Kesätyöntekijän perehdytys

Tervetuloa kesätöihin Nokian kaupungille! Tältä sivulta löydät tietoa kaupungilla työskentelystä.

Työsopimuksen tekeminen 

Jokaiselle kaupungille töihin tulevalle tehdään kirjallinen työsopimus. Työsopimuksessa sovitaan työajasta, palkasta ja ilmoitetaan työnantajalle työntekijän yhteystiedot ja tilinumero. 

Sovi ensimmäisen työpäivän aloituksesta 

Sovi esihenkilösi tai ohjaajasi kanssa ensimmäisen työpäivän aloituksesta: mihin tulet, mihin aikaan ja kuka on sinua vastassa. Pyydä tarvittaessa lisäohjeita, jos saapumisohjeet tuntuvat epäselviltä. Voit myös kysyä, tarvitseeko sinun ottaa jotain erityistä huomioon työssä, edellyttääkö työ esimerkiksi tietynlaista vaatetusta? 

Töihin tullaan siten, että työajan alkaessa olet valmiina aloittamaan työn. Tämä tarkoittaa sitä, että olet esimerkiksi jo vaihtanut työvaatteet päälle ja vienyt henkilökohtaiset tavarat pukukaappiin. Muista siis varata riittävästi aikaa aamulla, jotta olet valmiina töihin ennen työajan alkamista. Jos kuitenkin myöhästyt, ilmoita siitä työpaikallesi soittamalla.  

Verokortti ja palkanmaksu  

Jos olet työsuhteessa kaupunkiin (ei palkaton harjoittelu), toimita verokorttisi palkanlaskentaan (palkanlaskenta[at]nokiankaupunki.fi) tai esihenkilöllesi viimeistään työsuhteesi alkaessa. Saat ladattua verokorttisi Omavero -palvelusta. Jos et toimita verokorttia, palkastasi lähtee veroina 60%. 

Esihenkilösi huolehtii siitä, että työsopimuksesi on tehty kaupungin HR-järjestelmään, jolloin tilinumerosi siirtyy palkanlaskentaan. Kesätyöntekijöiden palkkapäivä on kuun viimeinen arkipäivä. 

Palkkasi maksetaan työ- ja virkaehtosopimusten mukaisesti: 

 • Työsopimuksessa ilmoitetaan koko kuukauden kokoaikatyön palkka. Todellinen palkkasi määräytyy tekemäsi työn mukaan (= työsuhteen keston ja työtuntien perusteella). 
 • Kesätyöntekijöille maksetaan lomaraha, jos sen ehdot täyttyvät. Jos lomaa ei ole pidetty, maksetaan vuosilomakorvaus. Vuosilomakorvausta ei makseta Tutustu ja tienaa -harjoittelijoille, joiden palkka sisältää lomakorvauksen. Tästä on KT:n ohje.
 • 17 vuotta täyttäneiltä palkasta peritään työttömyysvakuutusmaksu ja työeläkemaksu, vaikka veroa ei perittäisikään. 
 • Voit tarkistaa palkkalaskelmasi verkkopankin kautta. Laskelman toimittaja on CGI. 

Perehdytys 

 • Huolehdi, että saat kunnollisen perehdytyksen työtehtäviisi. Esihenkilösi tai ohjaajasi tehtävä on varmistaa, että sinut perehdytetään hyvin työhön. Kysy aktiivisesti ja rohkeasti asioista ja ohjeista, joita et ymmärrä tai joista haluat lisätietoa. Jos saat liikaa tietoa liian nopeasti, pyydä selittämään asiat hitaammin ja toistamaan ohjeet. 
 • Käytä tarvittavia henkilökohtaisia suojavarusteita, esim. suojakäsineitä ja turvaliiviä. Varmistu, että tiedät, milloin ja miten suojavarusteita on käytettävä, mistä ne löytyvät ja miten niistä huolehditaan. 
 • Omaa matkapuhelinta tai muita laitteita ei tule käyttää työajalla, ellei siitä ole erikseen sovittu. 
 • Työaika ja tauot: Jos työvuoron pituus on yli kuusi tuntia, kuuluu työpäivän lomaan vähintään puolen tunnin lepoaika/ruokailutauko, jota ei lueta työaikaan. 
 • Ilmoita havaitsemistasi vaaroista esihenkilöllesi.  
 • Ota selvää, miten hätätilanteessa toimitaan. 
 • Noudata saamiasi neuvoja ja ohjeita. 
 • Jos huomaat tehneesi virheen, ilmoita siitä heti rohkeasti esihenkilöllesi tai ohjaajallesi. Sitten voitte yhdessä katsoa, kuinka virhe korjataan ja miten kannattaa toimia seuraavalla kerralla. Kaikkea ei tarvitse osata valmiiksi. On myös ihan normaalia joutua joskus kysymään uudelleen, miten jokin asia kuuluu tehdä, vaikka se olisi sinulle jo aiemmin opastettu. Jos siis olet epävarma jostakin työtehtävästä, pyydä rohkeasti lisäohjeita ja apua ohjaajaltasi.  
 • Jos sairastut, ilmoita esihenkilöllesi sairastumisestasi puhelimitse mahdollisimman ajoissa, kuitenkin viimeistään ennen työvuoron alkua. Sairastumisesta ei voi ilmoittaa pelkästään viestillä. Tarvittaessa esihenkilösi pyytää sinua toimittamaan poissaolostasi lääkärin- tai hoitajantodistuksen. Sinulla on oikeus käyttää työterveyden palveluita Terveystalolla.