Kirjasarjat

Kirjasarjat on tarkoitettu koulujen käyttöön, eikä niitä lainata muille asiakkaille.
Ne lainataan yleensä puoleksi lukukaudeksi kerrallaan:

syyslukukausi I (palautus 25.10. - 30.10.)

syyslukukausi II (palautus ennen joululomaa)

kevätlukukausi I (palautus 15.3. - 30.3.)

Kevätlukukausi II (palautus viimeistään toukokuun viimeisellä viikolla)

Pyydämme opettajia huolehtimaan siitä, että sarjat palautetaan ajoissa ja täydellisinä. Puuttuvat kappaleet korvataan joko rahallisesti tai uutena kappaleena.
Kirjasarjoja suositellaan otettavan kouluille enintään kolme sarjaa kerralla. Näin varmistetaan, että kirjasarjoja on saatavilla mahdollisimman monelle koululle.

Kirjasarjat sijaitsevat pääkirjastossa, josta niitä voi kysellä.

Aho, Marja: Hii-o-hoi! Aarre näkyvissä! 35 kpl 108 s. 7-10 v.

Allu saa isältään syntymäpäivälahjaksi laatikollisen vanhoja meriesineitä. Myrskylyhdyn, kaukoputken ja merikarttojen seasta löytyy ikivanha merikapteenin päiväkirja, joka johdattaa Allun ja hänen kaverinsa Rikun hurjalle mielikuvitusmatkalle maailman merille. Päiväkirjamerkinnät kuljettavat pojat delfiinien ja myrskylintujen saattelemana päiväntasaajalle tropiikin armottoman auringon alle ja läpi ärjyvien myrskyjen.
Meritavaroiden joukosta löytyy myös jotain, joka pelästyttää pojat pahanpäiväisesti. Yllättävä löytö johdattaa kaverukset aarteen jäljille pieneen merenrantakylään, Myrskylahteen. Aarretta etsiessään Allu ja Riku kohtaavat karskeja merimiehiä. Heidän hiuksia nostattavat tarinansa verenhimoisista haista, raivokkaista pyörremyrskyistä ja hurjista villi-ihmisistä saavat pojat haukkomaan henkeään.
Allun ja Rikun lisäksi kallisarvoista aarretta näyttää havittelevan kuitenkin myös salaperäinen, luihunnäköinen merikarhu, joka yrittää saada pojat kynsiinsä. Mikä himoittu aarre mahtaa olla ja kenelle se lopulta kuuluu? Poikien matkasta Myrskylahteen muodostuu kaikkien aikojen jännittävin kesälomareissu.

 

Anttila, Juhani: Popin ja pikkukarhun avaruusmatka 35 kpl 47 s. 7-10 v.

Eräänä iltana Popi päättää lähteä etsimään tähtiä kotipihaltaan, vaikka ei erityisemmin pidä pimeästä. Pimeän pelko kuitenkin unohtuu, kun Popi tutustuu taivaalta laskeutuvaan Pikkukarhuun. Kaupungin valojen jäädessä taakse tähtiäkin alkaa löytyä. Kaverukset lähtevät seikkailulle aurinkokuntamme halki ja vieläkin kauemmas, aina Pikkukarhun kotiseuduille saakka. Siellä Popi tapaa Pikkukarhun äidin ja muita kuuluisia tähtihahmoja. Popin ja Pikkukarhun avaruusmatka on oivaltava avaruuskirja uteliaille lapsille. Kirja sisältää Pikkukarhun vinkit oman aurinkokunnan pienoismallin tekoon sekä tähtikartat omia tähtiseikkailuja varten.

 

 

Auer, Ilkka: Anastasia 24 kpl, 245 s. 13–16 v.

 

Laukku täynnä kauhua: kirjoja, sarjiksia ja leffoja. Kristian on valmis pitkään kesälomaan! Isovanhempien luona on kaikki mitä lomalta kaipaa. Hyvää ruokaa, oma rauha ja seikkailuja Neuvostoliiton entisellä sotilastukikohta-alueella. Ja mikä parasta: Matias ja Elsa. Aika ihana Elsa. Mutta Kristian ei aavista, että kaikki mukaan pakattu kauhu kalpenee sen rinnalla, mihin hän itse on astumassa. Kylässä on tapahtunut outoja kuolemia ja katoamisia, joiden jäljille kolmikko pääsee. Kesä muuttuu kammottavaksi painajaiseksi, kun vuosikymmeniä kylää piinannut pahuus on taas astumassa esiin.

 

 Auer, Ilkka: Domowik 26 kpl, 262 s. 11 – 16 v.

Yllättävän testamentin myötä 15-vuotias Vilma muuttaa Hästebäckin kartanoon Raaseporin linnan tuntumaan. Edesmennyt isosetä on jättänyt Vilmalle kummia viestejä, joiden myötä uusi koti paljastaa salaisen puolensa. Käytävillä liikkuva aave on vain alkua. Domowik-kotihengen avulla Vilma tutustuu Tuonpuoleiseen, salaperäiseen maailmaan, josta tuntemamme sadut ovat peräisin. Hän alkaa selvittää sukunsa arvoituksia – ja kohtaa synkät salaisuudet silmästä silmään.

 

 

kirjan kansi pelottava noitaAuer, Ilkka: Noidankiro 25 kpl, 302 s. 11–16 v.

Noidankiro jatkaa Vilman seikkailuja, joihin tutustuttiin jo Domowik-romaanissa.

Vilma Sumelius on asunut puoli vuotta salaperäisessä Hästebäckin kartanossa aivan Raaseporin linnan tuntumassa. Hänen eriskummallinen ystävänsä Domowik ja kartanon ympäristön muut oudot kulkijat ovat tulleet Vilmalle tutuiksi. Kaikki odottavat kesää, juhannusta ja linnan alueella pidettäviä turnajaisia, mutta kenenkään into ei ole yhtä suurta kuin Linnajengin kaverusten. Vilma, Enni, Marja, Aatos ja Armas rakastavat linnoja, ritareita ja menneen ajan tunnelmia. Eräänä päivänä onneton sattuma herättää henkiin vuosisatoja vanhan uhan. Vilman on ystäviensä kanssa löydettävä ratkaisu ennen kuin on liian myöhäistä. Näyttää siltä, että keinot tähän löytyvät vain Alismaasta. Paikasta, josta ovat peräisin sadut ja unet. Myös painajaiset.

Baum: Ihmemaa Oz 14 kpl, 260 s. 8-12 v.

Yhdysvaltalaisen lastenkirjailijan Lyman Frank Baumin (1856 – 1919) kuuluisin teos on Ihmemaa Oz, jonka pohjalta on tehty myös musikaalielokuva Ihmemaa Oz (engl. The Wizard of Oz, 1939).
Pyörremyrsky tempaisee Dorothyn ja Toto-koiran ilmaan ja kuljettaa heidät Kansasista Ozin ihmemaahan. Maan asukkaat pitävät Dorothyä voimakkaana noitana, mutta tytön ainoa toive on palata kotiin Em-tädin ja Henry-sedän luo. Dorothy lähtee etsimään apua Smaragdikaupungissa asuvalta Ozin velholta. Keltaisen tiilitien varrelta mukaan liittyvät Pelätin, Peltimetsuri ja Pelkurileijona. Matka on vaikea ja vaarallinen, mutta siitä selviydytään ystävyyden, älyn ja rohkeuden avulla. Matkaseurue saapuu outoon Ozin linnaan, jossa mikään ei ole sitä miltä näyttää…

Brigatti Ella: Sängynaluskansa 35 kpl 44 s. 7-8 v.

