Kuorojen kouluyhteistyö alkoi Nokian Kulttuuripolulla


Nokian Kulttuuripolulla on tänä syksynä käynnistynyt uusi yhteistyömuoto ”Kuoromusiikkia Nokialta”-koulukonsertit. Kuorojen vierailuilla on tarkoitus esitellä oppilaille kuoromusiikkia sekä nokialaisia kuorotoimijoita, onhan niillä pitkät ja komeat perinteet paikkakunnalla. Vierailut järjestetään osana koulupäivää. Kuoroista mukaan ilmoittautuivat Nokian Mieskuoro, Nokian Työväen Mieskuoro ja Pinsiön Mieskuoro.

Nokian Mieskuoro (kuvassa) esiintyi Nokian koululla 21.11., Emäkosken koululla 5.12. ja Alhoniityn koululla 8.12.. Kuoronjohtaja Elina Koivula on itsekin toiminut musiikinopettajana, ja hän kertoi koululaisille esitetyistä lauluista ja säveltäjistä sekä moniäänisestä kuorolaulusta. Lauluja Nokian Mieskuorolla oli usealta eri vuosikymmeneltä ja myös ajankohta huomioitiin itsenäisyyspäivään ja jouluun liittyvällä ohjelmistolla. Kaikki konsertit päättyivät koululaisten kanssa yhdessä laulettuun Maamme- lauluun.

Nokian Työväen Mieskuoro vieraili jo lokakuussa Kankaantaan koululla mieskuorodemon merkeissä. Nokianvirran koululla kuoro vieraili marraskuussa, jolloin ohjelmassa oli mieskuorolaulua musiikkiluokkalaisille. Konsertit alkoivat katsauksella nykyaikaisen kuoromusiikin historiaan. Kuoro demonstroi eri stemmoja ensin erikseen ja sitten kokonaisina esityksinä. Konsertti huipentui yhdessä oppilaiden kanssa laulettuun Finlandia-hymniin.

Pinsiön Mieskuorosta muodostettu Pinsiökvartetti vieraili marraskuussa Harjuniityn koululla esiintyen myös Myllyhaan koululaisille. Ohjelmassa oli mm. stemmalaulua sekä esimerkkejä teknisten sovellusten hyödyntämisestä. Seppo Laine kertoo: ”Olemme kuoroa ja kvartettiamme varten digitoineet nuottimme käyttäen Harmony Assistant-ohjelmaa. Sillä saamme esim. käsin kirjoitetuista sovituksista siistit printit. Lisäksi saamme käyttöömme stemmakohtaiset mp3-soitot kotona tapahtuvaan harjoitteluun. Tämän ajattelimme esitellä oppilaille, jos siitä jäisi itämään siemen tällaisen käyttöön ja innostumisen kuoro/stemmalauluun. Ohjelman avulla voi tietokoneeseen USB:llä liitetyn pienen koskettimiston kanssa tehdä vaikka minkälaisia omia sävellyksiä ja sovituksia. Ohjelmasta voi valita lähes mitä tahansa instrumentteja kutakin ”stemmaa” soittamaan.”

Kuoromusiikkia Nokialta -koulukonserteista on tarkoitus muodostaa pysyvä käytäntö. Esimerkiksi Puhallinorkesteri Oktaavin kanssa on toimittu näin jo useamman vuoden ajan, orkesterin omasta aloitteesta. Vierailuista on saatu kiitosta niin oppilailta kuin opettajiltakin. Nokian Kulttuuripolulla pyritään tekemään oppilaille tunnetuksi nokialaista kulttuuritoimintaa ja -perintöä. Tärkeäksi osaksi konserttielämystä on myös muodostunut sukupolvien kohtaaminen ja viesti siitä, että musiikki ja sen tuoma ilo ja nautinto yhdistävät kaikenikäisiä.

Nokian Kulttuuripolku on kulttuurikasvatussuunnitelma, jota toteuttavat Nokian kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut, varhaiskasvatus ja perusopetus yhdessä lukuisten toimijoiden kanssa. Kulttuuripolkua toteutetaan osana perusopetuksen opetussuunnitelmaa ja varhaiskasvatussuunnitelmaa.