Uratarina: Opettajuutta arvostetaan Nokialla

Eeva Uskali toimii Nokialla varhaiskasvatuksen erityisopettajana. Hän aloitti vuonna 2018 varhaiskasvatuksen opettajana Harjuniityn päiväkodissa – jossa työpiste yhä sijaitsee – ja on sittemmin kouluttautunut erityisopettajaksi. Erityispedagogiikan parissa työ liikkuu neljän päiväkodin välillä.  

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja Eeva Uskali

Nokialla on hyvä maine alallamme, ja kun paikka täällä avautui, hain heti. Jo ensimmäinen puhelu rekrytointivastaavan, nykyisen esihenkilöni, kanssa vakuutti. En ole katunut päivääkään, että tulin tänne töihin! Uskali vakuuttaa.

Nokiaa on ollut helppo suositella alan ihmisille: Facebookissa on varhaiskasvatuksen opettajien ryhmä, ja kun Helsingistä Pirkanmaalle muuttanut  ammattilainen kysyi suosituksia työpaikoista, Uskali vinkkasi Nokiasta. Nyt nämä kaksi ovat kollegoita.

Opettajuutta arvostetaan Nokialla

Uskalin mukaan Nokialla arvostetaan opettajuutta. Tämä näkyy muun muassa siinä, miten henkilöstöä kuunnellaan ja ammatillista kehittymistä tuetaan: opintovapaa on järjestynyt aina. Palkoissa Nokia on seutukunnan kärkipäätä. Työ on lisäksi organisoitu niin, että se on mahdollista hoitaa hyvin.

Nokialla opettajien SAK-työaika – eli suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen määrätty aika – toteutuu aina. Tämä ei ole läheskään kaikkialla tilanne. Lisäksi SAK-työajan voi halutessaan tehdä myös työpaikan ulkopuolella, Uskali kiittelee.

Pedagogista osaamista jaetaan, sillä päiväkotiryhmissä on lähes poikkeuksetta kaksi opettajaa. Uskali kokee, että jokaista ammattiryhmää arvostetaan, ja hän itse on ollut vaikuttunut esimerkiksi lastenhoitajien ja ohjaajien ammattitaidosta.  

Akut tyhjentyvät, jos ei omasta jaksamisesta huolehdi

Työn haasteiksi Uskali mainitsee oman työn organisoinnin. Nykyinen työ erityisopettajana on itsenäistä, ja työtehtävät ovat moninaiset. Vuorovaikutteinen työ tyhjentää akut tehokkaasti. 

Jokaisella on vastuu oman työnsä johtamisesta, mutta myös lähiesihenkilöiden rooli on tärkeä. Hyvä lähijohtaminen on välttämätöntä, jotta peruspäiväkotiarki sujuu ja henkilöstö voi hyvin. On syytä olla hereillä, että tähän riittää myös jatkossa aikaa.  

Parhaita asioita Nokialla on Uskalin mielestä uimahalli. Toisinaan päivä on alkanut aamu-uinnilla ennen töitä, ja uimahalliin saa myös hyvän henkilöstöedun.  

Nokian kaupunki lupaa, että ”Työ on sopiva osa elämää.” Uskali kokee, että tämä myös toteutuu.

Työ varhaiskasvatuksessa on äärimmäisen merkityksellistä, sillä saamme tukea lapsia heidän kehitysvaiheissaan ja auttaa heitä kukoistamaan. Samalla on tärkeää huolehtia muustakin elämästä: työ mahdollistaa elämän, mutten elä pelkkää työtä varten.