”Jokaisen sängyn alla asustaa pikkuriikkinen sängynaluskansa. Kansa on yhtä vanhaa kuin vanhin sänky, siis ainakin satatuhatta vuotta.” Sängynaluskansan ensimmäisessä kirjassa esitellään Vilkkujen salaperäinen maailma. Vilkut lähtevät hämärän turvin ulos sängynalusmaailmastaan jokaöiselle retkelleen. Ne joutuvat pakenemaan imuria sekä perheen vahtikoiraa. Mitkään vastoinkäymiset eivät lannista tätä pientä kansaa ja yhteistyöllä ne selviävät kiperimmistäkin tilanteista.

 

 

 

Dieckmann Maijaliisa: Svarttis, hirveä merirosvo (selkokielinen) 30 kpl 45 s. 7-10 v.

Eteläisten merten kuuluisin ja pelottavin merirosvo Adolf Fredrik Carl Gustaf Kotivalo Mertenkauhu – tuttujen kesken Svarttis – asuu eläkepäivinään vanhassa linnoituksessa. Seurana ovat vain kummitukset, joita Mertenkauhu hurjasta maineestaan huolimatta pelkää. Svarttiksen luo sipsuttaa eräänä iltana köyhä ja nälkäinen Ulrika-neito, ja elämään tulee vauhtia ja vaihtelua.

 

 

 

Dieckmann Maijaliisa: Ville Romunen ja mummo konnien kintereillä 35 kpl 140 s. 7-10 v.

Villen vanhemmat ovat niin uppoutuneita romukauppansa pyörittämiseen, että he melkein unohtavat poikansa. Ville ei pistä pahakseen, sillä hän viihtyy ystävänsä Lillin ja salaperäisen mummo Mutikaisen seurassa. Ja missä on mummo, siellä on seikkailu! Tällä kertaa ryhmä Mutikainen suuntaa kesäretkelle Naantalin aurinkoon. Lilli haaveilee muumisaaresta, mutta mummo on kiinnostuneempi Naantalin keskiaikaisesta luostarilaitoksesta. Ainakin vierailusta presidentin kesäasunnolle tulee ikimuistoinen… Samoihin maisemiin ovat saapuneet myös tutut hämäräveikot: mister Risuparta ja kapteeni Koukku. Konnat onnistuvat vohkimaan mummon ja lasten retkieväät, mutta heidän tähtäimessään on vielä suurempi saalis…

 

 

Fombelle Timothée: Tobi Lolness 30 kpl 366 s. 10-12 v.

Tobi Lolness on puolentoista millimetrin mittainen, eikä kovin pitkä ikäisekseen. Nyt hänellä on edessään hurja pakomatka Suuren Tammen villiin alamaailmaan.

Tämän mielikuvituksellisen teoksen sankari on pienen pieni Tobi, joka asuu Suuressa Tammessa. Tobin tiedemies-isä on juuri tehnyt mullistavan keksinnön. Sillä pystyttäisiin uudistamaan Suuren Tammen energiantuotanto, mutta sen hyödyntäminen vaarantaisi pahasti koko sivilisaation.

Lolnessin perhe kieltäytyy paljastamasta isän keksinnön salaisuutta, ja niinpä heidät karkotetaan alaoksien pimeään ja villiin maailmaan. Siellä Tobi kohtaa Elisan, josta tulee hänen paras ystävänsä. Mutta kun perheelle langetetaan kuolemantuomio, Tobin on pakko lähteä pakomatkalle. Löytääkö hän turvapaikan Ruohon kansan keskuudesta? Ja mitä hänen vanhemmilleen oikein on tapahtunut pakomatkan aikana? Tobi kiitää oksalta toiselle ja paksussa kaarnassa, mutta vainoojat ovat jo hänen jäljillään…

Tobi Lolnessin jännittävä tarina, hienot henkilöhahmot ja ekologinen sanoma ovat valloittaneet lukijoita kautta maailman. Kaksiosainen teos on julkaistu jo 25 kielellä ja se on saanut kaikki merkittävimmät ranskalaiset lastenkirjapalkinnot ja lukuisia palkintoja myös muissa maissa. Jälkimmäinen osa julkaistaan suomeksi vuonna 2011.

Hai, Magdalena: Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta 30 kpl 229 s. 11-15 v.

Zombeja, aaveita ja mörköjä ei ole olemassa! …Eihän? No, Uhriniituntakaisen kylässä ei aina voi olla varma… Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta on yhtä aikaa karmea, kaunis ja ilkikurinen tarinakokoelma nuorille.

Kemianopettajan käsi haisee päivä päivältä pahemmalta. Pikajunaan 214 nousee mummolaan matkustavien Irinan ja Toivon lisäksi laiha nainen, jolla on hyönteismäiset silmälasit. Tivolin onnenonginnasta voitettu nukke ei taida olla ihan tavallinen… Kirjan tarinat säikyttävät, hihityttävät ja käsittelevät pinnan alla monia nuoria ahdistavia asioita, kuten koulukiusaamista, vanhempien eroa ja yksinäisyyttä.

 

kolme tyttöä kirjan kannessaHallava, Anna: 2 A:n kamut kykykilpailussa 25 kpl, 61 s. 6–8 v.

Uusi valloittava ja helppolukuinen Lukupalat-kirjasarja tokaluokkalaisten tyttökavereiden elämästä.

Opettajalla on uutisia: koulussa järjestetään kykykilpailut. Ja Aino on aina halunnut laulajaksi! Rosana taas osaa tanssia, joten bestisten numero on pian valmis. Mutta Saarakin haluaa esiintyä Rosanan kanssa. Caara kirjoittaa nimensä ceellä kuin julkkikset ja aikoo värjätä tukan turkoosiksi esitykseen. Saaran mielestä Ainon biisivalinnat ovat lapsellisia. Keksitäänkö ratkaisu ennen kuin syntyy riita? Kun lavalle nousevat 2 A:n kamut, on esitys yllätyksiä täynnä.

 Heikkilä, Mervi: Louhen liitto 28 kpl, 151 s. 13 – 16 v.

Roona ei ole kuin muut ysiluokkalaiset tytöt. Roonalla on salaisuuksia. Sellaisia, että kaikki ihmiset on syytä pitää etäällä, myös sumusilmäinen Aleksi. Yllättäen myös Roonan äidillä on omat salaisuutensa. Niiden paljastuttua Roona joutuu seikkailuun, joka vie hänet pimeän porteille. Seikkailuun, josta kaikki eivät selviä hengissä.

