Operaatio Pirkanmaan toimintavuosien 2022–2023 yhteenveto


Operaatio Pirkanmaan ohjelmistossa on vuosien 2022–2023 aikana toteutettu tai käynnistetty 238 projektia. Kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana on järjestetty lähes 1 300 livetapahtumaa ja 110 digitaalista tapahtumaa, joihin on osallistunut noin 150 000 henkeä Pirkanmaalla. Kumppaneiden sisällöntuotantoa on tuettu kahden vuoden aikana yhteensä 1,25 miljoonalla eurolla. Operaatio Pirkanmaa on 20 kunnan yhteinen kulttuurin kehittämishanke, joka on käynnissä vuosina 2022–2024.

Tampereen kaupungin vetämän hankkeen tavoitteena on kehittää pirkanmaalaisten kulttuuritoimijoiden yhteistyöverkostoa ja osaamista, ja siten edistää luovien alojen ekosysteemiä ja kulttuurin saavutettavuutta Pirkanmaalla. Hanke on julkaissut väliraportin vuosilta 2022 ja 2023, josta joitakin poimintoja alla.

Operaatio Pirkanmaan toiminta on jaoteltu neljään osa-alueeseen:

  • kulttuurinen ohjelmisto
  • osaamisen kehittäminen
  • kulttuurinen aluekehittäminen
  • kansainvälinen toiminta

Vuosien 2022–2023 aikana on käynnistetty 238 projektia. Kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana on järjestetty lähes 1 300 livetapahtumaa ja 110 digitaalista tapahtumaa. Tapahtumiin on osallistunut noin 150 000 henkeä Pirkanmaalla.

Hankkeen neljällä osa-alueella sisällöntuotantoa on tuettu kahden vuoden aikana yhteensä 1,25 miljoonalla eurolla. Kulttuurisen ohjelmiston projekteilla on usein myös omarahoitusosuuksia, joiden ansiosta niiden kokonaisbudjetti ja aluetaloudelliset vaikutukset ovat hanketta isompia.

Lisäksi kulttuuripääkaupunkihausta on lähtöisin yhteensä yli miljoonan euron tuet alueelle saaneita kumppanihankkeita, kuten Tuottajapankki ja Pirkanmaan kulttuuripankki -hankkeet.

Kulttuuritempauksilla on lisätty kulttuurin saavutettavuutta

Uutena toimintamuotona hankkeessa käynnistettiin kulttuuritempaukset, jotka ovat maksuttomia esityksiä tai työpajoja Pirkanmaan asukkaille. Tempausten tavoitteena on lisätä kulttuurin saavutettavuutta ja mahdollistaa kulttuurin ammattilaisten ideoiden toteutuksia uusissa ympäristöissä.

Ensimmäisenä vuonna tempaukset valittiin käänteisellä kilpailutuksella, joista Nokialla toteutuneista voit lukea vuodesta 2022 kertoneesta tiedotteesta. Vuonna 2023 kunnat valitsivat tempauksensa Pirkanmaan kulttuuripankista, Nokialla nämä tempaukset annettiin paikallisten järjestöjen käyttöön järjestettäviksi avoimina yleisötilaisuuksina. Pirkanmaalla on kahden edellisen vuoden aikana toteutettu 127 kulttuuritempausta, joihin on kuulunut noin 260 tapahtumaa. Tempauksissa on ollut lähes 38 000 osallistujaa. Kulttuuriohjelmasta toteutui Nokialla myös Muistojen matinea, ikäihmisille suunnattu musiikkia ja runoutta yhdistelevä tilaisuus,  Yhteisökuoroprojekti, joka toi iloa ja aktiivisuutta kahteen hoivakotiin syksyllä 2023 sekä kirjasto- ja kulttuuritalo Virtaan jalkautunut Runoralli.

Pilotoinneilla generoidaan uudenlaista toimintaa

Fokus on ollut myös uusien toimintamallien pilotoimisessa. Hankkeen alussa pilotoitu välitilamalli, jossa kuntien omistamia kiinteistöjä tarjotaan maksutta luovien alojen toimijoille väliaikaiseen käyttöön, on saatu vietyä säännölliseen toteutukseen paitsi Tampereella, myös Nokialla.

