Nokian kaupunki etsii lammaspaimenia Pitkäniemeen ja Hätilännotkoon


Pitkäniemen ja Hätilännotkon niityillä laiduntaa kesällä 2021 noin 65 suomenlammasta ja karitsaa, jotka kuuluvat Nokian Sarkolassa toimivan Ala-Uotilan lammastilan katraaseen. Nokian kaupunki hakee lammaspaimenia huolehtimaan lampaiden päivittäisistä tarpeista.

– Lammaspaimenten päivittäisiin tehtäviin kuuluvat esimerkiksi lampaiden laskeminen, niiden hyvinvoinnin silmälläpito sekä puhtaan juomaveden vaihtaminen. Paimenen tehtävä sopii yhdistyksille tai urheiluseuroille, jotka pystyvät sisäisesti organisoimaan työvuorot. Lisäksi tehtävään on pystyttävä sitoutumaan Pitkäniemessä kesäkuun alusta ainakin elokuun loppuun ja Hätilännotkossa kesäkuun puolivälistä alkaen elokuun loppuun. Kaupunki maksaa korvauksen lampaiden valvonnasta, joka on 30 euroa tunnilta. Työaikaa kuluu arvion mukaan noin 30 minuuttia päivässä, kertoo kaupunginpuutarhuri Virpi Hannuksela.

Vapaamuotoisen kirjallisen hakemuksen lammaspaimenen tehtävään voi toimittaa sähköpostilla keskiviikkoon 26.5.2021 mennessä osoitteeseen: virpi.hannuksela@nokiankaupunki.fi. Hakemuksessa tulee mainita, kumman kohteen paimenen työstä on kiinnostunut.

Lampaita saa katsoa, mutta ei ruokkia

Ala-Uotilan lampaat laiduntavat Pitkäniemessä ja Hätilännotkossa niin kauan kuin ruohoa riittää eli todennäköisesti ainakin syyskuulle asti. Laidun tarjoaa rehevää ja monipuolista ravintoa, kuten esimerkiksi hentoa ruohoa, heinää sekä puiden ja pensaiden lehtiä ja nuoria versoja.

Hannuksela toivottaa kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi katsomaan lampaita, mutta muistuttaa myös, ettei niitä saa ruokkia omilla eväillä. Lampaita ei myöskään tulisi häiritä, vaan antaa niille työrauha. Koiria ei saa viedä laitumella lainkaan.

Avoimia niittyjä on menneinä vuosikymmeninä hoidettu perinteisesti laiduntamalla ja samaa maaseutumaista menetelmää voidaan edelleen hyödyntää luonnonmukaisten viheralueiden kehittämisessä. Nokialla on lampaita laiduntamassa myös Luodon saarella Pyhäjärvellä.

Lisätiedot:
kaupunginpuutarhuri Virpi Hannuksela, puh. 044 906 1245