Mitä luonto sinulle merkitsee? ─ Vastaa ja vaikuta!


Kaupunki kerää asukaskyselyllä tietoa nokialaisten luontosuhteesta, asenteista ja arvoista. Karttapohjaisessa kyselyssä on myös mahdollisuus kertoa itselleen tärkeistä luontokohteista. Kysely on osa luonnon monimuotoisuusohjelman (LUMO-ohjelma) päivitystyötä.

Kuvituskuva

Kaikille avoimen kyselyn tarkoituksena on kerätä tietoa asukkaille tärkeistä luontokohteista ja selvittää samalla, mitä luonto ja luonnon monimuotoisuus nokialaisille merkitsevät. Entä mitä jokainen olisi valmis tekemään itse luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi? Kyselyssä voi esittää myös ehdotuksia erilaisista keinoista, joilla luonnon monimuotoisuuden hupeneminen voitaisiin kääntää elpymisen tielle.

Luonnon monimuotoisuusohjelma päivitetään

Luonnon monimuotoisuutta voidaan tarkastella maisematasolla luontotyyppien monimuotoisuutena, lajitasolla lajien runsautena tai yksilötasolla lajien perimän rikkautena. Kaikilla tasoilla monimuotoisuuden hupeneminen on uhka ekosysteemien toiminnalle. Kaupungin LUMO-ohjelman tavoitteena on kääntää luonnon monimuotoisuuden hupeneminen elpymisen tielle.

Asukaskysely toteutetaan osana LUMO-ohjelmaa, jonka ohjelmakausi on päättymässä ja päivitystä valmistellaan seuraavalle ohjelmakaudelle 2026─2029 kaupungin omana työnä. Päivityksen on tarkoitus valmistua tämän vuoden loppuun mennessä. Kaupungin ensimmäiseen LUMO-ohjelmaan vuosille 2019─2025 voi tutustua täällä: Nokian monimuotoisuusohjelma 2019-2025.pdf

Kysely on auki 6.5.2025─31.5.2025. Kaikkiin kysymyksiin vastaaminen vie vain 10─15 minuuttia, mutta voit vastata vain osaan kysymyksistä:

Vastaa asukaskyselyyn

QR-koodi asukaskyselyyn

Kyselyn tuloksia hyödynnetään myös siniviherrakenneselvityksen valmistelussa.

Siniviherverkosto muodostaa luonnon tukirangan

Siniviherrakenteella tarkoitetaan luonnolle, virkistykselle tai esimerkiksi ilmastolle tärkeitä viher- ja vesialueita sekä niiden välisiä yhteyksiä. Kaupunkialueella viherverkosto muodostuu taajamametsistä, puistoista ja muista viheralueista, kun taas siniverkosto käsittää järvet, rannat ja pienvedet.

Rakenneselvityksen tarkoituksena on tunnistaa sekä luonnolle että ihmisille tärkeitä alueita ja yhteensovittaa alueiden erilaisia arvoja maankäytön suunnittelussa. Tärkeiden alueiden tunnistaminen mahdollistaa myös alueiden välisten yhteyksien vahvistamisen ja entistä suunnitelmallisemman huomioimisen esimerkiksi kunnossapidossa.

Siniviherrakenneselvityksen tekijäksi on valittu FCG Oy ja selvitys valmistuu vuoden 2025 aikana. Siniviherrakenne toimii myös pohjana valmisteilla olevalle metsäohjelmalle, jonka tekemisestä vastaa Tapio Oy.

Kuva: Opa Latvala

 

Lisätietoja:
Anne Hirvonen
ympäristönsuojelusuunnittelija
040 133 44 51
etunimi.sukunimi@nokiankaupunki.fi