Uratarina: Säännölliset työajat ilahduttavat metsuria

Metsuri Tuomas Aaltonen siirtyi Nokian kaupungille yksityisestä metsäalan yrityksestä. Aiempi työ sisälsi paljon reissuhommia, esimerkiksi rautateiden suoja-alueiden puuston hoitoa. Niinpä Aaltonen osaakin nyt arvostaa työpaikkaa lähellä kotikulmia.

Metsuri Tuomas Aaltonen

Kaupungin metsurin työ sisältää rakennetun ympäristön metsätöitä: eri kokoisten puuvartisten kasvien kaatamista ja raivaamista. Nokian kaupungilla on laajat omistukset virkistysmetsiä ja muita hoidettavia alueita, joten työsarkaa riittää. Talvella työtehtäviin kuuluu myös lumitöitä ja muita tehtäviä.

Itsenäistä työtä ja tiimin tukea

Nokian infrapalveluissa työskentelee Aaltosen mukaan mukavia ja osaavia kollegoja.

– Jokainen puu on yksilö ja puunkaadot ovat joskus haastavia. On hyvä saada tukea kokeneilta kollegoilta. Jokaista ongelmaa ei tarvitse itse ratkaista. Toisaalta myös itsenäinen työskentely on mahdollista. Yksinkin saa olla, jos haluaa, Aaltonen kertoo.

Alkuperäiseltä koulutukseltaan Aaltonen on metsätalousinsinööri. Hän työskenteli joitain vuosia insinöörin tehtävissä, mutta suorittava työ tuntuu enemmän omalta kuin toimihenkilönä työskentely.

– Tykkään enemmän toteuttaa kuin suunnitella. Ja voin hyödyntää koulutustani nytkin, minulle on siunaantunut työnjohdollisia tehtäviä. Metsurin perustöissäkin on etua siitä, että on suunnittelun osaamista, Aaltonen toteaa.

Työkohteet sijaitsevat usein lähellä asutusta. Kaupunkilaiset esittävät toiveita ja niitä toteutetaan mahdollisuuksien mukaan. Metsuri saakin palautetta työstään suoraan asukkailta – pääsääntöisesti kiittävää.

Turvallinen ja luotettava työnantaja

Aaltonen pitää Nokian kaupunkia turvallisena ja luotettavana työnantajana. Säännölliset työajat ja joustavasti sovittavat lomat sujuvoittavat elämää.

– Työtahti on sellainen, että jaksaa töiden jälkeen tehdä muutakin. Kyse on fyysisestä työstä, joten pitää myös itse muistaa malttaa. On osa ammattitaitoa työskennellä siten, että ei kuormita itseään liikaa. Tässä työssä ei tehdä urakalla vaan laatu ratkaisee, Aaltonen kertoo.

Vaikka työ onkin fyysistä, keho tarvitsee muutakin liikuntaa. Aaltonen huolehtii jaksamisestaan kuntosalilla treenaamalla. Metsä kiinnostaa häntä myös vapaa-ajalla – harrastuksiin lukeutuu luonnossa liikkumista, lintujen seuraamista ja mökkeilyä.