Kirjassa tutustaan suomalaiseen mytologiaan fantasiamaailman keinoin.
Louhen liitto on Louhi-trilogian I osa.

 

piirrettyjä ihmishahmoja kirjan kannessaHeikkilä, Mervi: Revonpuro 25 kpl, 206 s. 9–12 v.

Tunnetun maailman laidalla, Aijalin saarella elää yhä metsänhaltioita, jääriä, noitia ja puolieläviä riivoja. Saaren metsien uumenissa, Revonpuron varrella, asuu myös villi tyttö, jota kutsutaan Pöllöksi, sekä hänen sokea äitinsä Siina ja korppinsa Närhäkkä. Rauhaisa elo metsässä katkeaa, kun Pöllö saa tietää, että kartanonherra Varjoton rakentaa kultamyllyä. Mylly uhkaa tuhota koko kotimetsän. Pöllön on pakko tehdä jotain! Onneksi hän saa avukseen pojat Hiiskun ja Matruksen, sillä kultamyllyä suojelee voittamaton peto julmine isäntineen.

Revonpuro on vauhdikas ja jännittävä fantasiaseikkailu, joka sijoittuu keskiaikaistyyppiseen maailmaan. Päähenkilö Pöllö elää lapsuuden ja nuoruuden välistä ihanaa ja hämmentävääkin aikaa. Pojat ovat ärsyttäviä, mutta myös kummallisen kiehtovia. Äidin neuvot eivät enää kelpaa, mutta mitä tilalle? Kirjassa tuoksuu villi metsä ja nuotiotulien savu. Tuuli kantaa mukanaan outojen olioiden ääniä ja seikkailijan on parasta olla astumatta riivojen luoliin.

Aijalin saaren tarut 1. osa.

Heilala, Katariina: Päivä kansallismuseossa – historia on tässä! 7 kpl, 37 s. 7-10 v.

Kuvitettu historiateos lapsille. Tule mukaan huimalle tarinaretkelle! 100-vuotiaan Kansallismuseon Karhu ja sen kaverit matkaavat kartanon salista savupirttiin ja keisarin valtaistuimelle. Ystävällinen Karhu tervehtii museovieraita ja ohikulkijoita Kansallismuseon sisäänkäynnin luona. Siitä on tullut monien lasten ja aikuisten tuttava ja se osaa kertoa jännittäviä tarinoita museosta ja sen aarteista. Paljon kerrottavaa on myös sen ystävillä, Mamsellikellolla ja Lohikäärmeellä, varsinkin kun he saavat yllätysvieraan: Hirven, joka on saapunut Huittisista saakka katsomaan esi-isänsä muinaista muotokuvaa! Hauska museoretki johdattaa myös lukijat halki Suomen historian.

 

 

Helminen, Sini: Kaarnan kätkössä 25 kpl, 220 s. 13–16 v.

 

Bling. Yksi känninen kännykkäkuva ja Pinjan elämä on pilalla. Poikaystävä ja kympin koenumerot ovat historiaa, ja nipottava äiti pakottaa hänet kesätöihin. Puistohommissa Pinja kohtaa erikoisen Virven, pihkantuoksuisen punapään, jota kohtaan hän tuntee selittämätöntä vetoa. Pinjan on kuitenkin vaikea päästää ketään lähelleen, sillä hän kantaa selässään varjeltua salaisuutta, jonka juurista hänen on pakko saada tietää enemmän.

 

Suomalaista mytologiaa, jännitystä ja romantiikkaa yhdistelevä Väkiveriset-sarja punoutuu neljän teeman ympärille: metsän, vuoren, veden ja maan. Kaarnan kätkössä aloittaa sarjan.

Hulkko, Johanna: Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus 30 kpl, 164 s. 8-12v.

Geokätköilyharrastus vie nelosluokkalaisen Raparperin aina huimiin seikkailuihin, mutta välillä lipsahtaa vähän liiankin jännittäväksi. Kaikki alkaa, kun Raparperin ystävän Sallin kännykkä katoaa metsäreissulla. Kun siihen lisätään puhjennut pyöränkumi ja katoilevat eväät, tyttöjen neuvokkuus joutuu todella koetukselle. Yö taivasalla uhkaa, kunnes vanhat periviholliset, ylirasittavat partiopojat, saapuvat telttoineen. Pian selviää, että lapset eivät ole metsässä yksin. Pimeydessä telttaa lähestyvät suden kokoinen otus ja kysymyslauseilla puhuva hiippari…

Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus aloittaa uuden sympaattisen lastensarjan, joka sopii mainiosti sekä tytöille että pojille. Luvassa on jännitystä, huumoria, salaperäisiä GPS-koordinaatteja ja tajunnan räjäyttävää chilikastiketta! Lukija pääsee halutessaan tositoimiin itsekin: sarjan jokaiseen osaan on piilotettu geokätköilytehtävä.

 

Hulkko, Johanna: Säkeitä Pietarista 28 kpl 196 s. 15-20 v.

Öinen puhelu palauttaa Annan mieleen opiskeluaikaisen suhteen Andreihin, joka tuoksui raudalta, hieltä ja samalta saippualta kuin kaikki Venäjällä. Hän päättää hylätä työn, jossa ei viihdy, ja palata yliopistoon tekemään tutkimusta Anna Ahmatovasta. Elämäkertojen sivuillarunoilija alkaa elää, ja hämäristä divareista nuorena ostetut ensipainokset kätkevät väleihinsä lisää salaisuuksia. Paluu Pietariin käy väistämättömäksi, sanokoot puoliso, tytär ja paras ystävä mitä tahansa.

Teos vie lukijan romahtamaisillaan olevaan Neuvostoliittoon, missä suomalaiset opiskelijat kiilaavat Leningradin ruokajonoissa valuutan voimalla, mutta eivät ole turvassa ydinvuodoilta eivätkä torakoilta. Lukija kuljetetaan myös viime vuosisadan alun Pariisiin sekä kannaslaiseen mökkiin, missä runoilija Anna Ahmatova kohtaa oman menneisyytensä raadollisine salaisuuksineen.

 

Issakainen, Tytti: A sanoi Agricola 7 kpl 39 s. 7-12 v.

Kuvitettu historiateos lapsille. Millaista oli kirjoittaa suomeksi aikana, jolloin osa sanoistakin piti keksiä itse? Kuinka ihmiset oppivat lukemaan tuona aikana? Kirjassa hypätään ajassa viisisataa vuotta taaksepäin. Kristian on juuri saanut isältään aapisen. Se onkin erityinen aapinen, ensimmäinen suomen kielellä kirjoitettu. Sen on kirjoittanut Kristianin isä, Mikael Agricola.

A sanoi Agricola on kiehtova aikamatka suomen kirjakielen syntyajoille. Agricolan ja hänen poikansa keskustelujen kautta avautuu näkymä siihen, miten Suomessa elettiin viisisataa vuotta sitten ja millaista kieltä täällä puhuttiin. Suomen kirjakielen ”isän”, Mikael Agricolan, lapsuus, koulunkäynti, matkat ja työ avautuvat lapsentajuisesti. Kirjassa on sanaisia aarrearkkuja, joista löytyy Agricolan aikana käytettyjä sanoja. Sanoja voi poimia tekstistä, verrata nykykieleen ja saada ahaa-elämyksiä. Hersyvän humoristinen kuvitus saa kaukaiset tapahtumat heräämään mielenkiintoisella tavalla eloon.

