Kiinnostaako vapaaehtoistyö? Ilmoittaudu loma-agentiksi, kirjakaveriksi, kulttuuriluotsiksi tai ulkoiluystäväksi!


Nokian kaupungin uusi vapaaehtoistyön toimintamalli käynnistyy maaliskuussa. Toimintamallin tarkoituksena on tarjota erilaisia palveluja yhdessä vapaaehtoisten kanssa, lisätä vapaaehtoistyön sisältöjä sekä vapaaehtoisille tarjottavaa koulutusta ja tukea. Ensimmäinen yhteinen vapaaehtoisten koulutustilaisuus järjestetään 14.3.2023.

Tervetuloa vapaaehtoiseksi! 

Ensimmäinen yhteinen uusien vapaaehtoisten koulutustilaisuus pidetään Lähitori Setorilla, Maununkatu 10, tiistaina 14.3.2023 klo 17-19. Koulutuksessa uusille vapaaehtoisille kerrotaan vapaaehtoisena toimimisesta ja eri mahdollisuuksista tehdä vapaaehtoistyötä. Koulutukseen osallistuminen ei sido toimimaan vapaaehtoistyössä, vaan sinne voivat osallistua kaikki, joita aihe kiinnostaa. 

Ilmoittaudu mukaan tilaisuuteen viimeistään 10.3.2023.

Kirjakaverit ja kulttuuriluotsit uusia, loma-agentit, ulkoiluystävät ja vertaisohjaajat jatkavat  

Kirjakaverit on kirjastopalveluiden uusi tapa tuottaa kirjaston kotipalvelua yhdessä vapaaehtoisten kanssa. He mm. kuljettavat kirjoja niille nokialaisille, jotka eivät itse pysty kirjastossa asioimaan. Nimensä mukaisesti kirjakaverit ovat kavereita, joten parien niin halutessa he voivat myös jäädä keskustelemaan maailman menosta asiakkaidensa kanssa kirjatoimitusten yhteydessä. 

Kulttuuriluotsit lähtevät kaveriksi erilaisiin kulttuurikohteisiin, jonne ei tulisi yksin lähdettyä. Luotsin voi pyytää mukaan esimerkiksi taidenäyttelyyn, urheilutapahtumaan tai konserttiin. Kulttuuriluotsit eivät ole oppaita, joten heillä ei tarvitse olla erityistä tietoa vierailtavasta kohteesta. Kulttuuriluotsitoimintaa järjestetään yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin Nokian yhdistyksen kanssa. 

Kaupungin kulttuuripalvelut sopii yhteistyöstä Nokian eri kulttuurikohteiden kanssa, jotta kulttuuriluotsitoimintaa pystytään järjestämään sujuvasti. Mukaan toimintaan haluavat kulttuurikohteet voivat ilmoittautua kulttuuripalveluihin. 

Ulkoiluystävät ovat ulkoiluttaneet iäkkäitä nokialaisia jo useamman vuoden ajan ja myös vertaisohjaajat ovat antaneet oman osaamisensa kuntalaisten käyttöön mm. ikäihmisten lähitori Setorilla. Kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa vapaaehtoiset järjestävät mm. lukupiiritoimintaa, roolipeli- ja lautapelikerhoja sekä maksutonta digineuvontaa. Viime vuonna käynnistyi myös nuorten loma-agenttitoiminta, jonka ansiosta nuoret saavat itse vaikuttaa loma-aikojensa ohjelma tarjontaan. Kesäloma-agenttien haku onkin parhaillaan käynnissä ja mukaan voi ilmoittautua vapaaehtoistyö -sivustolta löytyvällä lomakkeella. Nämä vanhat tutut vapaaehtoistyömuodot jatkuvat myös uuden toimintamallin aikana. 

Lisäkoulutukset ja vertaistuki 

Vapaaehtoiset ja vertaisohjaajat saavat tarvitsemaansa lisäkoulutusta ja tukea toimintaan säännöllisten vertaistapaamisten muodossa. Lisäkoulutuksia järjestetään mm. ensiaputaidoista, kulttuurikohteista ja liikunnanohjauksesta. Kaikki lisäkoulutukset ovat avoimia kaikille kaupungin vapaaehtoistyöntekijöille. 

Lisäksi kaikille uusille ulkoiluystäville suositellaan osallistumista Ikäinstituutin Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -koulutukseen, joka järjestetään Nokialla kaksi kertaa vuodessa. Seuraava koulutus järjestetään myöhemmin keväällä. 

Kaipaatko sinä tai läheisesi vapaaehtoisten apua? 

Ota yhteyttä sähköpostilla (etunimi.sukunimi@nokiankaupunki.fi) 

  • Kirjakaverit: kirjastovirkailija Teija Ruuhikorpi  
  • Kulttuuriluotsit: kulttuurikoordinaattori Pia Keltti 
  • Ulkoiluystävät: terveysliikuntakoordinaattori Sini Karsa 

Lisätietoja 

Nokian kaupungin vapaaehtoistyö-sivustolta löydät lisätietoja vapaaehtoistyönmuodoista, tulevista koulutuksista ja voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi. 

Kuvassa vapaaehtoisena toimivia Ulkoiluystäviä tutustumassa kirjasto- ja kulttuuritalo Virran näyttelyihin.