Lisäksi Operaatio Pirkanmaa on etsinyt kumppaneiksi avoimen yhteistyöehdotuskanavan kautta pilottiprojekteja, jotka rikastuttavat alueen kulttuuritoimintaa ja tukevat uusien toimintamahdollisuuksien synnyttämistä kulttuurikentälle.

Yksi vuoden näkyvimmistä piloteista oli Tampereen keskustan purkutaidetalo Pinni47, jossa kävi kesällä 2023 kahden kuukauden aikana yli 20 000 vierasta. Purkutaiteen pilotoinnissa Operaatio Pirkanmaan kumppanina ja projektin toteuttajana toimi Pirkanmaan luovat tuottajat -yhdistys.

Vuonna 2023 järjestettiin myös avoin haku teemalla “rajoja ylittävä yhteistyö”. Satatuhatta euroa jaettiin 21 projektille, joissa ylitetään muun muassa kunta-, maa- ja sukupolvirajoja, mutta hypitään myös virtuaalisen maailman sekä kulttuuriperinnön puolelle. Nokialla avustuksen sai esimerkiksi Nokia-Seura ry nuorten luku- ja kirjoitustaitoa edistävään projektiin Kirjoituskinkerit: Minun Nokiani 2033.

Osaamisen kehittäminen fokuksessa

Osaamisen kehittäminen nivoutuu vahvasti uusien toimintamallien pilotointiin, mutta lisäksi kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana on järjestetty koulutuksia, tapaamisia ja erilaista residenssitoimintaa niin luovan alan toimijoille kuin hankkeen kuntaverkostolle.

Operaatio Pirkanmaassa oli vuoden 2023 loppuun asti resurssina kestävyyssuunnittelija, joka koulutti ja sparrasi kulttuurialan työntekijöitä ja toimijoita kestävyyteen liittyvissä teemoissa. Hän koordinoi myös Art Express -pilottia, jossa Valkeakosken ja Urjalan kulttuurikohteisiin pääsi päiväretkelle bussikuljetuksella samaan malliin kuin Mänttä-Vilppulan Serlachius-museoihin.

Koulutuksia järjestettiin monenlaisista aiheista kentän tarpeiden mukaan; teemoja ovat olleet muun muassa kulttuurin yritysyhteistyö, kulttuuristrategiat, kulttuurimatkailu sekä tuotanto- ja viestintäosaaminen.

Hankkeen kansainvälisessä toiminnassa on tuettu luovien alojen toimijoiden mittavia rahoitushakuja, kuten Luova Eurooppa -hakemusten valmistelua, sekä tuettu muutamia vierailuesityksiä tai projekteja, joita on viety Liettuaan, Viroon ja Unkariin.

Yksi vuoden 2023 mittava kansainvälinen kehittämisprojekti oli Tartu 2024 -kulttuuripääkaupunkisäätiön kanssa yhdessä syyskuussa järjestetty kansainvälinen “Kultuurikompass”-seminaari kulttuurin aluekehittämisestä.

Operaatio Pirkanmaa pähkinänkuoressa

Tampere26-kulttuuripääkaupunkihaun pohjalle rakennettu kulttuurin kehittämishanke Operaatio Pirkanmaa on käynnissä vuosina 2022–2024.

Hanketta hallinnoi Tampereen kaupunki, ja mukana olevat 19 pirkanmaalaista kuntaa ovat Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Hankkeen kokonaisbudjetti 2,6 miljoonaa euroa. Tampereen kaupungin osuus rahoituksesta on 1,9 miljoonaa euroa, ja kuntakumppanit rahoittavat Operaatio Pirkanmaata yhteensä noin 0,7 miljoonalla eurolla asukasluvun mukaan.

Lisätiedot

Alkuperäinen tiedote Operaatio Pirkanmaan verkkosivuilla.
Tilaamalla uutiskirjeen saat ajankohtaiset tiedot sähköpostitse. Hanketta voi seurata sosiaalisessa mediassa #operaatiopirkanmaa.

Kuvassa yhteisökuoron toimintaa hoivakodissa Nokialla.