 

Jacobsson, Anders: Bertin tunnustukset 30 kpl 11-13 v.

Bertin odotettu 15-vuotispäivä on ovella, ja sen jälkeen kaikki toiveet taatusti toteutuvat. Saa pärisytellä mopolla hirviömäistä 35 kilometrin tuntivauhtia ja kuherrella.

 

 

 

 

Kallioniemi: Konsta, talenttitähti 34 kpl 136 s. 8-10 v.

Kolmas A päättää järjestää talenttikisan, ja kaikilla muilla paitsi Konstalla tuntuu olevan homma hanskassa. Ei auta kuin ryhtyä kokeilemaan. Irtoaisiko mestaruus taikurina tai kärpäsenkesyttäjänä? Kun vanhempien raati kokoontuu tuomaroimaan esityksiä, Konsta yllättää yleisön ja puhuu suunsa puhtaaksi. Miksi panna ihmiset paremmuusjärjestykseen? Onko kisasta seurannut mitään muuta kuin kyräilyä ja pahaa mieltä?
Myös tuomareiden veto on lopulta yllätys.

 

 

Kallioniemi, Tuula: Pusuja ja pulmia 25 kpl 8-12 v.

Joka ikinen päivä Reuhurinteen koulussa on oma seikkailunsa. Ja mikä parasta, kaikki oppilaat ekaluokkalaisista kuudesluokkalaisiin mahtuvat samaan luokkaan! Reuhurinteen ala-asteesta kertovan sarjan toisessa osassa huumori hersyää ja mukana on myös pieniä salapoliisitehtäviä lukijan ratkottavaksi.

 

 

 

Kallioniemi, Tuula: Salainen koiranpentu 9 kpl 95 s. 8-12 v.

Katrin suuri haave on oma koiranpentu. Äidin ollessa töissä ja isän matkoilla Katri tuntee itsensä usein koulun jälkeen yksinäiseksi. Kun Katri huomaa lehdessä ilmoituksen sekarotuisista, ilmaisista koiranpennuista, hän ei voi vastustaa tilaisuutta. Katri piilottaa suloisen koiranpennun ulkovarastoon. Mutta pieni koira tarvitsee hoitoa ja seuraa ja vaikka Katri tekee parhaansa, asiat tuntuvat menevän päivä päivältä yhä pahempaan sotkuun. Äiti, isä ja opettaja huolestuvat Katrin oudosta käyttäytymisestä. Lopulta Katri pääsee kertomaan kaiken äidille ja tilanne laukeaa.

 

 

 

Kanto, Anneli: FC Tytsyt 34 kpl 172 s. 10-12 v.

Oona ja Henna eivät voi unohtaa jalkapalloharrastustaan, vaikka Tulikärpäset-joukkue on historiaa ja JPK:n tytöillä on huono yhteishenki. He saavat vihiä perusteilla olevasta tyttöjoukkueesta ja menevät ensimmäisiin harkkoihin. Joukkue on kieltämättä tasoltaan surkea, mutta paremman puutteessa tytöt päättävät jatkaa. Toisaalla Oonaa koetellaan, kun äiti bongaa netistä miesystävän, joka sattuu olemaan kamala valmentaja Lehmusto! Ja niin kuin se ei riittäisi, on Oonalla itselläänkin pientä vipinää poikien kanssa – eikä sydänsuruiltakaan vältytä.

 

 

 

King, Daren: Hiirenkuonoleipiä 35 kpl 117 s. 8-10 v.

Järkyttävää! Koko kaupungin hiiriä vavisuttanut huhu on totta: Paikallisessa hienostoravintolassa syödään hiirenkuonoleipiä! Rohkea kolmikko – Pauli Hiiri, enkelikuusenkoriste Sandra sekä pieni mutta pelottava Peltinen – aikoo tehdä lopun moisesta barbaarimaisesta mässäilystä. Apuun värvätään ammattimainen aktivistijoukko, joka toteuttaa huippusalaisen iskun kyseiseen voileipätehtaaseen…

 

 

 

Kirwa, Wilson: Amani-aasi ja viisas kilpikonna 13 kpl, 55 s. 8-12 v.

 

Amani-aasi ja hänen ystävänsä oppivat jälleen tärkeitä elämänarvoja. Kirjan tarinoissa he oppivat toisten eläinten positiivisten tekojen kautta miten tärkeää on toimia oikein. Tarinat kertovat sekä pienille että isommillekin lukijoille miten kunnioitetaan muita, mitä todellinen ystävyys tarkoittaa ja kuinka tärkeää on toisten auttaminen.

Kirkkopelto, Katri: Soiva metsä : Jean Sibeliuksen matkassa 8 kpl 39 s. 7-10 v.

Sibelius 150 -juhlavuoden kunniaksi tehty kuvakirja lapsille on toteutettu suuren säveltäjämestarin ansaitsemalla tavalla: viimeistä säveltä ja siveltimenvetoa myöten taidokkaasti ja kauniisti. Ajatus Sibelius-aiheiseen lasten kuvakirjaan syntyi tarinallisten koulukonserttien pohjalta. Soiva metsä on kaunis tarina suuresta säveltäjästä ja hänen musiikistaan. Kuvakirja vie elämykselliselle aikamatkalle Jean Sibeliuksen maailmaan kuvan, tekstin ja musiikin avulla. Tarinassa ja kirjan aukeamilla soi Sibeliuksen musiikki. Liitteen CD sisältää Jean Sibeliuksen teoksia, esittäjinä Jussi Makkonen (sello) ja Nazig Azezian (piano). Teos on osa Jean Sibeliuksen juhlavuosi 2015 -hanketta.

 

 

Kolu, Siri: Me rosvolat 35 kpl 222 s. 9-12 v.

Vilja on rosvopäällikkö Hurja-Kaarlo Rosvolan heräteryöstö. Tavallisesti Rosvolat nappaavat autoista vain karkkeja ja muuta syötävää, barbeja ja lehtiä. Mummolamatkalla ollut Vilja tulee mukaan vähän vahingossa, rosvoperheen omien lasten Helen ja Kallen seuraksi.

Tytön järkytys muuttuu pian ymmärrykseksi. Hänestä on hauskaa, kun kaahataan nasta laudassa, pysähdytään uimaan milloin huvittaa, ryöstetään karkkeja, paetaan poliiseja ja Viljan isää, pelataan jatsia, syödään ulkona ja nukutaan teltassa.

Rahat ovat Rosvoloille yhdentekeviä ”hiirenpieruja”. Mutta kun he paljastavat rosvojen kesäjuhlilla vahingossa omistavansa melkoisen aarteen, he saavat peräänsä sekä poliisit että muut rosvot. Kaoottisten kemujen jälkeen Hilda-äiti alkaa haaveilla omasta sängystä, lukutoukka Kalle kaipaa kouluun – ja varastettujen barbien tuunaaja Hele suunnittelee jo uuden sukupolven konnuuksia.

 

Kunnas, Mauri: Mauri Kunnaksen koiramäki 7 kpl 134 s. 7-12 v.

Kolme valloittavaa Kunnaksen kuvakirjaa, Koiramäen talossa, Koiramäen lapset kaupungissa sekä Koiramäen talvi, yhteisniteenä. Vanhoista ajoista kerrotaan harvoin yhtä kiehtovasti ja värikkäästi kuin Mauri Kunnaksen rakastetuissa Koiramäki-tarinoissa. Kaikki tämä hauskuus on lisäksi täyttä totta, paikkansapitävää tietoa entisajan elämänmenosta.

 

 

 

Kunnas, Mauri: Suomalaiset tarinat 5 kpl 165 s. 7-12v.

Mauri Kunnaksen Suomi-aiheiset kirjat Koirien Kalevala ja Seitsemän koiraveljestä ovat suomalaisuus-paketti vailla vertaa.

Koirien Kalevala: Kaukana Kalevalan mailla asui villi ja vapaa koirien heimo, sen naapurina pimeässä Pohjolassa hurja ja häijy susien kansa, ja niiden välissä pieni mutta sitkeä kissojen heimo. Koirat ja sudet kilpailivat metsien kuninkuudesta, ja usein niiden välille syntyi kiivaita kahinoita. Seitsemän koiraveljestä: Ei ota oppi mennäkseen Jukolan koiraveljesten paksuihin kalloihin. Vapaana luonnon helmassa vai ihmisten tavoille oppineena sivistyksen parissa? Siinäpä vasta kysymys, jonka parissa veljekset käyvät alituista painiaan. Painia on heidän elämänsä muutenkin. Mutta seitsemän miehen voimalla selvitään niin lukkarin häpeänurkasta kuin hiidenkiveltäkin!

 

Kökkö, Hanna: Varjon jäljillä 30 kpl 174 s. 11-14 v.

Elämä hymyilee Manulle vihdoin. Seurustelusuhde Helmin kanssa kukoistaa, koulu sujuu paremmin, ja äidillä ja isälläkin ovat asiat kunnossa. Edessä on hauska hiihtoloma Helmin isän luona Vantaalla. Tarkoitus on valloittaa uusia geokätköjä ja juhlia Helmin 14-vuotissynttäreitä. Mutta sitten kuvioihin astuu Helmin uusi tuttavuus Mila. Häkellyttävän kauniilla tytöllä on monta ihailijaa – joista yksi seuraa häntä kuin varjo…
Varjon jäljillä on kolmas osa nuortenkirjasarjassa, jonka aiemmat osat, Kätkö ja Vaara ovat kirjadiplomikirjoina Nokialla.

 

 

Lappalainen, Eija & Leinonen, Anne: Routasisarukset 12 kpl, 398 s. 12–16 v.

Ylistetyn kotimaisen dystopiasarjan aloitusosa! 2300-luvulla elävä Utu-tyttö päättää selvittää alkuperäänsä liittyvät salaisuudet.

2300-luvulla ihmiskunta on jo lähes tuhonnut itsensä: rauniokaupunkeja, romua tulvivia kaatopaikkoja ja bioterrori-iskun saastuttamia maa-alueita… Laakson alueelle 2-vuotiaana adoptoitu Utu on erilainen kuin muut sen asukkaat. Asioita ja tapoja kyseenalaistavalla tytöllä on outo taipumus ymmärtää ammoin hylättyjä koneita. Kun Utun kasvatti-isä Booris yrittää sälyttää vanhimmalle lapselle uskotun vastuun perheestä, Utu päättää paitsi etsiä rakkaansa myös selvittää omaan biologiseen syntyperäänsä liittyvät salaisuudet.

Routasisarukset-sarjan aloitusosa sisältää kiehtovaa pohdintaa yksilön vapauksista, vallan kuristavista rakenteista, elämän jatkuvuudesta ja biotekniikan mahdollisuuksista.

Lindgren, Astrid: Mio, poikani Mio 35 kpl 10-12 v.

Rakastettu satuklassikko 9-vuotiaasta Jussista, joka eräänä iltana poistuu kasvattikodistaan ja katoaa Kaukaisuuden Maahan oikean isänsä, kuninkaan luo.

Jussi on yhdeksänvuotias orpopoika. Eräänä iltana hän vapauttaa hengen pullosta ja päätyy matkalle Kaukaisuuden maahan. Siellä häntä on jo pitkään odottanut hänen isänsä, kuningas. Kaukaisuuden maassa Jussi ei olekaan Jussi, vaan prinssi Mio. Aluksi Miosta tuntuu, että kaikki on siellä paremmin kuin kotona. Jännittävät ja surulliset tapahtumat alkavat, kun Mio kohtaa ritari Kaamon.

 

 

Lindgren, Astrid: Peppi Pitkätossu 18 kpl 7-12 v.

Peppi Pitkätossu on maailman vahvin ja kiltein ja hauskin ja rikkain tyttö. Hän asuu ypöyksin talossa nimeltä Huvikumpu, seuranaan vain hevonen sekä marakatti, jonka nimi on herra Tossavainen. Lisäksi hänellä on kapsäkki täynnä kultarahoja.

Naapurissa asuvat Tommi ja Annika, ja heidän elämänsä on ollut paljon hauskempaa sen jälkeen, kun Peppi muutti kaupunkiin. Peppi kun leipoo pipareja lattialla, kanniskelee hevostaan ja leikkii kuurupiiloa poliisien kanssa.

 

 

Lindgren, Astrid: Ronja Ryövärintytär 13 kpl 10-12 v.

Kertomus ryövärintyttärestä, jonka kiintymys vihollisen poikaan saa aikaan rauhan ryövärien metsässä. Kirja on monikerroksinen ja -tahoinen, yhtäältä pohjoisen kutoutuvan kiehtovan fantasialuonnon ja sen mielikuvituksellisten asujainten kuvaus, toisaalta vilpitön ja puhdashenkinen rauhanjulistus. Se on kaihtamaton ja suorasukainen nuortenkertomus (ryövärinkieli on altis myös tiettyjen Atuhmuuksien@ puhumiseen) ja se on jännittävä, reippaan menon ja huumorin keventämä seikkailu. Eräänä johtavana juonteena tarinassa on ryövärinsydämestä lähtevän isänrakkauden vahva tulkinta, liikuttava, kipeä ja hellänkaunis.

 

 

Lindgren, Astrid: Veljeni Leijonamieli 9 kpl 11-12 v.

Tarina veljeksistä, Joonatanista ja Korpusta, jotka kamppailevat pahaa vastaan, kuolevat omaehtoisesti siirtyäkseen parempaan olotilaan. Saattaa olla ahdistava tai pelottava lukukokemus tottumattomalle pienelle lukijalle. Kuvitettu.

 

 

 

Marttinen, Tittamari: Lemmikkien hotelli 20 kpl 59 s. 7-10 v.

