Tapio Rautavaaran viulu ja mandoliini kaupungin kulttuurihistorialliseen kokoelmaan


Nokian kaupunki on saanut lahjoituksena Tapio Rautavaaran viulun ja mandoliinin. Rautavaara hankki viulun noin 15-vuoden ikäisenä ”satasella”. Nokian kaupunki liittää soittimet kulttuurihistorialliseen kokoelmaan. Soittimia säilytetään jatkossa museoesineinä ja niitä pääsee tulevaisuudessa katsomaan kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa.

Tapio Rautavaaran ensimmäiset soittimet viulu ja mandoliini

Nokian kaupunki on saanut lahjoituksena Tapio Rautavaaran viulun ja mandoliinin. Rautavaara hankki viulun noin 15-vuoden ikäisenä ”satasella”. Rautavaara opiskeli viulunsoittoa, kunnes keskittyi kitaran soittoon.

Soittimet lahjoittaa Kauko Jokisen perikunta. Kauko Jokinen, Tapio Rautavaaran sukulainen ja pelimanni itsekin henkeen ja vereen, esitti toivomuksen soittimien lahjoituksesta Nokian kaupungille. Soittimia on säilytetty vuosikymmenien ajan Jokisen kotitilalla, jonka mailla myös Rautavaaran lapsuudenkoti Lehtolan mökki sijaitsee. Jokinen kaivoi toisinaan soittimet esiin ”kistusta” ja esitteli niitä kiinnostuneille.

Nokialaiset musiikkiaktiivit Ritva Pulkkinen ja Pertti Lehtinen ovat kunnostaneet soittimet Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Nokia-Seura ry on toiminut lahjoittajan ja Nokian kaupungin yhdistäjänä lahjoituksen toteuttamisessa. Nokia-Seuran tuoreessa Nokia ennen ja nyt -julkaisussa on lahjoituksesta artikkeli sivuilla 14-16.

 

Luovutustilaisuus ja loppusoitto Tapio Rautavaaran viululla

Soittimet luovutetaan kaupungille Pinsiön Pelimannien 40-vuotisjuhlakonsertin yhteydessä lauantaina 12.11.2022 klo 15 Nokia-salissa. Tilaisuus on maksullinen ja sen järjestää Pinsiö-Seura ry.

Soittimet vastaanottaa Nokian kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Arja Laitinen. Tapio Rautavaaran viulun sointia kuullaan tilaisuudessa.

 

Lisätiedot

Hanna Westman, museo- ja kokoelma-amanuenssi

044 4860 979, hanna.westman@nokiankaupunki.fi