Sieniseura selvittää Nokian sienilajistoa


Tulevana viikonloppuna sieniharrastajat jalkautuvat Nokialle. Kiinnostuksen kohteina ovat kaikki sienilajit ja lajien esiintymistietojen kartuttaminen.

Kuvassa kaksi oranssinkeltaista sientä nurmikolla.

Loppukesän sateet ovat olleet sienille suotuisia ja myös Nokialla ruokasienestäjät ovat saaneet iloita esimerkiksi kantarellien runsaasta sadosta. Sateet ovat suosineet myös montaa muuta sienilajia. Tampereen sieniseuran harrastajat ovat kiinnostuneet myös niistä lajeista, joita ei pannulle laiteta.

─ Sienistä löytyy hyvin kauniita muotoja, hienoja lajityypillisiä yksityiskohtia, hämmästyttäviä värejä ja erikoisia tuoksuja, Tampereen sieniseuran hallituksen jäsen Anne Enne kertoo.

─ Sienimaailman viehätys ja vaikeus liittyy lajirunsauteen. Koko ajan kuvataan uusia lajeja tai todetaan DNA-sekvensoinnilla, että joku vanha tuttu laji onkin lajiryhmä, jossa on esimerkiksi viisi eri lajia. Sienet ovat myös oikullisia, eivätkä jotkut harvalukuiset lajit tee välttämättä itiöemiä edes joka vuosi. Siksi sieniharrastajalta ei opittava lopu, ja joka vuosi eteen tulee myös yllätyksiä ja mysteerejä, Enne kuvailee.

Kansalaistiedettä tekemään

Hämeenkyröläinen Enne itse innostui syventämään sienitietämystään Sieniatlas-hankkeen myötä. Vuosina 2016─2021 hankkeessa koulutettiin harrastajia tekemään kansalaistiedettä tallentamalla sienihavaintojaan Laji.fi -lajitietokantaan.

Kuvassa sieniharrastaja on polvistuneena maahan tekemään muistiinpanoja pieneen vihkoon sienikori vieressään.
Sieni ja sen kasvupaikka kuvataan ja kirjataan paikkatietoineen Sieniatlas-lomakkeella Laji.fi -lajitietokantaan. Anne Enne on tehnyt tietokantaan 3270 lajihavaintoa 588 lajista. Kuva: Piia Lamminsivu.

Hyvään lajihavaintoon tarvitaan tiedot havaintopaikasta, valokuvat sienestä kaikkine tuntomerkkeineen sekä haastavampien lajien osalta myös kuivattu näyte. Näytettä tarvitaan lajinmäärityksen varmistamiseen mikroskopoimalla, vertailunäytteeksi museokokoelmiin ja epäselvien lajiryhmien osalta näytettä voidaan käyttää myös DNA-sekvensoinnissa.

Tiedettä ja elämyksiä

Nyt atlashanke on loppunut, joten sieniseuralaiset kokoontuvat kartoittamaan lajistoa oma-aloitteisesti. Kartoitettavaksi on valikoitunut kohteita eri puolelta Nokiaa, sillä ympäristönsuojelusuunnittelija Anne Hirvonen Nokian kaupungilta tunnustautuu itsekin sieniharrastajaksi, joka on osallistunut Sieniatlashankkeen järjestämille atlasleireille.

─ Olen ehdottanut Nokialta kohteita, joilla on monimuotoista luontoa, erilaisia luontotyyppejä sekä lahopuuta ja joilta ei ole juuri tehty sieniselvityksiä. Kohteita on Taivalkunnasta, Siurosta, Haavistolta sekä Markluhdanlahden suunnalta, Hirvonen kertoo.

─ Kohteita on koitettu valita niin, että harrastajat voisivat löytää mielenkiintoista ja erilaista lajistoa.  Mukana on kuusikkoa, erilaisia lehtoja, puroja, rantaluhtaa ja niittyä, Hirvonen jatkaa.

Lajitiedon kerääminen lisää tietoa sienien levinnäisyydestä ja runsaudesta, elinympäristövaatimuksista ja uhanalaisuudesta. Lajitiedon tallentaminen hyödyttää niin tutkimusta kuin tavallista harrastajaakin: kuka vain pääsee tarkastelemaan lajihavaintoja kasvuympäristötietoineen Laji.fi -lajitietokannasta.

Tulevana viikonloppuna sieniharrastajia voi siis nähdä eri puolella Nokiaa. Kartoitusviikonlopun alkajaisiksi sienitietokirjailija Lasse Kosonen vetää sieniretken aloittelijoille.

Sieni- ja elämysrikasta viikonloppua kaikille!

Kuvassa kamera, jonka näytössä näkyy tähtäimessä oleva pieni sienen alku.
Lajinmääritys edellyttää usein eri-ikäisten itiöemien havainnointia, nuorista itiöemistä määritys ei välttämättä onnistu. Kuvassa hyvin nuori suomukäävän alku. Sieniharrastaja Anne Enne varmistui lajista käymällä paikalla myöhemmin, kun sieni oli ehtinyt kasvaa suuremmaksi. Kuva: Anne Enne.

Avauskuva: Kartiovahakas on näyttävä niittyjen ja nurmikoiden laji. Kuva: Ympäristönsuojeluyksikkö.

Lue lisää Tampereen sieniseurasta: Syyskausi 2023 – Tampereen Sieniseura ry (yhdistysavain.fi)
Lue lisää Sieniatlashankkeesta: Sieniatlas – Sieniatlas.fi kokoaa sienihavaintoja ja sienitietoa yhteen
Tarkastele ja ilmoita lajihavaintoja: Laji.fi

Lisätietoja:

Anne Hirvonen
ympäristönsuojelusuunnittelija, Nokian kaupunki
anne.hirvonen@nokiankaupunki.fi
p. 040 133 5541