Leon naapurustoon on avattu ihan uusi eläinten hotelli. Sinne omistajat voivat viedä lemmikkinsä hoitoon lomamatkansa ajaksi. Asukkaita onkin jo aikamoinen joukkio, ja meno on sen mukaista. Leo, Sanni ja Veeti päättävät auttaa hotellin omistajaa vauhdikkaan lemmikkikatraan hoidossa. Avustajiksi pääsevät myös Leon Pähkinä-koira, Sannin Rusina-kissa ja Veetin Vilma-hamsteri. Kaverukset pitää kiireisinä muun muassa Espanjan-löytökoira Mimi sekä kaniinikaksoset. Ja onpa luvassa myös pari iloista jälleennäkemistä. Leon lemmikkiuutiset on suosittu helppolukuinen ja hauskasti kuvitettu sarja juuri lukemaan oppineille. Lemmikkien hotelli on sarjan seitsemäs osa.

 

 

Marttinen, Tittamari: Aada ja jääkarhu : hauska kaupunkiretki 30 kpl, 60 s. 7-9 v.

Aadan paras ystävä on jääkarhu. Jääkarhun paras ystävä on Aada. Yhdessä he lähtevät retkelle kaupunkiin. Jääkarhua kiinnostaa kaikki. Puistossa se ihastuu villakoiraan ja pelästyy lehti-imuria. Se kokeilee skeittilautaa, pelaa koripalloa ja hoitaa leikkikarhuja. Aadan mielestä hauskinta on istua jääkarhun harteilla ja vilkutella ihmisille korkeuksista. Kauppatorilla jääkarhu tutustuu aitoihin merikarhuihin. Tavaratalosta se löytää pehmeän sohvan ja päättää ottaa päiväunet. Aada ei aina tiedä, pitäisikö sen tempuille itkeä vai nauraa.
Mutta entäs sitten, kun jääkarhu katoaa iltapäiväruuhkassa! Aada pelästyy. Miten hän oikein löytää ystävänsä? Onneksi Aada saa vastaantulevilta ihmisiltä vihjeitä ja löytää jääkarhun lopulta yllättävästä paikasta…

Helppolukuinen suloisesti kuvitettu tarina sopii lukemaan opetteleville ja juuri lukemaan oppineille.

Mäkinen, Kirsti: Suomen lasten Kalevala 33 kpl 7-12 v.

Suomessa on kerrottu ja laulettu tarinoita satojen vuosien ajan. Niitä ovat kuunnelleet kaikenikäiset, vanhat ja nuoret, ja lapset ovat hiipineet salaa kuuntelemaan lauluja hurjista seikkailuista. Kun kirjoja ei ollut, parhaat kertojat muistivat runot ulkoa. He saattoivat laulaa tunnista toiseen, eivätkä kuulijat kyllästyneet. Elias Lönnrot keräsi tuhansia kansanrunoja, joita hän yhdisteli ja muokkasi ja joiden pohjalta hän kirjoitti aivan uusiakin tarinoita. Näin syntyi Kalevala-eepos, jonka vaikutus suomalaiseen kulttuurielämään on suunnaton.

Suomen lasten Kalevala sisältää kaikki samat seikkailut kuin runomuotoinen esikuvansa. Tässä kirjassa ne kertoo suorasanaisina tarinoina Kirsti Mäkinen, joka on valinnut mukaan myös näytteitä alkuperäiseepoksen rikkaasta runokielestä. Lisäksi kirjassa on luonnehdinnat Kalevalan henkilöistä sekä sananselityksiä. Kalevala-mielikuvia rikastuttaa taiteilija Pirkko-Liisa Surojeginin upea kuvitus.

 

Niemelä, Reetta & Pelliccioni, Sanna: Nähdään majalla, pörriäisagentit! 30 kpl, 40 s. 7-10 v.

Annan kesäloma alkaa jännittävästi. Annan ja hänen kavereidensa salaisen majan lähettyville ilmestyy merkillinen pikkiriikkinen mökki. Ryhtyessään selvittämään mökin salaisuutta lapset eivät arvaakaan että heistä on tulossa luontoagentteja ja edessä on jännittävä pörriäiskesä. Hurmaavasti kuvitetussa, tietoa ja tarinaa tarjoavassa Nähdään majalla -sarjan aloittavassa kirjassa käy selväksi, että kuka tahansa voi ryhtyä luonnon pelastajaksi ja se on kaiken lisäksi helppoa, hauskaa ja jännittävää.

Kuvittaja, kirjailija Sanna Pelliccioni, kirjailija Reetta Niemelä ja tietokirjailija, tutkija Mia Rönkä ovat luoneet lapsen näkökulmasta arkiluontoa tarkkailevan viehättävän ja humoristisen maailman, jossa runsas tieto välittyy lapselle osana seikkailua”?

 

Piirrettyjä ihmishahmoja kirjan kannessaNopola, Sinikka: Risto Räppääjä ja pullistelija 25 kpl, 116 s. 8–11 v.

Salaperäinen Sylvester Pöntinen muuttaa kehonrakentajaisänsä kanssa Riston naapuriin. Risto olettaa, ettei hänellä ole mitään yhteistä Sylvesterin kanssa, sillä Ristoa kiinnostaa enemmän räppääminen kuin pullistelu.

Mutta Nelli ja Sylvester ystävystyvät, samoin Rauha ja Sylvesterin isä Bill. Riston ja alakerran Lennartin maailma järkkyy, ja heidän viimeinen oljenkortensa on turvautua Elvi Räppääjän, ansioituneen kädenvääntömestarin apuun. Sitten alkaakin tapahtua…

Nuotio, Eppu: Kingi ja kaverit 35 kpl 107 s. 8-12 v.

Kingi on jo 15-vuotias ja perheen koiralauman itseoikeutettu kuningas. Nuorempana Kingi oli varsin ärhäkkä erityisesti muita uroskoiria kohtaan, mutta vanhemmiten se on pehmennyt niin, että perhe kohtelee sitä jo täysin sylikoirana.

Kingi ei jaksa enää edes karkailla, vanhan koiran jalat alkavat olla huonossa kunnossa. Onneksi on kavereita, jotka tulevat käymään. Ja kun kylään tulee nuori uroskoira, seestynyt vanhuskin löytää vielä kunnon rähinävaihteen. Emännän ja isännän onkin hyvä muistaa, että koira on aina koira, ja ihminen on lauman pomo.

 

 

Onkeli, Kreetta: Selityspakki 142 s. 35 kpl 9-12 v.

Tarkkanäköisen ajattelijan kirjoituksia lapsille – ajattelemisen aiheita sekä vastauksia suuriin ja pienempiin kysymyksiin.

 

 

 

Tyttö taskulamppu kädessä talon edessä, koira jaloissaPalviainen, Jukka-Pekka: Allu ja salainen ihailija 25 kpl, 82 s. 8–10 v.

Riemukkaan hauska lastenromaani topakasta Allusta ja salaperäisistä viesteistä.

