamupäivisin. Hoitopäivissä leikitään, ulkoillaan, syödään välipalaa ja harjoitellaan sosiaalisia taitoja muiden lasten kanssa. Hoitopäivän ikäraja on 1 vuotta. Hoitopäivä on tarkoitettu lapsille, joilla ei ole kunnallista päivähoitopaikkaa.

Nokian kaupungin tilapäinen varhaiskasvatus on satunnaista varhaiskasvatusta, jossa läsnäolopäivien määrä on enintään viisi kalenterikuukaudessa.

Nokian seurakunnan LapsiArkista saat maksutonta lastenhoitoapua ja vertaistukea. Toiminta on tarkoitettu 3-13-vuotiaiden lasten perheille.

Lastenhoitopalvelua on mahdollista ostaa myös yksityisiltä hoiva-alan yrityksiltä.

Etsitkö säännöllistä hoitopaikkaa lapselle?

Nokian kaupungin varhaiskasvatuspaikkaa voi hakea ympäri vuoden, kuitenkin viimeistään neljä kuukautta ennen hoidon tarvetta. Voit tutustua varhaiskasvatuksen toimintamuotoihin ja hakuvaihtoehtoihin kaupungin varhaiskasvatuksen sivuilla.

Kuvassa lapsi keinuu leveässä vauvakeinussa ja aikuinen istuu hänen vierellään keinussa. Lapsella on huomioliivi yllään ja lierihattu päässään. Hän katsoo sivulleen. Aikuisen kasvoja ei näy kuvassa. Alla näkyy turvahiekkaa ja taustalla pensaita.
Kuva: Kalle Saarinen

Muuta tukea lapsiperheille

Joskus perheessä voi olla väsymystä tai vaikeuksia selviytyä arjesta, jolloin lastenhoitoavun sijaan tai sen lisäksi voidaan tarvita muutakin apua. Ota yhteyttä lapsiperheiden palveluohjaukseen, niin mietitään yhdessä ratkaisuja ja perheellesi sopivia palveluita.

Kelan sivuilta voit tarkistaa, mitkä etuudet ovat sinulle ajankohtaisia ja miten lapsen hoitomuoto vaikuttaa etuuksiin.