Mikä on Virta?

Nokian uusi kirjasto- ja kulttuuritalo Virta avattiin 1.6.2020.

Kirjasto- ja kulttuuritalo Virran valkoinen komposiittipinta ja isot lasipinnat ovat arkkitehtonisesti näyttäviä.
Kuva: Mikko Ovaska

Uusi talo tutulle paikalle

Kirjasto- ja kulttuuritalo Virran rakentaminen alkoi syyskuussa 2017. Talo valmistui vuoden 2019 lopussa. Rakennuspaikaksi valittiin vanhan pääkirjaston tontti aivan kaupungin ydinkeskustassa. Hankkeen pääurakoitsija oli Pallas Rakennus Länsi-Suomi Oy. Virran kokonaiskustannusarvio oli noin 11 miljoonaa euroa. Nokian kaupunki sai rakentamiseen valtionavustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä 3,2 miljoonaa euroa.

Ympäristöstään erottuva rakennus

Virran pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Pekka Koli. Rakennuksen yleisilme on kompaktin valkoinen ja se erottuu ympäristöstään suurilla lasiseinillään. Sisäänkäyntejä on korostettu tehostevärein sekä suojaisella katoksella ja ulokkeella. Julkisivun päämateriaali on komposiittilevy, joka muistuttaa rypistettyä paperia. Se antaa rakennukselle arvokkaan ja omaleimaisen ilmeen. Valkoinen puhdas paperipinta kuvastaa uutta alkua ja luo mielleyhtymiä kirjoihin sekä Nokian paperiteollisuuteen.

Tilan tuntua ja valoisuutta

Kirjaston aineistotilat ovat selkeät ja valoisat. Tilat avautuvat kahteen suuntaan laajojen lasiseinien välityksellä sekä toisesta että kolmannesta kerroksesta. Sisätilat on suunniteltu joustaviksi ja monikäyttöisiksi. Useat tilat ovat kirjasto-, kulttuuri- ja nuorisopalvelujen yhteiskäytössä. Sisätiloissa on erilaisia materiaaleja paljaasta betonipinnasta erivärisiin kokolattiamattoihin.

Viihtyisiä ja muunneltavia tiloja

Virran sisustuksen suunnitteli sisustusarkkitehti Hanna-Marie Naukkarinen. Suunnittelun lähtökohtina ovat viihtyisyys, käytännöllisyys, muunneltavuus ja kalusteiden sopiminen talon muuhun värimaailmaan. Lastenosastolla on muusta kalustuksesta poikkeavia muotoja ja värejä. Toisesta ja kolmannesta kerroksesta löytyy rakennuksen äänimaailmaa pehmentäviä kalustusratkaisuja. Esimerkiksi kolmannen kerroksen lehtialueella on ääntä vaimentavia nojatuoleja rauhallisia lukupaikkoja kaipaaville. Kalusteet toimitti Nokian kaupungin sopimustoimittajat Isku Interior Oy, Martela Oy, Input Interior Oy sekä Tevella. Varsinaiset kirjastokalusteet, kuten kirjahyllyt, toimitti Muuratpuu Oy. Muutamia erikoiskalusteita ovat lisäksi toimittaneet Kirjastopalvelu Oy sekä John Berger OU.

Elinvoimaista keskustaa luomassa

Kirjasto-, kulttuuri-, nuoriso- ja vapaa-aikapalvelujen päätavoitteena Virrassa on kaupunkistrategian mukaisesti edistää nokialaisten aktiivisuutta ja hyvinvointia. Virta kytkeytyy myös strategian yhteen kärkihankkeeseen elävä ja elinvoimainen keskusta. Nokian ydinkeskustaan tavoitellaan vuoteen 2030 mennessä merkittävää asukasmäärän lisäystä. Kirjasto- ja kulttuuritalo Virta onkin tärkeä osa viihtyisää ja elävää keskustaa. Virta yhdessä Pirkkalaistorin kanssa mahdollistaa erikokoisten tapahtumien ja yleisötilaisuuksien järjestämisen keskustassa. Virta tuo keskustaan palveluja, aktiivista tekemistä ja elämyksiä.