Nokian kaupunginkirjasto perusti Pride-kuukauden kunniaksi sateenkaarihyllyn

Sateenkaarihyllyllä on tärkeä symboliarvo: kirjasto on kaikkia varten. Hyllystä löytyy kauno- ja tietokirjallisuutta nuorille ja aikuisille mm. sateenkaariperheistä, sukupuolirooleista ja seksuaalisesta suuntautumisesta.

Sateenkaarilippu liehuu aurinkoisessa säässä.

Kuva: Seta ry

Kirjasto avoimena, syrjintää vastustavana paikkana ja moninaisuuden edistäjänä

Kirjaston sateenkaarihylly on lempeä ja kiihkoton tapa työskennellä syrjintää sekä homo- ja transfobiaa vastaan. Sateenkaarihylly on positiivinen viesti avoimuudesta: ei tabuille ja ennakkoluuloille, ei ongelmien vähättelylle ja ei syrjinnälle. Samalla sateenkaarihylly on osoitus siitä, että kaikki ovat tervetulleita ja huomioituja kirjastossa riippumatta sukupuoli-identiteetistään ja seksuaalisuudestaan.

Tieto ja tarinat ovat tärkeitä seksuaalisuuttaan ja sukupuoltaan pohtiville sekä syrjintää kokeville. Kirjallisuus voi olla ovi, joka johdattaa samanlaisiin elämäntilanteisiin ja faktatietoihin sekä tarjoaa lohtua, iloa, yhteenkuuluvuutta ja positiivista esikuvaa. Kaapista tuloa pohtivan tiedontarve ja samaistumiskohteiden etsintä voi olla kiivasta. Kirjaston merkitys voi olla suuri ja positiivinen.

Vähemmistöön kuulumattomille aineistot voivat toimia ikkunana toisenlaiseen todellisuuteen. Tieto lisää usein empatiaa ja ymmärrystä. Siksi on tärkeää, että asioista voidaan kertoa avoimesti ja kiihkottomasti myös lapsille. Tutkimusten mukaan homo- ja transfobia opitaan hyvin varhaisella iällä, jonka vuoksi on erittäin tärkeää, että aihetta käsitellään lasten kanssa. Lastenkirjoista voi oppia moninaisuudesta lempeästi.

Haluamme osoittaa myös tällä tavalla, että kaikki ovat tervetulleita ja huomioituja kirjastossa riippumatta sukupuoli-identiteetistään tai seksuaalisuudestaan. On olemassa maita, joissa Sateenkaarihylly kirjastossa olisi laiton. Tästä syystä on entistäkin tärkeämpää, että ylläpidämme hyllyä osoituksena siitä, että ihmisoikeuksien puolesta on tärkeä taistella. Kirjaston tehtävä on olla tasa-arvon, tiedonsaannin ja sananvapauden puolustaja yhteiskunnassa.

Airi Nummelin
kirjastopalvelupäällikkö