Draivia kirjastosta! – Nyt voit aloittaa uuden harrastuksen kirjaston kautta!


Suomen Golfliitto lahjoitti maanantaina 25.3. Nokian kaupungin liikuntavälinelainaamoon Draivia-kouluun golfvälineistöä kiitoksena tehdystä yhteistyöstä mm. #draiviavälkälle -pilottihankkeen osalta ja myöskin kaupunkimme tekemästä työstä lasten ja perheiden liikunnan hyväksi. Lahjoituksen luovutti Golfliiton puolesta Tero Kokkonen ja vastaanottajina toimivat liikuntavälineistä vastaava kirjastovirkailija Lars Salo ja liikuntapalveluista terveysliikuntakoordinaattori Katri Manninen. Välineet tulevat kuntalaisten lainattavaksi Nokian pääkirjastosta huhtikuun 2019 aikana.

Tero Kokkonen ja Lars Salo puristavat kättä leveästi hymyillen ja esitellen lahjoituksena saatua golfvälinekassia.

Joulukuussa 2018 Nokialla pilotoitiin Suomessa ensimmäisenä Golfliiton lanseeraama Draivia välkälle -koulutus. Koulutus järjestettiin Harjuniityn liikuntahallilla ja siihen osallistui oppilaita monista eri nokialaisista kouluista. Sekä ala- että yläkoululaisille pidettiin oma koulutuspäivä, toimintaan osallistui yhteensä yli 40 4-8-luokkalaista nokialaista nuorta. Draivia välkälle -pilotin myötä Nokialle tuli lisää liikettä peruskoulujen välitunteihin ja osa kouluista on käynyt kouluttautuneiden lasten kanssa liikuttamassa myös paikallisen vanhainkodin asukkaita. Myös Golfliitolla toiminta lähti Nokian hyvän pilotin myötä loistavasti käyntiin, sillä Pirkanmaalla on pidetty jo noin kymmenen koulutusta ja valtakunnallisestikin kysyntää oppilaiden kouluttamisesta on jo ollut. Golfliiton Draivia välkälle -kouluttaja Tero Kokkosen mielestä Draivia välkälle -koulutus toimisi hyvin myös osana tai lisänä alueliikuntajärjestöjen järjestämään oppilaille suunnattuun Välkkärikoulutukseen. Välkkärikoulutuksen idea on kouluttaa osaa oppilaista välitunneille liikkumisen ja välituntiaktiivisuuden tsemppaajiksi ja ohjaajiksi. Nokialla Draivia välkälle -koulutus järjestettiin yhteistyössä Nokian Liik-kiss eli Liikkuva koulu -hankkeen sekä Nokian River Golfin kanssa.

Draivia kouluun -välineistö on loistava väylä golf-lajiin tutustumiseen ja näiden välineiden avulla halutaan tuoda laji lähemmäksi lapsia, nuoria, perheitä sekä ikääntyneitä ja antaa onnistumisen elämyksiä sekä positiivisia muistijälkiä kokeilijalleen. Tämä liikuntamuoto sopii kaikenikäisille taaperosta vaariin, painottaa Tero Kokkonen. Kun välineet on maksutta lainattavissa ihan normaalin kirjastokäynnin yhteydessä, mahdollistetaan matalakynnys uuden lajin testaamiseen. Mikäli lajista kiinnostuu lisää, niin Nokian River Golfin kentälle pääsee myös maksutta tutustumaan varsinaiseen Golffiin. Kesällä 2019 kentällä tullaan tarjoamaan ilmaisia lajitutustumisia kaikille halukkaille. Tero Kokkonen toivoo, että mahdollisimman moni rohkaistuisi kokeilemaan näitä välinesettejä ja lainaamaan välineet esimerkiksi mukaan puistoon piknik -retkelle tai vaikkapa syntymäpäiväjuhliin ohjelmanumeroksi.

Kirjastolta lainattavat välinekassit sisältävät: 2-4mailaa, (setistä riippuen joko lyöntimailoja tai puttereita), tarramaalitaulun tai puttaustarrataulun sekä palloja ja lyöntialustat. Kassissa on tulostettuna myös muutamia toimintaehdotuksia, mitä välineillä voi tehdä. Tämän setin voi ottaa käyttöön omaan pihaan, lähipuistoon, rannalle tai vaikkapa olohuoneeseen. Välineiden avulla pääset tutustumaan Golffiin turvallisesti, leikkisästi ja motivoivasti.