Kun isän silmiin osuu lehdestä ilmoitus ”Myytävänä Kuoppakylän rautatieasema”, alkaa perhe pakata muuttolaatikoita, vaikkei heillä ole junaakaan. Siinä missä vanhemmat ihastelevat aseman alkuperäisiä tapetteja ja lattioita, Allu ja Aapo odottavat muuton mukana luvattua koiraa. Vahtikoiraa he tarvitsevatkin, kun vanhasta odotussalista alkaa kuulua öisin kummia ääniä ja Allulle osoitettua pinkkiä ihailijapostia ilmestyy mitä oudoimpiin paikkoihin. Rakennuksessa on muuten salaperäinen tornikin, vaan missä on sen avain?

Parvela, Timo: Ella ja yön ritarit 162 s. 33 kpl 9-12 v.

Ella, Pate ja kaverit nousukiidossa – tällä kertaa jääkiekkokaukalossa. Viidestoista Ella on parempi kuin sata jänistä!

Pate saa potkut urheilujoukkueesta, koska ei valmentajan mielestä ole siihen riittävän hyvä. Ella ja kaverit päättävät auttaa Patea perustamalla oman Yön ritarit -nimisen jääkiekkojoukkueen.
Tarkoituksena on napata mestaruus Paten entisen joukkueen nenän edestä ja kostaa siten potkut Paten puolesta. Valmentajaksi pestataan tietysti opettaja, joka paljastuu entiseksi huippu-urheilijaksi. Opettaja on nimittäin nuoruudessaan voittanut kroketin korttelimestaruuden. Tässä Ella-kirjassa riittää vauhtia ja urheilun huumaa.

 

Piirretty poika kirjan kannessaParvela, Timo: Pate aarresaarella 25 kpl, 115 s. 8–11 v.

Pate saa enoltaan lahjan: Paketti oli melkein musta. Sen päälle oli kirjoitettu keltaisin kirjaimin MINEDET-TERRA-XP-150c-woof-GEO. Kirjaimet hehkuivat pimeässä. Tai sitten se olin minä. Paketissa oli nimittäin aarre. Tai no, ihan tarkalleen ottaen paketissa ei ollut aarretta, mutta siellä oli metallinpaljastin, aarteenetsintälaite.

Pate lähtee seikkailemaan Japaniin saakka ja ammoin kadonneen samuraimiekan jäljille. Miksi eno haluaa niin kiihkeästi löytää miekan? Joku muukin on aarteen perässä, mutta kuka? Huikea seikkailu on täynnä kimurantteja, yllättäviä ja hauskoja käänteitä Pate-kirjojen tapaan. Pate on tuttu Ella-kirjoista.

Parvela, Timo: Puhuva koira 9 kpl 8-10 v.

Puhuva koira kertoo nimensä mukaisesti koirasta, jolla on kyky puhua ihmisten kieltä. Kirjan koira, Korvat, valitsee isännäkseen koulun pihalla muiden kiusaaman pyöreän pojan, Simo Hurtan, eli piskin. Jos Piski saa kiusausta osakseen lihavuutensa takia, pidetään koiraa puolestaan hassun näköisenä suurien korviensa vuoksi. Piski ja Korvat ei ole mikä tahansa tylsä parivaljakko, vaan vesselit joutuvat kaikenlaisiin seikkailuihin mukaan. Puhuva koira on samalla kertaa vauhdikas, mutta realistinen seikkailukirja sekä lämpimiä arvoja kunnioittava kirja ihmisten välisistä sekä ihmisten ja eläinten välisistä suhteista.

 

 

Peltoniemi, Sari: Taivazalan joutsen 28 kpl 236 s. 10-13 v.

Kuka Kielisen asukkaista on avaimenkantaja? Mirandan, Veeran ja Olavin kesä huipentuu hurjaan seikkailuun, joka muuttaa heidän elämänsä ja käsityksensä niin Kielisestä kuin sen asukkaistakin: Kielisestä on ikiaikaisia yhteyksiä muihin maailmoihin ja kylässä asuu avaimenkantaja, joka voi liikkua maailmojen välillä.

Eräänä elokuun päivänä Kielisen kylän taivaalle ilmestyi merkillinen lintuparvi. Tavallisten lintujen lisäksi siinä oli papukaijoja ja undulaatteja ja jopa merikotka. Parvi kuljetti mukanaan koria, jossa matkusti Opri koiriensa Fanelin ja Fonarin sekä taivaskissa Natalian kanssa. Opri oli tullut Taivazalasta Kieliseen etsimään poikaansa.

Miranda alkaa ystäviensä Veeran ja Olavin kanssa selvittää, mikä Taivazala oikein on ja kuka on ryöstänyt Oprin pojan. Miksi hänet on ryöstetty Kieliseen? Ja mistä johtuu, että rehtori muuttuu yhä vihaisemmaksi ja sulkeutuu usein koulun tornikamariin? Mikä sairastuttaa Kielisen lapset? Avaimenkantaja-trilogian ensimmäinen osa. Seuraavat osat ovat Allmaan joutsen ja Vattenborgin simpukka.

Pehkonen, Kirsi: Voittolaukaus 204 s. 20 kpl 10-13 v.

Hillan joukkue Kiekkosudet tavoittelee paikkaa SM lopputurnauksessa. Kamppailu on tiukka ja jatkuu viimeiseen sarjaotteluun saakka… Voittolaukaus päättää Kirsi Pehkosen vauhdikkaan urheilusarjan. Hilla ottaa niin koulun kuin urheilunkin tosissaan, ja treenaa rankkareita myös vapaa-ajallaan yhdessä poikaystävänsä, maalivahti Birgerin kanssa. Mutta miksei Birger kutsu Hillaa koskaan kotiinsa?

 

 

 

Pitkänen, Silja: Saavu jälleen Roomaan 30 kpl, 123 s. 10 – 12 v.

 Onko Rooma ikuinen kaupunki? Se selviää Mimosalle ja Miskalle heidän vieraillessaan isoisänsä kanssa Italiassa. Tutuiksi tulevat niin Dante kuin gelatto sekä vilkkaat Rooman kadut ja kujat – kulkukissoja unohtamatta.Mimosa ja Miska seikkailevat myös kirjassa Pariisin taivaan alla. Mustavalkoinen kuvitus.

 

 

 

Valtavan suuri sitruuna jonka edessä on tyttö suksillaRantala, Heli: Suurenmoinen sitruunaseikkailu 30 kpl, 138 s. 8–10 v.

Nokialaiskirjailija Heli Rantalan esikoisteoksen päähenkilöä Tuuli Ajoa saattaa joskus pelottaa, mutta pelkuri hän ei ole. Kun pappa lähtee sitruunankuvausmatkalle Pohjoisnavalle, Tuuli työntää kiharapilvensä pipoon ja pakkaa mukaan maalaustarvikkeensa ja rohkeutensa. Perillä pakkanen syöksyy syliin kuin villi koiranpentu, mutta onneksi teltan saa lämpimäksi kuorsaava salamatkustaja, ilmielävä ja oikea halkolohikäärme. Napamatkalla kommellukset ja uudet upeat tuttavuudet ovat sääntö eivätkä poikkeus, mutta kun uskaltaa ja yrittää, niin kaikki kyllä järjestyy!

