Operaatio Pirkanmaan avoimessa haussa teemana rajat ylittävä yhteistyö


Kulttuurin alueellinen kehittämishanke Operaatio Pirkanmaa käynnistää avoimen haun, jonka teemana on rajat ylittävä yhteistyö. Hausta myönnetään pirkanmaalaisille kulttuuriprojekteille yhteensä enintään 100 000 euroa vuodelle 2023. Haku käynnistyy heti ja päättyy 4. kesäkuuta.

Operaatio Pirkanmaa on Tampereen kaupungin vetämä ja alueen 19 muun kunnan yhteinen kulttuurin kehittämishanke, joka perustettiin toteuttamaan Tampere26-kulttuuripääkaupunkihaun tavoitteita. Nokian kaupunki on yksi kumppanikunnista.

Kolmivuotinen hanke on ollut kumppanina ja tukijana jo kymmenille kulttuuripääkaupunkihaun aikaisille projekti-ideoille. Lisäksi Operaatio Pirkanmaa tukee uusien toimintamallien pilotointia sekä uutta kulttuurista ohjelmistoa. Vuonna 2022 järjestetyssä avoimessa haussa rahoitettiin yli 60 eri kokoluokan kulttuuritempausta, joita kulttuurialan ammattilaiset toteuttivat Pirkanmaalla.

Nyt käynnistyvässä haussa on jaossa enintään 100 000 euroa, josta rahoitusta myönnetään saapuvien ehdotusten arvioinnin ja mahdollisen jatkoneuvottelun pohjalta. Vuoden 2023 hakuun toivotaan Pirkanmaalla toimivilta kulttuurin ja taiteen ammattilaisilta projektiehdotuksia erilaisia rajoja ylittävään toimintaan. Nämä ylitettävät rajat voivat olla niin taiteenalojen kuin eri toimialojen välisiä – tai esimerkiksi kunta- tai maarajoja ylittävää toimintaa. Ehdotuksien toivotaan olevan luonteeltaan sellaisia, joista pirkanmaalaiset saavat jotain koettavaa: asukkaita voidaan osallistaa itse prosessiin tai tarjota mahdollisuuksia kokea sen lopputulema, toteutuipa se missä muodossa tahansa. Rahoitusta saavat projektit valitaan kesäkuussa ja niiden toteutusaika on 1.7.–31.12.2023.

Hakuohjeet

Valintaa ohjaavat seuraavat kriteerit:

  • Kytkös Pirkanmaahan
  • “Rajoja ylittävä yhteistyö” -projektin muotoilu ja ainutlaatuisuus
  • Laadukas ja ammattimainen toteutussuunnitelma, resursointi ja budjetti
  • Yleisöjen osallisuuden ja yhdenvertaisuuden edistäminen

Hakijoina voivat olla rekisteröityneet yhteisöt kuten yhdistykset, yritykset, yksityiset elinkeinonharjoittajat ja osuuskunnat (ei yksityishenkilöt).

Haku tehdään verkkolomakkeella.

Valittujen projektien toteuttajat sitoutuvat hankkeen edellyttämään raportointiin. Lisäksi toteuttajat osallistuvat ja pyydettäessä esittelevät toteuttamaansa projektia tammikuussa 2024 järjestettävässä tilaisuudessa.

Haettava summa voi olla kooltaan 2.000–30.000 euroa. Hakijalta odotetaan vähintään 10% omarahoitusosuutta, joka voi olla in kind -rahoitusta. Rahoitusta ei voida käyttää hakijaorganisaation vakituisten työntekijöiden henkilöstökuluihin.

Maksuaikataulusta sovitaan tapauskohtaisesti. Toiminnan tulee olla voittoa tavoittelematonta, mutta projektin kuluja voi kattaa esimerkiksi lipunmyynnillä.

Haku käynnistyy heti ja päättyy sunnuntaina 4.6. klo 23:59. Saapuneita hakemuksia voidaan käsitellä jo hakuaikana. Hakijoihin saatetaan olla yhteydessä, mikäli hakemuksen käsittelyyn tarvitaan lisätietoja. Valituista projekteista tehdään kesäkuun aikana viranhaltijapäätös, jossa on 14 vuorokauden valitusaika. Projektit tulee toteuttaa 1.7.–31.12.2023 välisenä aikana.

Lisätietoja

Operaatio Pirkanmaa:

Ilona Kyykoski
Projektipäällikkö
Puhelin: 040 706 5431
Sähköposti: ilona.kyykoski@tampere.fi

Sami Siltanen
Tuottaja
Puhelin: 044 481 1329
Sähköposti: sami.siltanen@tampere.fi

Teksti: Satu Keltanen
Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere