Taidetila Raamissa avautuu Oiva Meriläisen tutkimusmatka väreihin


Mieluummin minä vain maalaisin -näyttely kunnioittaa taidemaalari Oiva Meriläisen 50-vuotista taidemaalarin taivalta, hänen tutkimusmatkaansa värien ja muotojen avaruuksiin. Oiva Meriläisen maalaamisessa oli, ja tässä näyttelyssä on, kyse väreistä, niiden keskinäisistä vuorovaikutuksista ja värien tuottamasta ilosta ja valosta.

Oiva Meriläinen tunnetaan paitsi taidemaalarina, myös kuvataiteen opettajana ja pirkanmaalaisen taidekentän vaikuttajana. Hän toimi Pirkkalan taideyhdistyksen taidekoulun ensimmäisenä opettajana ja laati koulun ensimmäisen opetusohjelman. Meriläinen opiskeli Turun taideyhdistyksen piirustuskoulussa, Taideteollisessa oppilaitoksessa ja Suomen Taideakatemian koulussa sekä kuvanveistäjä Kain Tapperin oppilaana.

Väri oli taiteilijalle ensisijainen. Meriläinen suorastaan eli väreistä ja väreissä: jo alle kouluikäisenä hän haltioitui leinikkien keltaisuudesta kotitalon harmaata kivijalkaa vasten. Tuo muisto on tallentunut Leinikki-maalaukseen. Melkein seitsemänkymmentä vuotta myöhemmin hän kirjoitti työkirjaansa: ”…kokemus, jossa hitaasti siirryn, painun, värien sisään, mistä seuraa miellyttävä vapauden ja tilan tuntu.”

Taidetila Raamin Mieluummin minä vain maalaisin -muistonäyttely keskittyy Meriläisen kognitiivisten maalausten kauteen, joka alkoi Helsingissä 1900-luvun lopulla ja kesti Nokialla valmistuneeseen viimeiseen maalaukseen ”Sieltä tänne”. Mukana on myös muutamia teoksia kognitiivista kautta edeltäneiltä kausilta.

Oiva Meriläisen maalausprosessi oli usein hyvin monivaiheinen ja maalaustapa kerroksellinen. Teoksen valmistuminen saattoi siis kestää kauankin. Hän ei pitänyt valmistumisvuotta tärkeänä, vaan korosti maalauskausia. Siksi hän ei viimeisten parinkymmenen vuoden aikana yleensä merkinnytkään teoksiinsa vuosilukua, vaan ainoastaan inventaariluettelon koodin, joka ajoitti teoksen jollekin hänen neljästä maalauskaudestaan. Maalauskaudet puolestaan alkoivat ja loppuivat asuinpaikan vaihtuessa: Tampere/Pirkkala (1973–1985), Jyväskylä/Korpilahti (1985–1996), Helsinki (1996–2019) ja Rauma (2019–2021). Nokian kausi ei ehtinyt alkua pidemmälle: se kesti vain syyskuun 2021.

 

Mieluummin minä vain maalaisin – Oiva Meriläinen (1944-2021)

1.4.-19.5.2023

Taidetila Raami

Kirjasto- ja kulttuuritalo Virta

Välikatu 11 / Härkitie 6, Nokia

Avoinna ma ja to 9-19, ti, ke ja pe 9-18, la 9-15

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Outi Meriläinen, outimerilaine@gmail.com, 050 408 4176

Taidetila Raami, museo- ja kokoelma-amanuenssi Hanna Westman, 044 486 0979, hanna.westman@nokiankaupunki.fi

Instagram @virtanokia