Tiedote europarlamenttivaaleista


Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 29.5. ja päättyy tiistaina 4.6.2024. Äänioikeutetut voivat äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Äänestäjällä tulee olla mukana henkilöllisyystodistus. 

Nokian kaupunki 

Tiedote 22.5.2024

  

EUROPARLAMENTTIVAALIEN ENNAKKOÄÄNESTYS ALKAA KESKIVIIKKONA 29.5.2024 

  

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 29.5. ja päättyy tiistaina 4.6.2024. Ennakkoäänestys kestää viikon. Äänioikeutetut voivat äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Äänestäjällä tulee olla mukana henkilöllisyystodistus. 

  

  

Ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat Nokialla 

Nokialla voi äänestää ennakkoon kolmessa paikassa: kauppakeskus K-Citymarketissa (Nuijamiestentie 5), Prismassa (Yrittäjäkatu 10) sekä kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa (Välikatu 11). 

Virran äänestyspiste sijaitsee ensimmäisen kerroksen Paja-tilassa. Käynti Virran ennakkoäänestyspisteeseen tapahtuu Välikadun puolelta kirjaston ollessa suljettuna. Virran ennakkoäänestystila on esteetön. Invapysäköintipaikat sijaitsevat suoraan Välikadun sisäänkäynnin edessä. 

 

Nokian kaikki ennakkoäänestyspaikat ovat auki arkisin kello 9–20 ja viikonloppuisin kello 10–18. 

Kaikki yleiset ennakkoäänestyspaikat löytyvät oikeusministeriön sivuilta. 

 

Myös lapset ja nuoret pääsevät harjoittelemaan äänestämistä 

Aikuisten ohella lapset ja alle 18-vuotiaat nuoretkin pääsevät äänestämään jo perinteeksi muodostuneissa ja hyvin suosituissa lasten vaaleissa kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa. Lasten vaaleissa saa tällä kertaa vaikuttaa kirjaston tulevaan ohjelmanumeroon tai vaihtoehtoisesti hieman vanhemmat koululaiset ja alle 18-vuotiaat nuoret pääsevät äänestämään kenet he toivoisivat kutsuttavaksi Virtaan kirjailijavieraaksi. 

Lasten äänestyspaikka rakennetaan aikuisten äänestyspaikan kanssa yhdistettyyn Paja-tilaan kirjaston 1. kerrokseen, ja se on auki ennakkoäänestysajan tavoin arkisin 9–20 ja viikonloppuisin 10–18. 

Aiemmissa vaaleissa lasten ja nuorten vaalit ovat saaneet paljon kiitosta sekä lapsilta että heidän vanhemmiltaan. Lasten vaalit ovat myös hyvä tapa tutustuttaa heitä yhteiskunnallisen vaikuttamisen tapoihin samalla kun aikuiset käyvät äänestämässä. Äänestys on tarkoitettu erityisesti oman aikuisen kanssa äänestämään tuleville lapsille. Mikäli haluaisitte tulla äänestämään isommalla porukalla, toivomme yhteydenottoa etukäteen, jotta osaamme varata paikalle riittävästi lasten omia vaalitoimitsijoita. 

  

Äänioikeus europarlamenttivaaleissa 

Jokainen, viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttänyt Suomen kansalainen on asuinpaikastaan riippumatta äänioikeutettu europarlamenttivaaleissa. Äänestäjällä on oikeus äänestää europarlamenttivaaleissa ketä tahansa ehdolle asettunutta ehdokasta ja ennakkoäänestysaikana saa äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. 

Vaalipäivänä 9.6.2024 voi äänestää vain oman äänestysalueen äänestyspaikassa, joka määräytyy sen mukaan, mikä on ollut äänestäjän virallinen kotipaikka 19.4.2024. Oman äänestysalueen voi tarkastaa kotiin lähetetystä tai sähköisesti Suomi.fi Viestit-palveluun lähetetystä äänioikeusilmoituksesta. 

  

Ajokortti, passi tai muu kuvallinen todistus henkilöllisyydestä mukaan äänestyspaikalle 

Äänestäjä on velvollinen esittämään vaalitoimitsijalle selvityksen henkilöllisyydestään. Henkilöllisyyden voi todistaa esim. ajokortilla, passilla, kuvallisella KELA-kortilla tai poliisin antamalla henkilökortilla. Jos äänestäjä ei omista henkilöllisyyttä osoittavaa asiakirjaa, hän voi saada poliisilaitokselta maksuttoman, väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten. Väliaikaista henkilökorttia varten tarvitaan kaksi valokuvaa. 

Ilmoitusta äänioikeudesta ei tarvitse ottaa mukaan ennakkoäänestyspaikkaan. 

  

Oikeus äänestää kotona 

Ennakkoäänestysaikana järjestetään kotiäänestys sitä tarvitseville. Äänioikeutettu henkilö, jonka kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut (esimerkiksi vaikean vamman tai pitkäaikaisen sairauden vuoksi), että hän ei pääse äänestys- eikä ennakkoäänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia, saa äänestää ennakolta kotonaan. Kotiäänestykseen voi osallistua vain se äänioikeutettu, jolla on siihen oikeus edellä todetun mukaisesti, ja joka on siihen ilmoittautunut määräajassa.   

Kirjallisesti tai puhelimitse tehdyn ilmoituksen on oltava perillä kunnan keskusvaalilautakunnassa viimeistään tiistaina 28.5.2024 ennen klo 16. Vaalilain mukainen määräaika on ehdoton, eikä määräajan jälkeen tulleita ilmoittautumisia voida ottaa vastaan.  

Kotiäänestykseen voi ilmoittautua soittamalla Nokian kaupungin kirjaamoon numeroon 03 5652 0010 tai keskusvaalilautakunnan sihteeri Anniina Setälälle puh. 050 395 8723. 

Ilmoittautua voi myös lomakkeella, joka on tulostettavissa vaalit.fi-verkkosivuilta. Lomake tulee toimittaa Nokian kaupungin kirjaamoon osoitteeseen Harjukatu 23, 37100 Nokia (kirjaamo on auki ma-pe klo 9-15. Sisäänpääsy ovipuhelimella.) tai sähköpostitse kirjaamo@nokiankaupunki.fi. 

  

Europarlamenttivaalien ehdokkaat 

Helsingin vaalipiirilautakunta on vahvistanut ehdokasasettelun 10.5.2024. Luettelo europarlamenttivaalien ehdokkaista ja ehdokasnumeroista löytyy Oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelusta. 

Nokialle on myös pystytetty perinteiset ulkovaalimainostelineet tutuille paikoille. 

  

Lisätietoa europarlamenttivaaleista 

Lisätietoa vaaleista löytyy muun muassa kaupungin verkkosivuilta ja oikeusministeriön vaalit.fi -sivustolta. 

Vaalit.fi -sivustolla voi myös seurata ennakkoäänestyksen vilkkautta. Ennakkoäänestysaikana sivuille päivitetään tunnin välein tietoja ennakkoon äänestäneiden määrästä kunnissa, vaalipiireissä ja koko maassa.