Kesäduunipaja keräsi nuoret tutustumaan työelämään


Kesäduunipaja järjestettiin Nokialla jo seitsemännen kerran. Viikon kestävässä kesäduunipajassa tutustutaan erilaisiin työtehtäviin yrityksissä ja kunnalla. Tavoitteena on selkiyttää nuorten tulevaisuuden suunnitelmia ja kehittää työnhakutaitoja.  

 

Kesäduunipaja on suunnattu 9. luokalta päässeille, joilla ammatilliset suunnitelmat ovat mietinnässä ja jotka eivät ole saaneet vielä kesätöitä. Kesäduunipajaan osallistui 16 nuorta ja kokemuksen lisäksi he saivat osallistumisstipendin. Päivien aikana vierailtiin yhdessä tai kahdessa työpaikassa. Nuoret saivat myös tehdä itse lounaan koko porukalle, jokaisella oli lounasvuoro kerran viikossa. 

– Tänä vuonna tutustuimme päiväkotiin, 4H-yrittäjyyteen, Patriaan, Prismaan, kirjastoon, nuorisotyöhön, Jis-Automationiin ja Sofiakylään. Lisäksi perjantaina oli jo perinteeksi muodostunut graffitipaja, jossa nuoret pääsevät ohjatusti harjoittelemaan graffitien maalaamista ja tekemään uutta taidetta nuorisotilan seinälle, kertoo Nokian kaupungin etsivä nuorisotyöntekijä Aino Marku. 

Työpaikoilla kuultiin erilaisista työtehtävistä, työntekijöiden ammatillisista poluista ja kouluttautumismahdollisuuksista. Lisäksi työpaikoilla pääsi kokeilemaan oikeita työtehtäviä kuten hyllytystä, lasten leikittämistä ja ulkopelejä Sofiakylän alle kuuluvan yksikön Soffariklubin väen kanssa. Soffariklubi järjestää työ- ja päivätoimintaa kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville. 

– Työpaikoilla olemme saaneet aina todella hienoa ohjausta työtehtäviin ja on ollut mielenkiintoista kuulla, millaisia urapolkuja ihmisillä on ollut. Aikaisempien vuosien palautteiden perusteella nuoret ovat tykänneet Kesäduunipajasta paljon. Kiitosta on saanut mielenkiintoinen ja monipuolinen toiminta, Aino Marku jatkaa. 

 

Hyödyllistä ja kannustavaa kokemusta työpaikoilta 

Haku pajaan oli loppukeväästä ja valinnat tehtiin yhdessä kaikkien nuorisotyöntekijöiden kanssa. Myös koulujen työntekijät ovat voineet vinkata nuorista, jotka hyötyisivät Kesäduunipajasta.  

Kesäduunipajaan osallistuneet Pieta Rissanen ja Minttu Nieminen kertoivat hakeneensa Kesäduunipajaan saadakseen kesätöitä, tekemistä kesälle ja vähän taskurahaa kesän menoihin. Työpaikoista eniten oli kumpaakin kiinnostanut päiväkoti ja lasten kanssa tehtävä työ.  

– Sain lisää vahvistusta sille, että haluan tulevaisuudessa työskennellä lasten parissa, Minttu kertoo 

Ohjaajana toiminut nuorisotyöntekijä Aleksanteri Vilppala, tutummin Aksu, on ollut mukana Kesäduunipajassa jo kolmena kesänä. Hän pitää ohjaajan työstään erityisesti siksi, että pääsee tapaamaan tuttuja nuoria sekä tutustumaan myös itse erilaisiin työpaikkoihin.  

– Parasta viikossa oli nähdä nuoret tekemässä aktiivisesti työtehtäviä ja kuulla työnantajilta kehuja nuorista, Aksu kehuu.  

Kaikilta osallistujilta pyydettiin lopuksi nimetöntä palautetta. Palautteen perusteella nuoret olivat tänäkin vuonna tykänneet Kesäduunipajasta. Mielenkiintoisimmat työpaikat olivat Prisma, Puropuiston päiväkoti ja Sofiakylä. Erityiset kiitokset haluttiin lähettää kaikille mukana olleille yrityksille, joissa nuoret pääsivät tutustumaan työelämään ja kuulemaan alasta ja sen tehtävistä.