Nokialle syntyy yhteistyössä koripalloakatemia


Nokian Koripalloakatemia on Koripalloliiton, Olympiakomitean, BC Nokian, Nokian kaupungin ja Tampereen Seudun ammattiopisto Tredun yhteishanke, joka käynnistyy 2023. Vastuuvalmentajana akatemiassa aloittaa maajoukkuevalmentaja, liikuntatieteiden maisteri Juha-Pekka Männistö.

Kuvassa: Tredun johtaja Kirsi Viskari, Nokian kaupungin sivistysjohtaja Mika Seppänen, Koripalloliiton toimitusjohtaja Kati Packalén ja BC Nokian toiminnanjohtaja Kati Nynäs.

Suomen Koripalloliitto ry, Nokian kaupunki, BC Nokia ry sekä Tampereen seudun ammattioppilaitos Tredu ovat allekirjoittaneet 20.12.2022 sopimuksen Koripalloakatemian käynnistämisestä Nokialla. Koripalloliiton johtaman akatemiatoiminnan keskiössä on nuoren tasapainoinen arki ja kokonaisvaltaisen, yksilöllisen kehittymisen tukeminen.

– Tämä on ainutlaatuinen konsepti, jonka perustana toimii osaava opettajakoulutuksen saanut maajoukkuevalmentaja. Kyseessä on yhden lähdön malli, jossa kaikki tapahtuu oppilaan ja opiskelun ehdoilla samassa paikassa. On tärkeää, että koulumaailma sopeutuu päivä päivältä paremmin nykypäivän vaatimuksiin, Koripalloliiton valmennuksen johtaja Henrik Dettmann avaa.

Akatemiapelaajat pelaavat omissa seurajoukkueissaan, mutta harjoittelevat arkena pääsääntöisesti kouluympäristössä koulupäivän lomassa ja useampana päivänä kaksi kertaa päivässä. Kullekin pelaajalle tehdään opintoja ja urheilua koskeva kehityssuunnitelma.

– Iso kiitos kolmannen sektorin toimijoille, jotka lähtivät mukaan tähän hankkeeseen. Uskomme, että tämä on malli, joka toteutuessaan on muotoiltavissa ja sovellettavissa myös muualla ja muiden lajien parissa ympäri Suomea. Paikallisten toimijoiden merkitys on suuri, koska he osaavat huomioida paikalliset vaatimukset tällaisessa kokonaisuudessa.

– Valmista ei varmaan koskaan elämässä tule, mutta kokemuksemme kertoo että, urheilijakoulutuksen saaneella on omassa elämässään suuri etu etsiessään paikkaansa ”kasvaessaan isoksi”. Kasva isoksi pelaa korista on koriksen pitkäaikainen slogan, joka tässäkin konseptissa toteutuu mitä parhaiten, Dettmann päättää.

– BC Nokia on panostanut pitkäjänteisesti toiminnan laatuun ja siksi meille on luontevaa olla mukana akatemiatoiminnassa, toteavat BC Nokian toiminnanjohtaja Kati Nynäs ja puheenjohtaja Mikko Niskanen.

Juha-Pekka Männistö akatemian vastuuvalmentajaksi

Nokian Koripalloakatemian vastuuvalmentajana tulee aloittamaan nuorten maajoukkueiden pitkäaikainen valmentaja Juha-Pekka Männistö. Nokialla vastuuvalmentajan rinnalle BC Nokia kiinnittää akatemiaharjoitteluun päätoimiset apuvalmentajat.

– On ollut todella hienoa olla mukana akatemian valmistelutyössä. Yhteistyö kaikkien osallisten välillä on ollut todella joustavaa. Nokian Koripalloakatemia tarjoaa hienon mahdollisuuden kaikille hankkeeseen osallistuville rakentaa yhdessä jotain uutta. Erityisen hienoa tämä on pirkanmaalaisille koripalloa pelaaville lapsille ja nuorille. Odotan innolla, että pääsemme käytännön työn pariin ja tärkeimmät eli pelaajat pääsevät osalliseksi toimintaan, Männistö taustoittaa.

Nokian kaupungissa on ollut pitkä perinne urheilupainotteisuudessa yläkoulussa ja lukiossa sekä vahvaa yhteistyötä paikallisten seurojen kanssa. Koripalloakatemia tulee vahvistamaan entisestään urheilijapolkua sekä yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Nokialla syksyllä käyttöön otetussa Silta-kampuksessa on sekä lukio että ammatillinen koulutus. Toisen asteen opiskelijoille voidaan Tredun kautta tarjota urheilijapolku koulutusmuodosta riippumatta.

– Koripalloakatemian kautta voimme tarjota yhdessä opiskelijoillemme erinomaiset edellytykset opiskelun ja urheilun yhdistämiseksi, Nokian kaupungin sivistysjohtaja Mika Seppänen kommentoi.

Koripalloliiton ottaessa yhteyttä Nokian kaupunkiin, löytyi yhteinen sävel nopeasti.

– Oli helppoa edistää akatemian käynnistämistä, kun kaikki osapuolet näkivät yhteistyön edut samalla tavoin, Seppänen toteaa.

Uusi Nokian Koripalloakatemia on Nokialla Nokianvirran yläkoulussa ja Nokian lukiossa sekä Tredun Nokian toimipisteessä toimiva koripalloakatemia, joka kuuluu Tampereen Urheiluakatemiaverkostoon. Haku Nokian Koripalloakatemiaan 7. vuosiluokalle Nokianvirran kouluun alkaa 23.1.2023 ja toisen asteen (lukio/Tredu) yhteishaku 21.2.2023.

___________________________________________

Koripalloliiton tiedote 20.12.2022

Lisätietoja:

Nokian kaupunki: sivistysjohtaja Mika Seppänen, mika.seppanen@nokiankaupunki.fi, 040 133 4770