Lastensuojelu

Jokaisella lapsella on oikeus erityiseen suojeluun. Lapsen vanhemmilla ja muilla huoltajilla on ensisijainen vastuu lapsen hyvinvoinnista. Lastensuojelu tukee lapsen ja nuoren hyvinvointia sekä vanhempia lapsen kasvatuksessa ja huolenpidossa. Ensisijaisesti pyritään siihen, että lapsi voi kasvaa ja kehittyä omassa kodissaan.

Miten voit ottaa yhteyttä lastensuojeluun?

Lapsi itse, hänen vanhempansa tai läheisensä voivat ottaa yhteyttä lastensuojeluun perheen tilanteen selvittämiseksi ja avun saamiseksi. Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä kuka tahansa lapsen tai nuoren hyvinvoinnista huolissaan oleva henkilö. Yksityishenkilö voi tehdä ilmoituksen myös nimettömänä. Lisäksi tietyillä henkilöillä on ammattinsa ja asemansa vuoksi lastensuojelulakiin perustuva ilmoitusvelvollisuus.

Ilmoitusvelvollisuus voidaan toteuttaa myös yhdessä lapsen ja hänen vanhempansa kanssa tehtynä yhteydenottona lapsen tuen tarpeen arvioimiseksi edellyttäen, että

1) yhteydenotto tehdään viipymättä; ja
2) yhteydenoton yhteydessä ilmoitusvelvollinen henkilö ilmoittaa yhteydenoton tekemiseen johtaneet syyt.

Mitä yhteydenoton jälkeen?

Kaikki yhteydenotot eivät johda lastensuojeluasiakkuuteen, vaan joskus apu voi löytyä muista palveluista. Lapsiperheiden sosiaalipalveluiden työntekijät arvioivat perheen tilannetta yhdessä lapsen ja hänen vanhempiensa kanssa (palvelutarpeen arviointi). Tapaamisissa keskustellaan perheen arjesta, pulmista ja voimavaroista sekä mietitään keinoja perheen auttamiseksi. Arvioinnin jälkeen sovitaan tarvittavista lastensuojelun tukitoimista tai ohjataan perhe muihin palveluihin.

Lastensuojelu sisältää avohuollon, sijaishuollon sekä jälkihuollon tukitoimenpiteet.

Sosiaalitoimisto Harjukatu 21 37100 NOKIA Virastotalon 1. kerroksessa sijaitseva perusturvakeskuksen asiakaspalvelupiste on avoinna klo 9-11 sekä 12-15.

Osoitteet

Harjukatu 21
37100 Nokia

Palveluajat

Aukioloajat (Virastotalon ovet avoinna klo 9-15)
Maanantai-Perjantai:  09:00-11:00, 12:00-15:00

Pyydä apua -nappi

Mietityttääkö sinua jokin omaan elämääsi tai läheiseesi liittyvä asia? Yhteydenottolomakkeella voit jättää yhteystietosi ja lapsiperheiden sosiaalipalveluiden työntekijä ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse 1-3 arkipäivän kuluessa. Pyydä apua -napin löydät oikealta sivupalkista.

Pyydä apua.

 

Lastensuojeluilmoitus ja yhteydenotto sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioimiseksi

Voit tehdä lastensuojeluilmoituksen tai yhteydenoton sosiaalihuoltoon sähköisellä lomakkeella. Sähköistä Ilmoitusta tai yhteydenottoa tehdessäsi sinun tulee tietää lapsen henkilötunnus. Tallennettuasi lomakkeen se ohjataan sosiaalhuollon ammattilaisten käsittelyyn ja kirjataan sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmään.

Sähköinen lastensuojeluilmoitus

Yhteydenotto sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioimiseksi