Starkin eriskummallisen pariskunnan tähtitarina saa jatkoa taidetila Raamissa


Nokialaisen teatterin Etunäyttämön Matias ja Anni, nokialainen tähtitarina -näytelmä hurmasi yleisön kevättalvella 2024. Nyt Annin ja Matiaksen tarina saa jatkoa näyttelyn muodossa taidetila Raamissa. Näyttely on avoinna koko kesäkauden.

Kantaesitys punoi koskettavan ja hurmaavan tarinan Matias ja Anni Starkista, jotka monessa katsannossa on nostettu nokialaisen kulttuurihistorian tärkeimmiksi taustavoimiksi.Näytelmä toi ihmeellisen avioparin elämän ja teot nyt ensimmäisen kerran suuren yleisön tietoisuuteen ja herätti laajalti kiinnostusta ja nyt Annin ja Matiaksen tarina saa jatkoa näyttelyn muodossa taidetila Raamissa.

Anni Stark perusti vuonna 1893 Kankaantaakse yksityisen koulun ja kirjaston ja huolehti muutenkin kylän lasten sivistyksestä ja hyvinvoinnista, Matias Stark rakensi omin käsin kameran, jolla ikuisti ainutlaatuisella tavalla Nokian kehityksen 1890-luvun lopulta aina 1930-luvulle. Jo teatteriesityksessä nähtiin välähdyksinä Matiaksen ottamia valokuvia, mutta kesäkuussa niitä pääsee ihailemaan kaikessa rauhassa. Matiaksen kuvissa säihkyvät Nokian järvet, metsät, rannat, puut, pellot ja ihmiset, niin elävät kuin kuolleet. Matiaksen ottamista koulukuvista moni nokialainen saattaa tunnistaa esivanhempansa.

Matiaksen kameran ja valokuvien lisäksi nokialaiset pääsevät nyt ensimmäisen kerran ihailemaan ja ihmettelemään Anni Starkin kyläkirjastoa. Matias Starkin perikunta lahjoitti liki 300 kirjan kokoelman Nokian kaupunginkirjastolle kesällä 1999. Tähän asti kirjoja on säilytetty visusti lukkojen takana, nyt näitä aarteita pääsee ihailemaan ainakin metrin päästä.

Näyttelyssä pääsee tutustumaan Matiaksen ja Annin elämään liittyvään aineistoon, olihan Matias suomalaisen tähtitieteen harrastaja ja rakensi omin käsin kaukoputken jo 1900-luvun alussa. Matias Stark kirjoitti myös vuodesta 1913 aina 1930-luvun loppuun asti Pirkkalan Uutisiin omintakeisia artikkeleita kaikesta mahdollisesta ja mahdottomasta. Näistä kirjoituksista paljastuu paljon aikaansa edellä ollut ajattelija, tiedemies, luonnonsuojelija ja humoristi.

Näyttelyn tuottavat Matias Starkin perikunnan luvalla ja avustuksella Nokian näyttelijäyhdistys ja Matias ja Anni, nokialainen tähtitarina -näytelmän kirjoittanut kankaantakalainen toimittaja Matti Kuusela.

 

Matias ja Anni: nokialaiset edelläkävijät

17.6.-8.8.2024 (ma-to 8.30-19, pe 8.30-16)

Taidetila Raami, Kirjasto- ja kulttuuritalo Virta

 

Lisätiedot:

Harri Heiskanen, Nokian näyttelijäyhdistys ry, puheenjohtaja, nny@nokiannayttelijayhdistys.fi ja 045 6632 654

Hanna Westman, museo- ja kokoelma-amanuenssi, taidetila Raami, hanna.westman@nokiankaupunki.fi, 044 486 0979