Oranssit päivät väkivaltaa vastaan


Oranssit päivät on yksi YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin suurimmista maailmanlaajuisista kampanjoista, jossa Suomen Soroptimistit ovat yhteistyössä UN Women Suomi ry:n kanssa. Naisiin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen ongelma, joka koskettaa meitä kaikkia. Oranssit päivät -kampanjaa vietetään joka vuosi 25.11.-10.12. naisiin kohdistuvan väkivallan pysäyttämiseksi. Kampanjan oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus. Myös kirjasto on mukana Oranssien päivien toteutuksessa.

Naisiin kohdistuva väkivalta voi olla fyysistä, psyykkistä tai seksuaalista. Soroptimist International Europe (SIE) on halunnut nostaa tämän vuoden 2022 Oranssien päivien painopisteeksi parisuhdeväkivallan ennaltaehkäisyn. Seksuaalinen häirintä ja väkivalta estävät naisia ja tyttöjä osallistumasta yhteiskuntaan sen täysimääräisinä jäseninä ja kaventavat naisten ja tyttöjen vaikuttamismahdollisuuksia ja asemaa. Tämä uhkaa naisten poliittista osallistumista, heikentää demokratiaa sekä vaikuttaa myös talouteen ja kaikkeen kehitykseen negatiivisesti. Tänä vuonna vaadimme konkreettisia tekoja häirinnän ja väkivallan lopettamiseksi. Jokaisella meistä on vastuu väkivallattoman ja häirinnästä vapaan yhteiskunnan luomisessa ja haitallisten asenteiden purkamisessa. Sisäministeriön tekemän tutkimuksen mukaan naisiin kohdistuva väkivalta on toiseksi vakavin yleiseen turvallisuuteen vaikuttava tekijä, tehden Suomesta yhden EU:n vaarallisimmista maista naisille. Suomessa joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa, ja vuosittain ainakin 50 000 naista kokee seksuaalista väkivaltaa. Oranssit päivät -kampanja kannustaa kaikkia toimimaan naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Kampanja alkaa kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. ja loppuu ihmisoikeuksien päivänä 10.12.

Kirjaston henkilökunta pystyttää Oranssien päivien ajaksi 3. kerrokseen aikuisten osastolle aiheen mukaisen aineistonäyttelyn. Näyttely sisältää erityisesti tyttöjen ja naisten asemaa ja oikeuksia käsitteleviä kirjoja, jotka edustavat kauno- ja tietokirjallisuutta.  Lastenosastolle laitetaan esille oranssikantisia kirjoja.

Osallistu päivään ja jaa kuvat someen käyttämällä hashtageja #oranssitpäivät #väkivaltaavastaan #orangetheworld #pukeudunoranssiin