Suurenmoinen sitruunaseikkailu valloittaa lämminhenkisellä ja hersyvällä tarinalla, positiivisella asenteella ja kujeilevalla kielellä.

 

Valtavan suuri kookoshedelmä jonka edessä tyttö uiRantala, Heli: Kaikkien aikojen kookoskeikka 20 kpl, 156 s. 8–10 v.

Itsenäinen jatko-osa teokselle Suurenmoinen sitruunaseikkailu.

”Kuumailmapallolla lentäminen on vähän niin kuin elämä itsessään! Elämää ei voi hallita, mutta sitä voi yrittää ohjata haluamaansa suuntaan.” Tuuli ei ole perheensä seikkailunhaluisin jäsen, mutta kun Tuulin kapellimestari-mummo alkaa rakentaa jotain salaperäistä, ei auta kuin pakata rohkeus reppuun ja lähteä reissuun. Mummon keksintö on arvaamaton, mutta aina neuvokas matkapari pärjää kyllä missä vain! Vaikka Tuulin mielestä rakkaus onkin aika yök, kaikkien aikojen kookoskeikalle mahtuu mukaan myös rakastunut halkolohikäärme ja liemitiettyään kaipaava unieläin-mesimäyrä.

Tiainen, Marja-Leena: Khao Lakin sydämet 237 s. 29 kpl 11-15 v.

Tällä reissulla Emma ja isoäiti eivät aio vain loikoilla Thaimaan auringossa, sillä heillä on tehtävä: Operaatio Hengenpelastaja. He aikovat etsiä käsiinsä sen paikallisen miehen, joka aikoinaan pelasti Emman vesimassoista, hiuksista vetämällä. Paikan päällä Emman muistot vuosien takaa tulvahtavat mieleen. Hienovaraisesti ja latautuneesti kirjoitetuissa takaumissa kerrotaan, miltä tuntuu joutua äärimmäisen eteen. Tunteet ovat pelissä myös kun Emma tapaa Lukaksen, mukavan ruotsalaisen pojan, joka hänkin on tsunamin selviytyjiä. Kohtalotoverit ymmärtävät toisiaan, ja romantiikkaa on pian ilmassa.

 

 

Tuomola, Johanna: Kadonneiden rahojen arvoitus (Kivalan etsivät), 52 s. 35 kpl 7-12 v.

Kivalan koulussa on syksystä lähtien kerätty rahaa kouluretkeä varten. Oppilaat odottavat retkeä malttamattomina. Kun retkipäivää alkaa vihdoin häämöttää, kerätyt rahat katoavat. Nyt tarvitaan Kivalan etsiviä, Matti ja Lumi päättävät. Kadonneet rahat on löydettävä. Matti ja Lumi alkavat tutkia, kuka voisi olla rahojen katoamiseen syyllinen. Kolme henkilöä ehtii nousta pääepäillyiksi, ennen kuin Matti ja Lumi kohtaavat ongelman.
Ratkaisuksi he keksivät pyytää kolmannen jäsenen liittymään Kivalan etsiviin. Sampsa on luokan perällä istuva hiljainen poika, jolla ei ole yhtään ystävää. Hän on erilainen kuin koulutoverit, sillä häntä kiinnostaa matikka, fysiikka ja tähtitiede. Tämä tekee hänestä erilaisen, muttei omituista. Auttavatko Sampsan erityistaidot Kivalan etsiviä ratkomaan kadonneiden rahojen arvoituksen?

 

Turtschaninoff, Maria: Arra 256 s. 30 kpl 11-15 v. fantasia

Uljaan fantasiaromaanin sadunhohteinen maailma lumoaa niin seikkailun- kuin romantiikannälkäisetkin lukijat.

Arra, suuren perheen yksinäinen kuopus, kasvaa Simoran kylässä mykkänä ja vieroksuttuna. Koska ihmiset eivät huomaa häntä, elää Arra luonnossa ja luontoa varten. Kun tytön kotitalo tuhoutuu tulipalossa, hän ajautuu suureen Lagoran kaupunkiin. Siellä hän alkaa kutoa ainutlaatuisia kuvakudoksia, jotka herättävät myös maan prinssin, Surandon, huomion. Kun prinssi lähtee sotaan ja joutuu vangiksi, uskaltaa vain hento Arra lähteä pelastusretkelle.

Arra on huikea seikkailufantasia, jossa myös sadun ainekset elävät vahvoina. Kirjan maailma muistuttaa keskiaikaista yhteiskuntaa, mutta on täysin omaperäinen tausta tarinalle, joka kietoo lukijan pauloihinsa.

 

Uspenski, Eduard: Fedja-setä, kissa ja koira 9 kpl 8-10 v.

Kertomus Fedja-sedästä, joka ei ole ollenkaan setä vaan kuusivuotias pikkukaveri. Fedjan suru on sama kuin niin monen kuusivuotiaan: äiti ei anna pitää kotieläintä – ja niin päättäväinen poika karkaa kotoa. Matkallaan hän kerää kumppaniksi kissansa Matroskinin lisäksi resuisen Musti-koiran, löytää ennen pitkää aarteen, ostaa lehmän ja ruoalla toimivan traktorin ja ryhtyy puuhakkaine eläinapulaisineen viettämään pienen pojan arvoista elämää maalla.

Kirjassa yhdistyvät hauskasti tutut juonen kuviot vieraampiin, kansansadun tyypitys ja tehokeinot nykypäivään, reipas huumori ja komiikka arkeen. Kirjailija hallitsee hyvin tämän erilaisen materiaalinsa ja luo siitä varsin omaleimaisen fantasiatarinan, joka hyväksi lopuksi palautuu takaisin uudistuneeseen ja onnellisempaan Fedja-pojan arkipäivään.

 

Vuorela, Seita: Lumi 30 kpl 240 s. 13-16 v.

En siis lupaa teille rakkaustarinaa. Pikemminkin tämä on kertomus petoksesta, ja tytöstä joka pelastaa pojan.

Teheran on ensimmäinen luku 15-vuotiaan Siamakin elämässä, Pohjoisen maan itäinen lähiö toinen. Molemmissa paikoissa vaikeudet tuntuvat seuraavan poikaa, vaikka hän ei niitä etsi. Siamak on nimetty Iranissa sankarina kuolleen setänsä mukaan: haaste josta on mahdoton selvitä. Pohjoinen on nyt koti – Siamak rakastaa lunta ja on kaukalon jäällä kaikkia muita nopeampi.

Heidän perheeseensä muuttaa Atisha, naapurintyttö Iranista, joka on paennut maasta kielletyn bloginsa vuoksi. Atisha ei ole nähnyt lunta, mutta hän tuntee sadun Lumikuningattaresta, jonka suudelma totuttaa uhrinsa kylmään ja saa tämän unohtamaan mistä on tullut. Atisha haluaa Siamakin muistavan jälleen juurensa.

Lumi on koskettava tarina maahanmuuttajien lapsista, jotka kantavat perheissään vastuuta uuden kotimaansa tulkkeina ja kasvavat eri kansallisuuteen kuin vanhempansa.