Lahjoitusaamupäivän yhteydessä välineet olivat kirjastolla myös asiakkaiden kokeiltavina. Tässä poimittuna muutaman asiakkaan kommentteja: 

’Olen eläkeläinen ja olen jostain kuullut että eläkeläisen pitää kokeilla joka päivä jotain uutta, tänään päätin kokeilla tätä.’

’Näitähän voi käyttää missä vaan!’

Golfliiton mielestä Nokian kaupungin liikuntapalveluiden sekä kirjastopalveluiden yhteinen liikuntavälinelainaamo, on oiva palvelumuoto kuntalaisten omaehtoisen liikkumisen edistämiseen. Erityisen hienoa on se, että välineitä löytyy tarjonnasta kaikenikäisille. Näin Nokia saakin kunnian olla ensimmäinen kunta suomessa, jossa draivia kouluun -välineistö on lainattavissa kirjastossa. Liikuntavälinelainaamon avajaiset pidettiin Nokialla 16.10.2017. Siitä lähtien on liikuntavälineiden lainaukset tasaisesti kasvaneet. Vuonna 2018 liikuntavälinelainauksia tehtiin yhteensä 542 kpl. Lainatuimpia välineitä ovat olleet potkulaudat (yht. 26 lainaa), BMX-pyörät (yht. 42 lainaa), sirkusvälinesetti (32 lainaa), myös frisbeegolfkiekkoja lainattiin paljon (yht 97 kpl.) Lisäksi on erikseen mainittava lapsen kantoreppu Manduca ja lapsen kantorinkka, jotka olivat hyvin suosittuja (yht 28 lainaa) ja pidettyjä. Unohtamatta tietenkään viime kesän hittiä SUP-lautaa, jota valitettavasti kaikki halukkaat eivät ehtineet kesän aikana kokeilla. Kun ottaa huomioon tuotteiden laina-ajan (2 viikkoa), niin voi laskea että kovin montaa viikkoa välineet eivät ole ehtineet hyllyissä pölyttyä. Joidenkin yksittäisten välineiden kuten sup-laudan osalta olemme miettineet myös lainausajan lyhentämistä, asiakkailta saatujen palautteiden myötä. Kesälle 2019 Sup- lautoja on myös tulossa lainaukseen lisää.

Suomen golfliiton lahjoittamat välineet sopivat erinomaisesti Nokian kaupungin strategiaan kannustaa koko perhettä yhteisen liikuntaharrastuksen pariin ja tukemaan kuntalaisten aktiivisuutta ja hyvinvointia. Välineet voi kuljettaa näppärästi omassa kassissaan ja pelaaminen onnistuu hyvin ulkona ja sisällä.  Testauksessa välineet osoittautuivat kestävän oloisiksi ja helpoiksi käyttää. Pelistä voi kehitellä ihan omanlaisiaan variaatioita loputtomasti. Aivan parhautta pelailla kesäiltana puistonkulmalla, kirjaston liikuntavälinevastaavan ja terveysliikuntakoordinaattorin vahva suositus!

Meillä siis kirjastokortti toimii avaimena uuden harrastuksen aloittamiseen, joten ei muuta kuin kortti matkaan ja harrastamaan!

 

Lisätietoja aiheista:

Draivia kouluun: https://golf.fi/draiviakouluun/ & www.draiviakouluun.net

Nokian Liikkuva koulu (Liik-Kiss) -toiminta: https://liikkissnokia.wordpress.com/ & @Nokianliikuntapalvelut #liikkiss, #liikkuvakoulu

Nokia River golf: http://nokiarivergolf.fi/ & @nokiarivergolf

Kirjaston liikuntavälinelainaamo: https://www.nokiankaupunki.fi/vapaa-aika/kirjasto/aineistot/ & @nokiakirjasto & @nokianliikuntapalvelut, #kirjastoliikuttaa, #draiviakirjastosta